Isofix-kiinnitteinen vai turvavöillä kiinnitettävä turvaistuin

Vastaajista 31% valitsi isofixin ja 69% turvavöillä kiinnitetyn istuimen. Lue perusteluja alempaa.

Isofix-istuin
31%
Turvavöillä kiinnitettävä istuin
69%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Isofix-istuin
Turvavöillä kiinnitettävä istuin
Isofix-istuin
Isofix-kiinnitystekniikka vähentää asennusvirheitä. Turvaistuimen liitos autoon on siinä kiinteä, ei jotain sinne päin, kuten turvavöissä. Lopputulos: paras suojaus lapselle.
Isofix-istuin
Isofix-istuimen saa kytkettyä turvallisemmin paikoilleen autoon. Minulla on ollut myös turvavöillä kiinnitettävä malli, ja myös se oli oikein kiinnitettynä turvallisen tuntuinen, mutta riski siitä, että kytkennän tekee väärin oli suuri. Oikea kiinnittäminen piti katsoa tarkkaan ohjeista, ei ollut mitenkään itsestään selvää, miten vyöt pitää vetää.
Isofix-kiinnitys autossa
Kuva: © Kucheruk | Dreamstime.com

Isofix-kiinnitteinen vai turvavöillä kiinnitettävä turvalaite

Turvaistuimen tai -kaukalon turvallisuus riippuu niin laitteen laadusta kuin oikeasta kiinnityksestäkin. Turvalaite ei saa olla vuosia vanha, eikä kolarissa ollutta turvalaitetta tule käyttää onnettomuuden jälkeen. Tärkeitä ominaisuuksia ovat myös turvalaitteen oikea koko ja sopivuus lapsen painolle. Jokaisen turvalaitteen mukana tulee asennusohjeet, joita on syytä seurata tarkoin, onhan ne laadittu lapsen turvallisen automatkustamisen parantamiseksi, eikä huonosti kiinnitetystä turvalaitteesta valitettavasti ole lapselle juurikaan suojaa onnettomuustilanteessa.

Turvalaitteet kiinnitetään autoon joko turvavöiden tai Isofix-pisteiden avulla. Kiinnitystavan valintaan vaikuttaa useimmiten perheen jo omistaman auton ominaisuudet. Turvavyökiinnitys vaatii takaistuimen keskipaikalle kolmipisteturvavyön, joka on riittävän pitkä kyseisen turvalaitteen kiinnitykseen. Isofix-kiinnitys sen sijaan sopii vain uudempiin autoihin, joista löytyy Isofix-kiinnitysjärjestelmä ja kiinnityspisteet. Isofix-pisteiden avulla kiinnitettävät turvalaitteet menestyvät turvallisuustesteissä usein paremmin kuin turvavöillä kiinnitettävät laiteet, mutta kaikkiin autoihin tai perheiden arkeen ne eivät sovi. Oikein turvavöillä kiinnitetty turvalaite on yhtä turvallinen valinta kuin Isofix-kiinnitteinenkin, mikäli se kokonaisuudessaan sopii autoon paremmin.

Isofix-kiinnitys

Isofix-kiinnitysjärjestelmä on koko maailmassa käytetty standardoitu lasten turvalaitteiden kiinnitystapa. Eurooppalaisten säännösten mukaan kaikista helmikuusta 2006 lähtien luoduista automalleista täytyy löytyä Isofix-kiinnityspisteet ainakin kahdelta istumapaikalta ja helmikuusta 2011 alkaen tulee Isofix-pisteet löytyä kaikista toimitetuista autoissa. Monista uusista autoista siis löytyy Isofix-järjestelmä, joten kun perheeseen odotetaan lasta kannattaa asia ehdottomasti tarkastaa. Isofix-pisteet, joihin turvalaitteen telakka kiinnitetään, sijaitsevat aina samoilla kohdilla eri istuimilla. Itse turvalaitteen kiinnitys ja irrottaminen telakasta on helppoa ja nopeaa, joten turvalaite on hyvin hankala kiinnittää väärin. Turvalaitteen ja auton kiinteä liitos antaa lapselle parhaan mahdollisen suojan onnettomuustilanteessa, sillä se estää kaukaloa liikkumasta myös sivusuunnassa onnettomuustilanteessa.

Turvalaiteen kiinnitys telakkaan on nopeampaa ja yksinkertaisempaa kuin turvavyökiinnitys. Isofix-kiinnitystä käyttävä turvalaite on ihanteellinen perheille, joiden autosta löytyy Isofix-järjestelmä, turvalaite mahtuu hyvin omalle paikalleen koskettamatta etuistuimia Isofix-pisteisiin kytkettynäkin, ja jotka liikkuvat usein samalla autolla eikä lapsen istuinta ole tarvetta siirtää muihin autoihin. Mikäli lapsi matkustaa useammassa autossa, joista löytyy Isofix-järjestelmä, voi jokaiseen autoon asentaa Isofix-telakan valmiiksi, jolloin turvalaitteen kiinnitys ei vaadi mitään erityistoimenpiteitä.

Autossa, jossa turvalaitetta käyttävä lapsi ei matkusta usein, mutta tilaa tarvitaan useammalle aikuiselle, Isofix-telakka voi olla tiellä. Monen Isofix-telakan hankinta on luonnollisesti myös melko kallista. Isofix-istumet ovat yleisesti hieman kalliimpia kuin tavalliset turvavöillä kiinnitettävät istuimet, joten jos perheellä on tarvetta kiinnittää istuin myös turvavöillä Isofix-pisteettömään autoon, voi kahden eri turvalaitteen hankinta tulla turhan kalliiksi. Perheille, joissa turvakaukaloa ei käytetä vain autossa vaan myös kannetaan paljon, Isofix-laitteen paino voi olla epämukava. Turvalaitteen turvallisen sijoituksen kannalta on huomattava, että läheskään kaikissa Isofix-pisteet omaavissa autoissa Isofix-pisteitä ei löydy lainkaan takaistuimen keskipaikalta, joka tutkimusten mukaan on turvallisin paikka pienen lapsen kuljetukseen. Sen sijaan monissa autoissa Isofix-pisteet löytyvät etuistuimelta, johon turvalaitteen voi kiinnittää poikkeustapauksissa, kunhan istuimen turvatyyny on kytketty pois päältä.

Turvavyökiinnitys

Vauva matkustaa autossa useimmiten turvakaukalossa, joka vaatii kaukalon ympäri ylettävän kolmipisteturvavyön. Turvakaukalossa on omat vyöt, joilla vauva kiinnitetään. Myös taaperolle sopivassa turvaistuimessa on omat vyönsä, mutta isompi lapsi istuu usein turvavyöistuimessa, jossa sekä istuin että lapsi kiinnitetään auton omilla turvavöillä.

Autoissa, joista ei löydy Isofix-järjestelmää tai sen käyttö ei syystä tai toisesta sovi perheen autoiluun, turvalaite kiinnitetään turvavöiden avulla. Turvakaukalon oikea asennus on ehdottoman tärkeää pienen matkustajan turvallisuuden kannalta. Myös turvavyökiinnitys on turvallinen kiinnitystapa, kunhan asennusohjeita noudatetaan tarkasti ja turvavyön riittävä napakkuus ja kaukalon oikea kaltevuus tarkastetaan aina kiinnityksen yhteydessä. Turvavöillä kiinnitettävän turvalaitteen etu on sen sopivuus moniin eri autoihin, myös useimpiin takseihin. Koska telakkaa ei tarvita, on turvalaite helppo poistaa autosta, kun siinä matkustavat muut kuin perheen lapset. Varsinkin turvavyökiinnitteistä kaukaloa on myös helppo kantaa mukana esimerkiksi kauppareissulla, kunhan kaukalo kiinnitetään joka kerta yhtä huolellisesti.

Mikäli turvalaitteen kiinnitys turvavöillä tuntuu työläältä, voi autoon hankkia Isofix-telakkaa muistuttavan jalustan, joka Isofix-pisteiden sijaan kiinnitetään autoon turvavöillä. Turvalaitteen kiinnittäminen jalustaan on nopeaa eikä turvavöiden pujottelusta tarvitse huolehtia aina automatkalle lähdettäessä. Jalusta on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun auton takaistuimen keskipaikan turvavyö ei yletä turvalaitteen ympärille. Auton turvavyötä voi tarvittaessa myös pidentää useimmissa autoliikkeissä. Perheille, joita turvavyökiinnityksen turvallisuus mietityttää, mutta se on kuitenkin ajankohtainen vaihtoehto esimerkiksi lomamatkoilla takseissa matkustettaessa, turvalaite, jonka voi kiinnittää niin Isofix-pisteiden kuin turvavöidenkin avulla on hyvä hankinta. Tällöin perheen Isofix-pisteet omaaviin autoihin voi hankkia Isofix-telakat ja turvavyökiinnitystä käyttää vain poikkeustapauksissa.

Yhteenvetona Isofix-pisteiden avulla kiinnitettävä turvalaite on ainakin useimpien testien mukaan turvallisempi matkustustapa pienelle lapselle kuin turvavöillä kiinnitettävä istuin. Mikäli Isofix-laitteen käyttö kuitenkin on perheelle epämukavaa tai jopa mahdotonta, huolehtimisen sijaan kannattaa keskittyä turvavyökiinnitteisen turvalaitteen oikean kiinnitystavan opetteluun. Oli laitteen kiinnitystapa mikä tahansa, lapsi matkustaa siinä nykyisten hyvin kattavien turvallisuusvaatimusten mukaisesti, kunhan asennus on hyvin tehty ja itse turvalaite on asianmukaisessa kunnossa. Eri turvalaitteita kannattaa sovittaa perheen autoon jo kaupassa mukavimman ja turvallisimman kokonaisuuden löytämiseksi. On myös hyvä muistaa, että kiinnitys tulee tarkastaa tasaisin väliajoin vaikka turvalaitetta, telakkaa tai jalustaa ei autosta välillä poistettaisikaan.

Teksti: Nelli Kelonen