Vauvan kantoliina vai kantoreppu
Vastaajista 55% valitsi kantoliinan ja 45% kantorepun. Lue perusteluja alempaa.
Kantoliina | 55% |
Kantroreppu | 45% |
Kumpi on sinun valintasi?
Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.
Kantoliina |
|
Kantroreppu |
Kantoliina vai kantoreppu
Sekä kantoliinat että -reput ovat hyvin suosittuja pienten lasten vanhempien keskuudessa. Liinassa tai repussa kannettu lapsi pysyy näppärästi ja turvallisesti vanhemman mukana sellaisissakin paikoissa, joissa rattailla kulkeminen on hankalaa, esimerkiksi metsälenkillä. Myös monilla kaupunkilomilla liina tai reppu voi tulla tarpeeseen, sillä yleisiin kulkuvälineisiin ei välttämättä pääse rattaiden kanssa. Vauvat rauhoittuvat usein ollessaan vanhemman lähellä, minkä vuoksi liinat ja reput sopivat erinomaisesti myös juna- tai lentomatkustamiseen. Monet vauvat eivät viihdy lattialla tai sitterissä, jolloin heitä voi kantaa mukana liinassa tai repussa myös kotiaskareita tehdessään.
Se, kumpi kantovaihtoehto on parempi, riippuu jokaisen vanhemman ja vauvan mieltymyksistä. Jos vauva ei viihdy liinassa tai repussa, kannattaa kokeilla toista vaihtoehtoa. Vauvalle ergonomisin pystyasento on sammakkoasento, jossa vauvan polvet ovat ylempänä kuin vauvan peppu. Tähän asentoon vauvan saa useimmissa kantorepuissa sekä liinalla sidottaessa. Vanhemman kannalta tärkeää on se, ettei kantaminen rasita hartioita liikaa.
Se, kumpi on helpompi saada päälleen vaikkapa yksin ollessa, kantoliina vai -reppu, riippuu niin ikään vanhemmista; tärkeintä on opetella liinan tai repun oikea sidonta tai kiinnitystapa ja harjoitella sitä. Myös liinan tai repun hinta ja jälleenmyyntiarvo kannattaa selvittää ennen ostopäätöstä, sillä käyttö voi jäädä hyvin lyhytaikaiseksi. Varsinkin allergisten vauvojen vanhempien kannattaa kiinnittää huomiota liinan tai repun valmistusmateriaaliin; kankaissa voi olla haitallisia aineita, jotka voivat aiheuttaa vauvalle allergisia oireita. Tällöin paras vaihtoehto on luomukankaasta valmistettu liina tai reppu, tai vastaava, jossa kankaat voi pestä ennen käyttöönottoa. Seuraavissa kappaleissa esitellään kantoliinojen ja kantoreppujen tärkeimmät ominaisuudet, parhaat käyttötilanteet sekä hyvät ja huonot puolet.
Kantoliina
Kantoliinojen suosio on lisääntynyt huomattavasti viime vuosikymmenen aikana. Siinä, missä vuosikymmen sitten liinan sai tilattua lähinnä netistä, nyt niitä myyvät niin lastentarvikekaupat, tavaratalot kuin pienyrittäjätkin, jotka suunnittelevat itse omat liinansa. Kantoliinan valtit ovat niiden huokeahko hinta, vaikka kalliitakin liinoja markkinoilta toki löytyy, mahdollisuus kantaa lasta monessa eri asennossa, liinojen pirteät värit ja kuosit sekä se, että lapsen saa sidottua hyvin lähelle vanhempaa, mikä lisää vauvan turvallisuuden tunnetta. Oikein sidottuna kantoliina on hyvin ergonominen, eikä se paina kantajan hartioita. Kantoliinassa lapsen paino sijoittuu lähemmäksi vanhempaa kuin kantorepussa, minkä vuoksi taakka saattaa liinassa tuntua kevyemmältä.
Kantoliinaa voi käyttää jo vastasyntyneen kanssa, ensin kehtoasentosidonnalla ja hieman vanhemman vauvan kanssa pystyasentosidonnalla. Monet vanhemmat ovat todenneet, että koliikkivauvan kantaminen kantoliinassa auttaa. Koska vauva voi olla kantoliinassa monissa eri asennoissa, kantoliina on periaatteessa joustavampi valinta kuin kantoreppu. Kantoliinoille löytyy useita sidontaohjeita esimerkiksi internetistä. Kantoliina tulee joka käyttökerralla olla ohjeiden mukaan ja tiukasti sidottu, jotta se tukee lapsen selkää. Kantoliinassa lasta on mahdollista kantaa myös rinnan puolella, kasvot menosuuntaan ilman, että lapsen jalat roikkuvat suorina edessä, kuten joissakin kantorepuissa; tällöin kantoliina sidotaan lapsen ympärille niin, että vauvan jalat ovat ikään kuin risti-istunnassa hänen edessään.
Kantoliinojen muodot ja materiaalit vaihtelevat. Trikoinen kantoliina on joustava ja erittäin helppo sitoa. Se on hyvin käytännöllinen vastasyntyneen tai pienen vauvan kantamiseen. Kun lapsi kasvaa ja trikoo alkaa tuntua liian joustavalta, kudottu liina on paras vaihtoehto. Se on tukevampi kuin trikooliina ja pitää isommankin lapsen napakasti kantajassaan kiinni. Tavallinen sidottava liina on hyvin monikäyttöinen ja sitä voi käyttää niin vastasyntyneen kuin taaperonkin kanssa. Rengasliina on helppo sitoa; se pujotetaan kantajan olan yli, jonka jälkeen lapsi laitetaan syliin jäävään pussiin ja liina kiristetään renkaiden avulla. Kantopussissa taas ei ole renkaita eikä solmuja, vaan se on muotoonommeltu pussi, joka vain sujautetaan päälle. Neliöliina on näppärä varsinkin taaperoiden kantamiseen selkäpuolella. Duoliinaa ei tarvitse sitoa lainkaan, sillä se koostuu kahdesta ristikkäin päälle vedettävästä osasta, joihin lapsi kiinnitetään.
Kantoreppu
Siinä, missä toiset ihastuvat kantoliinoihin, toiset pitävät niitä liian hankalina sitoa, liian hiostavina, hartioita rasittavina tai eivät luota vauvaansa sidonnan varaan. Tällöin kantoreppu voi olla parempi vaihtoehto. Kantorepussa lasta voi kantaa siitä lähtien, kun hän osaa kannatella päätään, eli noin neljän kuukauden iästä lähtien. Joihinkin kantoreppuihin voi tosin hankkia lisäosan, jonka avulla repussa voi kantaa myös vastasyntynyttä. Kantoreppua voi kantaa niin edessä kuin takanakin, ja useimmat kantoreput ovat melko helppoja sujauttaa päälle. Pieni vauva on hyvä kantaa etupuolella, mutta isompi lapsi viihtyy selän puolellakin, jossa paino myös rasittaa kantajaa vähemmän.
Kantorepusta riippuen siinä voi kantaa lasta jopa yli 3-vuotiaaksi asti, mikäli kantajan kunto tämän sallii. Isompaa lasta kannettaessa kannattaa kuitenkin tarkastaa kantorepun painoraja. Jos repun turvallisuus huolestuttaa, kannattaa hankkia kantoreppu, jonka päälle vetäminen on helppoa ja jossa on turvalenksut lukkojen pettämisen varalle. Koska kantorepussa lapsi on hieman etäämmällä kantajasta kuin kantoliinassa, voi lapsi tuntua raskaalta etenkin pienikokoiselle kantajalle, jolle reppu ei ole täysin sopiva.
Kantoreppujen kaltaisissa rintarepuissa lasta kannetaan edessä, joko kasvot menosuuntaan tai kantajaan päin. Toisin kuin useimmissa kantorepuissa, rintarepuissa vauvan jalat roikkuvat suorina alaspäin ja hänen selkänsä on suorana. Tätä asentoa on kritisoitu vauvan selkää rasittavaksi ja esimerkiksi Saksassa tehdyssä Ökotest-testissä, jossa tutkitaan vauvan asentoa repussa, tätä asentoa ei ole ortopedisesti hyväksytty. Kantorepuissa vauvan asento on yleensä ergonominen sammakkoasento, jossa vauvan selkä pyöristyy hieman; viettiväthän vauvat aikaa kohdussakin selkä pyöristyneenä.
Ennen kantoliinan tai -repun hankintaa kannattaa kysellä muiden perheellisten kokemuksia kyseisistä kantomuodoista ja liinojen ja reppujen eri merkeistä. Keskustelupalstoilta löytyy myös paljon kokemuksia. Kantoliinakanavalta löytyy käytännön tietoa kantoliinoista, niiden sidonnoista, käyttötavoista ja eri mallien ominaisuuksista.
Kantoliinoja ja -reppuja voi ostaa lastentarvikeliikkeistä, useista tavarataloista, netistä tai vaikkapa käytettynä huutokauppasivustojen kautta. Jotkut liikkeet myös vuokraavat niitä. Kantoliinoja ja -reppuja kannattaa mahdollisuuksien mukaan myös lainata, tai ainakin testata kaverin luona. Joillakin paikkakunnilla on myös kantoliinatukihenkilöitä, jotka antavat vinkkejä liinan käyttöön ja joiden kanssa liinaa voi testata.
Teksti: Nelli Kelonen