Silmälasit vai piilolinssit

Vastaajista 67% valitsi silmälasit ja 33% piilolinssit. Lue perusteluja alempaa.

Silmälasit
67%
Piilolinssit
33%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Silmälasit
Piilolinssit
Piilolinssit
Piilolinssit ovat käytössä helpommat ja voi urheilla varomatta. Toki niiden kanssa on aina aamu- ja iltasähläykset, mutta siinä ne menevät rutiinilla muiden toimien seassa (Piilari.info). Plus, että näytän silmälaseissa rumalta :D
Silmälasit
Rilleihin tottuu päivissä, piilareihin tottuminen kestää monta viikkoa.
Silmälasit
Minulla on miinusta vain vähän, ja selviänkin peruslinsseillä. Niitä saa nykyään aika halvalla, paljon halvemmalla kuin mitä piilolinssit tulisi maksamaan varsinkin kun huomioi, että kuukausilinssien puhdistusaineet maksavat myös. Kokeilin joskus käyttää piilareita, mutta eipä onnistunut näillä silmillä. Silmälasit on myös oltava, ja niin on monella tutullakin.
Piilolinssit
Minulla on niin erikoien muotoiset kasvot, että ei näissä istu kunnolla mitkään sangat ja jos ne pysyykin päässä niin en tykkää, miltä ne näyttävät. Piilarit ei herätä huomiota eikä minulla ole ollut mitään ongelmia niiden kanssa. Tekniikka pitää tietenkin olla hallussa, ja kädet pitää olla puhtaat kun linssejä laittaa silmiin.
Silmälasit
En jaksaisi lotrata puhdistusaineiden ja desifiointinesteiden kanssa joka päivä. En tykkää koskea silmiä.
Piilolinssit
Ei tarvitse olla huolissan liikkuessa, että lasit putoaa ja hajoaa. Eivät huurru eivätkä likastu.
Silmälasit
Mulla on kuivat ja helposti ärsyyntyvät silmät, jotka ei kestä piilareita. Muuten hankkisin piilarit koska silmälasit on hankalammat urheillessa.
Silmälasit
Piilareitten kanssa pitää olla koko ajan varuillaan ettei saa sormista silmiinsä bakteereita ja silmätulehdusta. Lasit on ykkösvaihtoehto näön korjaamiseen ja piilolinssit kakkosvaihtoehto.
Silmälasit ja piilolinssit
Kuva: © Scyther5 | Dreamstime.com

Markkinamuutoksen hyöty silmälaseja ostavalle kuluttajalle?

Monille tapa, jolla silmälasit, linssit ja kehykset sekä koko paketti kootaan ja hinnoitellaan on hämärän peitossa. Kansan syvät rivit kuitenkin epäilevät, että optikkoliikkeiden katteissa on reippaasti ilmaa. Nyt on kuitenkin nähty, että optikkoala on muuttunut kokonaishinnoitteluaan läpinäkyvämmäksi. Tämä on kuluttajan kannalta hyvä asia. Sen myötä hänelle tarjoutuu mahdollisuus muodostaa kuva siitä, millä perusteilla linssit ja silmälasit on hinnoiteltu. Tämä toteutuu kun kustannusrakenne eritellään selkeästi, niin että selviää, mikä on linssien, mikä kehysten ja mikä muiden töiden kuten pinnoitusten osuus.

Edullisuutta painottavien halpaketjujen mukaantulo on lisännyt valinnanvaraa ja kilpailua. Tämä voi johtaa siihen, että optikkoala joutuu irrottautumaan käytännöstään, jossa silmälasien hinta hilataan keinotekoisesti taivaisiin ja palautetaan sitten ns. normaalille tasolle jatkuvien alennusten ja niihin liittyvien vaihtuvien sekavien alennusprosenttien myötä.

On myös ollut havaittavissa, että hyvin suuren tuotteen varioinnin mahdollistavan mutta kuluttajan kannalta monimutkaisen "jos otat nämä ominaisuudet niin hinta on tämä, jos taas nämä niin hinta on tuo" -mallin vastapainoksi jokunen optikko on alkanut markkinoida kiinteähintaisia silmälasipaketteja ja erilaisia kuukausilaskutukseen perustuvia all inclusive -paketteja.

Miten silmälasit hinnoitellaan?

Mitä sellaista halvat silmälasit ostava menettää, minkä kalliimmat lasit ostava saa? Seuraavaksi hieman perustietoa siitä, miten silmälasien hinta muodostuu.

Kehykset

Kehykset hinnoitellaan kuten mitkä tahansa merkkituotteet. Tunnettu kehysmerkki, Gucci, Prada jne. maksaa pelkästään sen takia, että kyseessä on merkkikehys. Vähemmän tunnettuja merkkejä saa halvemmalla. Ja kuten kaikki merkkivaatteitakin ostaneet tietävät, merkkituotteet eivät välttämältä ole laadultaan muita parempia.

Linssit

Linssit ovat asia erikseen. Linsseissä oleellisin hintaan vaikuttava tekijä on raakalinssin laatu yhdistettynä kovapinnoitteen ja heijastukseneston laatuun. Halvimmat silmälasit voidaan varustaa linsseillä, joihin on tehty vain hionta, kiillotus ja kaiverrus. Kalliimmissa silmälaseissa linssit on lisäksi kovapinnoitettu, heijastuksenestopinnoitettu ja niiden reunat on hiottu yksilöllisesti. Pinnoitteet vaikuttavat siihen, miten linssi läpäisee valoa.

Halvat ja kalliit linssit näyttävät luultavasti päällisin puolin maallikosta aivan samanlaisilta. Erot optisissa ominaisuuksissa tulevat esiin testilaitteilla. Halvemmissa linsseissä saattaa esimerkiksi olla äärialueilla enemmän vääristymiä kuin kalliimmissa, oletetusti laadukkaammissa linsseissä. Jos kovapinnoitus puuttuu, kuten aivan halvimmissa silmälaseissa käytetyissä linsseissä voi asian laita olla, linssit tuntuvat pinnaltaan tahmealta eikä niiden puhdistus ole yhtä helppoa.