Vauvan sängyn valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vauva sängyssä
Kuva: © Pavla Zakova

Vauvan sängyn valinta

Vauvan tuloon on aina hyvä valmistautua etukäteen hankkimalla valmiiksi ainakin tärkeimmät vauvan tarvitsemat tavarat. Suurimman osan vuorokaudesta nukkuvalle vauvalle sänky on ehdottomasti yksi niistä. Siinä missä aikoinaan vauvoja nukutettiin lähinnä kehdoissa, nykyään tarjolla on jos jonkinlaista vaihtoehtoa vauvan ensimmäiseksi sängyksi. Ostoksissa kannattaa pitää järki mukana; kallis ja muodikas sänky ei välttämättä takaa pienokaiselle parempia unia. Edullisempikin vaihtoehto käy varmasti yhtä hyvin, kunhan sängyn turvallisuus on tarkastettu. Monet vanhemmat ostavat vauvan sängyn käytettynä, sillä hyvä sänky ei muutaman kuukauden käytöstä juurikaan kulu, ja tavaran kierrättäminen on myös ympäristöystävällistä.

Pinnasänky

Pinnasänky, jota kutsutaan myös häkkisängyksi, on suosituin vaihtoehto pienelle lapselle. Se on käytännöllinen etenkin liikkumaan oppineiden vauvojen kohdalla, sillä vauva ei pääse sängystä yksin ulos. Pinnasängyn pohja on usein säädettävä, jolloin pohjaa voi pitää yläasennossa vauvan ollessa pieni. Tämä helpottaa vauvan nostamista sängystä esimerkiksi yölliseen imetystuokioon. Samasta syystä joidenkin pinnasänkyjen laidan saa laskettua. Isomman lapsen pinnasängystä voi ottaa laidan kokonaan pois, jolloin lapsi pääsee sängystä itse pois, eikä näin ole ”vankina” omassa sängyssään.

Jatkettavassa pinnasängyssä lapsi voi nukkua pitkäänkin. Pinnasänkyjen standardikoot Suomessa ovat 110x55 cm ja 120x60 cm, joten kaikkein pienimpiin asuntoihin tällainen sänky ei välttämättä sovi. Varsinkin vauvan ollessa hyvin pieni, sängyn tulisi olla lähellä vanhempien sänkyä, jolloin pinnasängyn koko voi olla ongelma. Tässä tapauksessa vauva voi hyvin nukkua ensimmäiset kuukautensa pienemmässä sängyssä ja siirtyä sitten pinnasänkyyn hieman kauemmaksi vanhemmista. Myös vanhemman malliset, käytettyinä ostetut pinnasängyt ovat usein pienempikokoisia.

EU-alueella pinnasängyille on nykyään omat turvallisuusvaatimukset, mutta varsinkin vanhemmat sängyt on aina hyvä tarkastaa turvallisuuden takaamiseksi. Sängyn tulisi olla vankka, eikä siinä saa olla teräviä kulmia. Pinnojen etäisyys saa olla korkeintaan 7cm. Isompi etäisyys aiheuttaa vaaran, sillä lapsi voi työntää päänsä pinnojen väliin. Vauva saattaa nukkuessaan työntää myös jalkojaan pinnojen väliin, tai muuten kolhia itseänsä sängyn seinämiin. Tätä voi ehkäistä vuoraamalla pinnasängyn pehmusteella, tai hankkimalla sängyn, jossa päädyt ovat umpinaisia. Jos vauva oksentaa usein, tai hänellä on jatkuvia korvatulehduksia, sängyn pohjan on hyvä olla säädettävissä kaltevaksi, jolloin vauvan pään saa kohotettua vartaloa ylemmäksi.

Ensisängyt

Varsinkin ensimmäiset kuukautensa vauva voi nukkua muussakin kuin pinnasängyssä. Niin uudet kuin vanhatkin kehdot ja riippukehdot tuudittavat vauvan uneen keinuvalla liikkeellään. Vauva on helppo nostaa kehdosta, mutta on hyvä muistaa, että kehto toimii vain siihen saakka, kun vauva alkaa liikkumaan unissaan. Vauva voi satuttaa itsensä pahasti sängystä tippuessaan!

Pyörillä varustetut sängyt ovat käytännöllisiä, sillä niitä voi siirtää tarpeen mukaan huoneesta toiseen herättämättä vauvaa. Näin vauva on helppo pitää aina lähellä. Esimerkiksi internetistä vuokrattava, pyörillä varustettu Vaavisänky käy vauvalle neljän kuukauden ikään saakka, jonka jälkeen se palautetaan postitse. Vuokrattava ensisänky on ympäristöystävällisempi vaihtoehto kuin uuden sängyn ostaminen. Myös monissa rottinkisissa ensisängyissä on pyörät alla.

Lastentarvikeliikkeet myyvät monista eri materiaaleista valmistettuja ensisänkyjä, joihin voi alkaa tutustua jo reilusti ennen vauvan syntymää. Vauvaa voi ensimmäisinä kuukausina hyvin nukuttaa myös äitiyspakkauksen mukana tulevassa laatikossa. Laatikko kannattaa vuorata ostetuilla tai itse ommelluilla pehmusteilla. Äitiyspakkauksen laatikko on myös helppo pitää äidin tai isän lähellä, esimerkiksi pöydän tai tukevan lipaston päällä.

Mobiilit vaihtoehdot

Vauva ei välttämättä tarvitse varsinaista sänkyä nukkumiseen. Tärkeintä on, että nukutuspaikka on lämmin ja turvallinen. Esimerkiksi vaunujen kopassa vauvaa voi nukuttaa sisälläkin. Koppa kulkee helposti vanhemman mukana huoneesta toiseen, ja paikka on vauvalle jo tuttu kävelyretkiltä. Vanhemmille, jotka matkustavat paljon, tai vaihtavat oleskelupaikkaa usein muista syistä, matkasänky on erinomainen vaihtoehto myös kotona nukuttamiseen. Matkasänky on helppo kuljettaa mukana niin auto-, juna- kuin lentomatkoillakin, ja kun vauva on nukkunut siinä jo kotona, se on hänelle turvallinen paikka nukkua myös maailmalla.

Turvallista unta

Vauvoille tarkoitetuissa sängyissä pohjan hengittäminen on tärkeää, sillä lapset hikoilevat paljon. Sen vuoksi sälepohja on parempi kuin vaneripohja. Tyynyä alle yksivuotias lapsi ei tarvitse, eikä sellaista saa vauvan sänkyyn laittaakaan, sillä vauva voi tukehtua tyynyynsä. Vauvalle riittää hyvin ohut, esimerkiksi äitiyspakkauksen mukana tuleva, peitto. Unipussi on käytännöllinen, sillä vauva ei yleensä saa potkittua sitä päältään, ja se luo vauvalle turvallisen tunteen.

Vauvan patja kannattaa yleisesti ostaa uutena, ja esimerkiksi vuokrattavien sänkyjen mukana tulee yleensä aina uusi patja. Standardikokoisiin sänkyihin on helpompi ostaa patja kuin vanhaan perintöpinnasänkyyn. Jos patja on liian pieni, vauva saattaa saada kätensä tai jalkansa patjan ja sängyn väliin jumiin. Patjan paksuus on hyvä olla vähintään 5cm. Valmistusmateriaali on hyvä tarkastaa kaikissa vauvalle tehtävissä hankinnoissa. Patjan pinnan tulee olla valmistettu hengittävästä materiaalista, ja allergisoivat materiaalit kannattaa ehdottomasti jättää pois. Patjan voi suojata pestävällä petauspatjalla. Petauspatjan alle voi lisäsuojaksi laittaa myös froteemuovin, jollaisen saa muun muassa äitiyspakkauksen mukana.

Vauvan sänkyjä on monenlaisia ja -kokoisia, ja hinnat vaihtelevat äitiyspakkauksen ilmaisesta laatikosta ja kirpputorien edullisista käytetyistä sängyistä hyvinkin kalliisiin design-sänkyihin. Hintaa tärkeämpää on sängyn turvallisuus ja käytännöllisyys perheessä, jossa pieni vauva mullistaa aikataulut ja asunnon tilankäytön. Liikkumaan oppineet vauvat on parempi nukuttaa pinnasängyssä, josta he eivät vanhemman huomaamatta pääse tippumaan tai karkaamaan. Pienemmät vauvat voivat nukkua niin äitiyspakkauksen laatikossa kuin kaupasta hankitussa ensisängyssäkin, jokainen vanhempi tekee tämän päätöksen perheellensä parhaiten sopivalla tavalla. Vauvan kasvaessa myös vanhemman kokemus lapsen tarpeista kasvaa, joten ensisängyn jälkeisen sängyn hankinta voi olla jo paljon helpompaa.

Teksti: Nelli Kelonen