Lelujen valinta 3-vuotiaalle lapselle

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Rakennuspalikoita
Kuva: Esi Grünhagen | Pixabay

Kolmevuotiaan lapsen lelut

Kun lapsi täyttää kolme vuotta, erilaisten lelujen määrä markkinoilla voi hämmentää sekä lapsen vanhempaa että lasta itseään. Monet lelut vetoavat lapseen väreillään ja muodoillaan, mutta ensi-innostuksen jälkeen ne saattavat tuntua lapsesta tylsiltä. Kolmevuotiaan leikit ovat usein hyvin mielikuvituksellisia, ja lapsi ottaa leikkeihinsä mallia ympäröivästä maailmasta.

Lapsi oppii pikkuhiljaa leikkimään yhdessä toisten lasten kanssa ja jopa jakamaan lelunsa. Myös lapsen motoriikka kehittyy hurjaa vauhtia. Millaisia leluja kolmevuotiaille sitten kannattaisi hankkia?

Touhua ja tunnelmaa

Rakennuspalikoista lapsi voi rakentaa tornin, linnan tai vaikkapa autotallin. Rakennelmien kokoaminen on lapselle sekä kehittävää että hauskaa. Klassiset lelut, kuten nukkekodit, junaradat ja puiset lelut, sopivat kolmevuotiaille hyvin. Pikkuautot, lentokoneet, moottoripyörät, kaivurit ja poliisiautot ovat kolmevuotiaiden kestosuosikkeja, ja automatot, -radat ja parkkitalot luovat autoleikeille erinomaiset puitteet.

Ulkona motoriikkaa voi hioa opettelemalla ajamaan kolmipyöräisellä, tai omalla pienellä polkupyörällä, apupyörien tukemana. Muistathan kypärän! Polkutraktorit ja mopot ovat myös hyviä kulkuvälineitä, ja talvisin vauhtiin pääsee pulkalla tai liukurilla. Myös hiekkalelut, kuten muotit, ämpärit ja lapiot, ovat kolmevuotiaiden lasten mieleen.

Kesällä vesilelut viihdyttävät kolmevuotiasta vaikka koko päivän; turvallisuuden takaamiseksi lapsella on aina hyvä olla päällään joko uimarengas tai käsikellukkeet. Vesileikkejä pääsee leikkimään myös talvella kiinnostavien kylpylelujen kanssa. Teltta taipuu moneen leikkiin niin sisällä kuin ulkonakin, ja kolmevuotiaalle voi myös hankkia urheiluvarusteita, kuten jalkapallon tai luistimet.

Pienelle muusikolle voi hankkia instrumentteja, joilla lapsi voi soittaa aivan omanlaistansa musiikkia. Yksinkertaiset soittimet, kuten rytmimunat ja -kapulat, triangelit, putkipenaalit, kastanjetit, kulkuset, tamburiinit ja marakassit, sopivat hyvin kolmevuotiaille lapsille, mutta toki heille voi hankkia myös pienen kitaran, kosketinsoittimen, nokkahuilun tai rumpusetin.

Riehujat rauhallisiksi

Liikunnalliset ja motoriset leikit ovat lapsen kehityksen kannalta hyvin tärkeitä, mutta myös keskittymiskyvyn harjaantuminen kuuluu olennaisesti kolmevuotiaan kehitykseen. Lapsi saattaa turhautua, mikäli ei koe osaavansa jotakin, ja siten sortua riehumaan ja sotkemaan.

Kolmevuotiaille tarkoitetut tietokonepelit ovat yleisesti sopivan yksinkertaisia ja opettavaisia, ja pienille lapsille valmistetaan myös omia ensitietokoneita, joiden avulla voi harjoitella vaikkapa numeroita tai kirjaimia. Myös palapelit sopivat kolmevuotiaille erinomaisesti; tuttu ja kiinnostava aihe innostaa lasta kuvan kokoamiseen.

Kirjojen lukeminen, joko yksin tai yhdessä vanhemman kanssa, on lapselle turvallinen, hauska ja kehittävä kokemus. Mikäli lapsi selailee kirjoja yksin, niiden on hyvä sisältää paljon yksityiskohtaisia kuvia, joita lapsi voi tutkia. Lapsen suosikkihahmoista, tai esimerkiksi autoista, koneista tai prinsessoista, kertovat kirjat ovat varmasti mieluisia, lapsen kiinnostuksen kohteista riippuen.

Myös lasten DVD-levyt ovat hyviä hankintoja. Niitä ostettaessa on hyvä noudattaa ikärajoja, sillä kolmevuotias ei välttämättä ymmärrä isommille lapsille tarkoitettuja elokuvia, tai saattaa pelätä niitä. Musiikin kuuntelu rauhoittaa useita lapsia, joten miksei kolmevuotiaalle kannattaisi hankkia myös omia, mieluisia levyjä. Myös satuja voi kuunnella äänikirjojen muodossa.

Mielikuvitusleikit kunniaan

Kolmevuotiaan lapsen mielikuvitus on yleensä hyvin vilkas. Lapsi käsittelee näkemäänsä ja oppimaansa leikin kautta, minkä vuoksi arjen tapahtumat päätyvät usein leikkeihin.

Kauppaleikkeihin sopivia leluja ovat mm. kassakoneet, leikkihedelmät, ruokapakkaukset, leikkirahat ja -luottokortit, sekä pienet ostoskärryt ja -kassit. Matkalaukut ja leikkiavaimet antavat lapselle mahdollisuuden leikkiä lähtevänsä matkalle tai vaikkapa töihin. Moni lapsi pitää myös kokkaus- ja siivousleikeistä, joihin sopii erinomaisesti leikki-imurit, -mopit, -hellat, -astiastot, -pannut, -kaulimet, -kulhot ja -lastat.

Nuken hoivaaminen ja nukuttaminen vaunuissa, varsinkin juuri ennen pikkusisaren syntymää, on monelle kolmevuotiaalle mieluisaa puuhaa. Nuken sijasta hellimiseen sopivat myös pehmolelut, joita voi myös tutkia ja hoitaa lapsille tarkoitetuilla lääkärin välineillä. Varsinkin pattereilla varustetut, liikkuvat pehmolelut auttavat lapsen lemmikkikuumeeseen, mikäli perheeseen ei oikeaa lemmikkiä haluta ottaa. Pieni rakentelija ilahtuu lapsille tarkoitetuista verstasvälineistä, kuten sahoista, vasaroista ja ruuvimeisseleistä.

Lapset eläytyvät leikkeihinsä mielellään myös vaatteiden ja asusteiden kautta. Pienelle hoivaajalle voi hankkia lääkärin takin tai sairaanhoitajan hatun, kokkaajalle esiliinan. Lastenohjelmista tai sarjakuvista tuttujen hahmojen rooliasut ovat myös kivoja, ja pieni prinsessa arvostaa varmasti mekkoa, kruunua, koruja tai hiuspinnejä.

Ohjattua oppimista

Kolmevuotias on innokas oppija, mutta kyvyt eivät aina välttämättä yllä lapsen toivomalle tasolle. Askarteluun tarvitaan aikuisen apua ja ohjausta, mutta lapsi nauttii siitä, että häneen luotetaan vaikeissakin tehtävissä.

Tylppäkärkiset sakset ovat turvalliset pienelle lapselle, kuten myös myrkyttömät liimapuikot, hileet, tarrat ja kartongit. Kivoja askartelutarpeita löytyy myös luonnosta; kukat, kävyt ja kivet ovat kauniita, eivätkä maksa mitään. Muovailuvahalla, vesiväreillä tai vahakynillä on kiva taiteilla, mutta aikuisen on hyvä seurata lapsen toimia sotkun välttämiseksi.

Kolmevuotias lapsi on myös tarpeeksi kypsä pelaamaan pienille lapsille tarkoitettuja kortti- ja lautapelejä. Esimerkiksi muistipelit ja dominot sopivat kolmevuotiaille erinomaisesti. Sääntöjen noudattaminen voi olla lapselle haasteellista ilman aikuisen ohjausta, ja pelit ovatkin mukava tapa viettää aikaa koko perheen kesken. Voi pelejä toki pelata myös lasten omien sääntöjen mukaan; leikkimielisyys on kolmevuotiaalle tärkeämpää kuin voittaminen. Lapset kuuntelevat mielellään kun heille luetaan, joten laadukkaat kirjat ovat aina hyvä hankinta niin kolmevuotiaille kuin vanhemmillekin lapsille.

Yleisesti kolmevuotias kehittää leikin oli lelu millainen tahansa. Kolmevuotiaalle ei kannata hankkia liian monimutkaisia tai vaativia leluja, jotka saavat heidät turhautumaan. Sen sijaan lelujen valinnassa voi luottaa lapsen oman mielikuvituksen voimaan; parhaimpia leluja ovat usein kodista tai luonnosta löytyvät tavarat. Ne ovat myös edullisia, tai jopa ilmaisia. Uusia kykyjä, kuten piirtämistä, soittoa ja pyörällä ajoa, on hyvä harjoittaa, kunhan leikki on lapsesta hauskaa, eikä se aseta tälle turhia paineita.

Teksti: Nelli Kelonen