Lelujen valinta 5-vuotiaalle lapselle

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Junarata ja pikkuautoja
Kuva: Nathan Legakis | Pixabay

Viisivuotiaan lapsen lelut

Viisivuotias lapsi on jo melko itsenäinen ja ihailee aikuisuutta. Hän on vähemmän itsekeskeinen ja leikkii mielellään yhdessä kavereidensa kanssa. Leikit perustuvat paljolti mielikuvitukseen ja uusia leikkejä opitaan myös kavereilta päivähoidossa tai kotipihalla.

Viisivuotias osaa jo pelata yksinkertaisia pelejä niiden oikeiden sääntöjen mukaan, vaikka häviäminen voi hänelle vielä ollakin kova paikka. Lapsi oppii odottamaan omaa vuoroaan ja hallitsemaan tunteitaan toimiakseen ryhmässä. Keskittymiskyky paranee tässä iässä huomattavasti, ja parhaimmillaan lapsi nauttii hankalienkin haasteiden selvittämisestä turhautumatta.

Monet lelut kiehtovat lapsia koko leikki-iän, mutta viiden ikävuoden tienoilla kuvioihin tulevat myös monet uudet, haastavammat ja muodikkaammat lelut ja tarvikkeet.

Esikoulu lähestyy

Viisivuotias lapsi ihannoi usein koululaisia ja on innokas oppimaan uutta. Jotkut viisivuotiaat osaavat jo lukea, mutta tämän kyvyn lapsi ehtii kyllä oppia aikanaan koulussakin. Lapsen kanssa voi kuitenkin käydä läpi esimerkiksi kirjaimia ja numeroita, niihin erikoistuneita kirjoja löytyy kirjakaupoista. Yksinkertaisia laskutoimituksia voi harjoitella myös kauppaleikin aikana leikkirahalla, ja alle kouluikäisille suunnatut aapiset innostavat tutustumaan kirjainten muotoihin.

Satukirjojen lisäksi viisivuotiaat ovat usein kiinnostuneita yksinkertaisista tietokirjoista. Lapsi alkaa ymmärtämään maailmaa paremmin ja janoaa tietoa yleisimmistä luonnon ja yhteiskunnan ilmiöistä. Tehtäväkirjoista viisivuotias saa tarvitsemaansa haastetta harjoittaen samalla kädentaitoja, kynän hallintaa ja keskittymiskykyä.

Luovuus ja kasvava taito

Viisivuotiaana lapsi iloitsee uusista kyvyistään ja siitä, miten näitä kykyjä voi käyttää hyväkseen luovasti. Eriväriset kynät ja paperit ovat hyviä hankintoja, samoin kuin erilaiset askartelutarvikkeet, kuten sakset, kartongit, hileet, liimat, tarrat, helmet ja leimasimet. Lapsi voi harjoitella yksinkertaisten ompelukuvien tekemistä yhdessä vanhemman kanssa. Muovailuvahasta viisivuotias saa jo paljon enemmän aikaan kuin sama taapero muutama vuosi sitten. Värityskirjassa kuvat ovat valmiina, joten lapsi voi panostaa kaiken luovuutensa eri värien käyttöön.

Musiikkilevyt ovat viisivuotiaille sopivia hankintoja; musiikki voi olla niin lapsille kuin aikuisillekin suunnattua, kunhan sanoitus on lasten ajatusmaailmaan sopivaa. Mikäli lapsi kiinnostuu soittamisesta, voi hänelle hankkia esimerkiksi kosketinsoittimen tai kitaran, mutta turhia paineita ei viisivuotiaalle lapselle pidä soittamisesta aiheuttaa.

Haastavat lelut

Keskittymiskyvyn paranemisen ja ryhmässä leikkimisen myötä viisivuotiaat kiinnostuvat peleistä ja niiden säännöistä. Toisin kuin pienemmille lapsille, viisivuotiaalle peli on enemmänkin haaste kuin leikki. Sopivia pelejä ovat erilaiset korttipelit, lotto- ja bingopelit, dominot ja yksinkertaiset lautapelit.

Viisivuotias osaa jo pelata myös tietokone- ja konsolipelejä, mutta niiden seurassa vietettyä aikaa on hyvä rajoittaa, sillä ne eivät tue lapsen mielikuvituksen kehittymistä samoin kuin perinteiset pelit. Pitkän aikaa pelannut lapsi on usein myös rauhaton. Myös ikärajoja on syytä noudattaa; tappamispelit eivät sovi viisivuotiaille, vaikka nämä sotaleikkejä kavereidensa kanssa leikkisivät muutenkin.

Palapelit ovat myös erinomaisia hankintoja, mieluisella kuvalla varustettu palapeli valmistuu tietysti nopeammin! Viisivuotias osaa jo asetella pieniäkin rakennuspalikoita paikoilleen ja rakentaa palikoista joko oman mielikuvituksensa tai pakkauksen ohjeiden mukaisia rakennuksia, kulkuneuvoja tai olioita. Myös rakenteluleikeissä lapsi pääsee testaamaan näppäryyttään. Lapsille tarkoitetut työkalusetit, joissa on esimerkiksi pienehköjä ruuveja ja ruuvimeisseli, ovat sopivia viisivuotiaille.

Haastaviin ulkoleikkeihin ja -peleihin voi hankkia jalkapallon, skeitti- tai potkulaudan, luistimet, sukset tai polkupyörän, mikäli lapsella ei sellaista vielä ole. Vaikka viisivuotiaan tasapaino on jo melko hyvä, kypärä on aiheellista pitää päässä luistellessa, pyöräillessä ja skeitti- tai potkulaudan päällä.

Roolileikit

Lapsen viides ikävuosi on roolileikkien kulta-aikaa. Kaikenlaiset rooliasut ovat yleensä lasten mieleen, suosikkeja ovat esimerkiksi merirosvo-, ritari-, poliisi-, prinsessa- ja keijuasut. Myös sarjakuvista, lasten elokuvista tai tv-sarjoista tuttujen hahmojen asut ovat suosittuja. Itse asun lisäksi rooleihin liittyvä rekvisiitta, kuten korut, miekat ja taikasauvat, täydentää leikkiä.

Vauvanuket ja niiden tarvikkeet, kuten vaatteet, tutit, tuttipullot, kylpyammeet, vaunut ja kehdot, sopivat äiti- ja isäleikkeihin. Moni viisivuotias laittaa mielellään leikkiruokaa pienessä leikkikeittiössään ja tarjoilee sen kavereilleen, sisaruksilleen tai vanhemmilleen leikkiastioista. Lääkärileikkeihin sopivat kaupasta hankitut lääkärinvälineet, mutta myös vanhat, pestyt lääkepullot ja -ruutat.

Viisivuotiaana lapset alkavat usein kaivata myös ikiomaa lemmikkiä. Jos oikeaa eläintä ei haluta tai voida esimerkiksi allergian takia perheeseen ottaa, aidon oloiset, liikkuvat ja ääntä pitävät eläinlelut saattavat tyydyttää lapsen hoivaamistarpeen.

Klassikot ja uutuudet

Tietyt peruslelut pysyvät lapsen leikeissä vuosia. Pehmolelut sopivat niin leikkeihin kuin unikavereiksikin, ja pikkuautot taipuvat moneen eri leikkiin. Viisivuotiaalle voi hankkia parkkitalon autoleikkeihin; leikin lisäksi lapsi nauttii parkkitalon kokoamisesta.

Vauhdikkaampiin ja vaativampiin autoleikkeihin sopivat kauko-ohjattavat autot, joita viisivuotias osaa jo melko hyvin hallita. Junarata antaa tilaa lapsen mielikuvitukselle, voihan sen koota aina uudelleen ja uudelleen.

Viiden ikävuoden tienoilla lapsi alkaa yleensä kiinnostumaan brändi- ja teemaleluista, sekä keräilystä. Lapsen mieltymysten mukaan hänelle voi hankkia erilaisia muovisia elokuviin tai tv-sarjoihin perustuvia hahmoja. Lelufirmat myös luovat uusia muotilelusarjoja jatkuvasti. Jos et ole varma, mistä lapsi pitäisi, lelukaupasta saat tietoa siitä, mitkä hahmot ovat tällä hetkellä muodikkaita. Myös dinosaurukset kiehtovat monia viisivuotiaita. Tarrat ja tarrakirjat ovat edullisia hankintoja, joista lapsi saa paljon iloa. Tarroja voi keräillä ja vaihdella kavereiden kanssa; samalla lapsi oppii luopumaan omastaan saadakseen jotakin uutta.

Jo viisivuotias saattaa kokea jäävänsä kaveriporukan ulkopuolelle, mikäli hänellä ei ole uusimpia muotileluja. Nämä lelut ovat kuitenkin yleensä melko kalliita ja niiden huuma katoaa nopeasti uusien muotilelujen tullessa markkinoille. Tämän vuoksi vanhempien kannattaa ensisijaisesti panostaa perusleluihin, kehittäviin kirjoihin ja esimerkiksi urheiluvälineisiin; niistä on lapselle iloa pitkään. Mikäli lapsi saa vanhemmiltaan viikkorahaa, voi tätä kannustaa säästämään muutaman viikon uutta muotilelua varten, ikään kuin oppitunniksi siitä, että ihan jokaista näkemäänsä lelua lapsi ei välttämättä tarvitse.

Teksti: Nelli Kelonen