Itkuhälyttimen valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Kerrostalossa on järkevää valita DECT-yhteydellä varustettu itkuhälytin koska tiheästi asutuilla alueilla voi olla muitakin itkuhälyttimen käyttäjiä ja jos ne eivät käytä suojattua DECT-yhteyttä, signaalit sekoittuvat keskenään. Philips Avent -sarjasta löytyy DECT:llä varustettuja laitteita, kuten SCD506/01, SCD715/26, SCD503/26. Muita DECT:llä varustettuja itkuhälyttimiä ovat mm. Motorola MBP21 Audio, MBP24 Audio. Lisäksi on Padwico 850, joka on digitaalinen mutta sen säteilytaso on valmistajan mukaan matalampi kuin tavallisen DECT:in.
Itkuhälytin
Kuva: © Andrianocz | Dreamstime.com

Itkuhälyttimen valinta

Itkuhälyttimen avulla toisessa huonessa, tai esimerkiksi ulkona, nukkuvaa vauvaa voi vahtia olematta itse vauvan välittömässä läheisyydessä. Itkuhälyttimessä on kaksi osaa, joista toinen pidetään lähellä vauvaa ja toista vanhempi pitää mukanaan. Hälyttimet ovat useimmiten langattomia. Vauvan osassa on mikrofoni ja vanhemman osassa vastaanotin. Vanhempi kuulee vastaanottimestaan vauvan itkun sellaiseltakin etäisyydeltä, josta itkua ei välttämättä muuten kuulisi. Tämä mahdollistaa niin lapsen nukuttamisen ulkona kuin vanhempien koti- ja pihatyöt lapsen unien aikaankin. Osa hälyttimistä varoittaa vauvan ääntelystä myös vilkkuvan merkkivalon avulla.

Markkinoilla olevissa itkuhälyttimissä on monia eroja. Hinnan lisäksi kanavien määrä, mikrofonin herkkyys, virtalähde sekä signaalin kantomatka vaihtelevat. Itkuhälyttimiä löytyy sekä analogisia että digitaalisia, ja samaan tarkoitukseen sopivat myös itkuhälytintoiminnolla varustetut radiopuhelimet.

Eräät uusimmat itkuhälytinmallit ovat kaksisuuntaisia mahdollistaen vanhempien puhumisen vauvalle itkuhälyttimen välityksellä. Myös videokuvaa lähettäviä, liikkeentunnistimella varustettuja ja hengitystä valvovia hälyttimiä löytyy markkinoilta, joskin tavalliset itkuhälyttimet täyttävät yleensä tehtävänsä vallan hyvin.

Kanavat ja häiriöt

Se, mitä kaikkea itkuhälyttimestä kuuluu, riippuu muun muassa hälyttimessä käytetystä kanavasta sekä siitä, kuinka herkäksi lähettimen mikrofoni on säädetty. Toisista itkuhälyttimistä kuuluu ääntä kokoajan, toisista vain silloin kun lapsi ääntelee tai itkee, tai lapsen lähellä tapahtuu jotakin muuta kovaäänistä.

Analogisissa itkuhälyttimissä on yleensä valittavana monta kanavaa, sillä signaaliin voi sekoittua muiden lähettimien lähettämää ääntä, esimerkiksi rekkakuskien keskinäistä jutustelua tai naapurustossa asuvan vauvan itkua. Häiriön syntyessä itkuhälyttimen kanavaa voi vaihtaa. Joskus häiriötä voi esiintyä useammallakin kanavalla yhtä aikaa, joten kanavia olisi itkuhälyttimessä hyvä olla enemmän kuin kaksi. Tämä pätee etenkin alueilla, joilla asuu paljon vauvoja. Kanavien määrä riippuu itkuhälyttimestä ja se kannattaa tarkastaa pakkauksesta ennen ostopäätöstä.

Digitaaliset itkuhälyttimet, jotka ovat usein kalliimpia kuin analogiset, valitsevat kanavan automaattisesti. Niiden signaali on suojattu, eikä sitä voi kuulla muut kuin vastaanottimen haltija. Analogisissa kuka tahansa saattaa osua kuuntelemaan samaa kanavaa omalla itkuhälyttimellään tai muulla sopivalla vastaanottimella. Analogisissa itkuhälyttimissä yhteys syntyy radioaaltojen kautta, digitaaliset hälyttimet käyttävät yleensä samantyyppistä DECT-yhteyttä kuin langattomat puhelimet.

Lähettimen mikrofonin herkkyyttä säätämällä voit vaikuttaa siihen, kuuletko kaikki vauvan ympärillä olevat äänet, kuten linnun laulun ja liikenteen melun, vai pelkästään kovemmat äänet, joihin vauvan itku lukeutuu.

Virtalähde

Virtalähde kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon itkuhälytintä hankittaessa. Itkuhälytin kuluttaa melko paljon, joten tavallisilla paristoilla toimiva hälytin ei ole käytännöllisin vaihtoehto päivittäiseen käyttöön, varsinkaan, mikäli hälytintä käytetään ulkona.

Ladattavat akut ovat ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Akut saa helposti ladattua, kun hälyttimestä loppuu virta, eikä vanhempien tarvitse pitää huolta siitä, että kotona on aina varaparistoja hälyttimeen. Ladattavien akkujen käytännöllisyyttä lisää toiminto, jossa hälytintä voi käyttää myös latauksen aikana.

Itkuhälyttimen molempien osien olisi hyvä toimia vaihtoehtoisesti myös verkkovirralla, jolloin sisäkäytössä akkua ei tarvitse käyttää lainkaan. Hälyttimen on tärkeää näyttää akun tila, sillä muuten akut saattavat päästä vahingossa tyhjenemään juuri vauvan unien aikana.

Turvallinen käyttö

Itkuhälytintä käytettäessä vanhemman täytyy aina pysytellä signaalin kantomatkan sisäpuolella. Yleisesti laitteiden toimintaetäisyys on 100-250 metriä, mutta jokaisen hälyttimen signaalin kantomatka kannattaa aina tarkastaa pakkauksesta.

Mikäli vanhempi on usein niin kaukana vauvasta, ettei kuulisi tämän itkua lainkaan ilman itkuhälytintä, turvallisin vaihtoehto on hälytin, joka ilmoittaa yhteyden puuttumisesta vastaanottimen ja lähettimen välillä. Yhteys voi katketa esimerkiksi liiallisen etäisyyden tai paristojen tai akun tyhjenemisen vuoksi. Pidempiin etäisyyksiin sopivat hyvin myös melko edulliset itkuhälytintoiminnolla varustetut PMR-radiopuhelimet, joiden toimintaetäisyys voi olla useita kilometrejä. Lasta ei kuitenkaan koskaan saa jättää yksin satojen metrien päähän vanhemmasta.

Itkuhälyttimen lähetinosa laitetaan vauvan lähelle, mutta vauva ei saa ylettyä siihen, eikä hälytintä saa laittaa vauvan vaunujen sisäpuolelle. Useimpia itkuhälyttimiä ei ole tarkoitettu käytettäväksi ulkona alle +10 asteessa. Liian kylmä lämpötila aiheuttaa tulipalon riskin.

Digitaalisia DECT-itkuhälyttimiä on tutkittu niiden lähettämien pulssimuotoisten signaalipiikkien, ja niistä aiheutuvan säteilyn, vuoksi. Myös analogiset itkuhälyttimet säteilevät, kuten kaikki radiolähettimet, mutta niiden säteilyä pidetään yleisesti turvallisempana kuin digitaalisten hälyttimien.

Edistyneemmät vaihtoehdot

Kaksisuuntaisissa itkuhälyttimissä molemmat hälyttimen osat toimivat sekä lähettiminä että vastaanottimina, ja niissä on molemmissa mikrofoni. Mikäli vauva heräilee usein uniensa aikana, vanhempi voi rauhoitella tätä hälyttimen kautta sen sijaan, että menisi vauvan luo. Videohälyttimet taas välittävät vastaanottimeen tai siihen kytkettyyn televisioon videokuvaa vauvasta. Huomaa, että muun muassa langattomat verkot ja mikroaaltouunit voivat aiheuttaa häiriötä ISM-alueella toimiviin videohälyttimiin.

Markkinoilla on myös itkuhälyttimiä, joihin on yhdistetty liikkeentunnistintoiminto. Lapsen patjan alla oleva liikkeentunnistin lähettää vastaanottimeen tiedon, mikäli lapsi pyrkii ulos sängystään. Apnea-monitorit sen sijaan valvovat lapsen hengitystä ja varoittavat vanhempia vauvan hengityksen katkonaisuudesta tai pysähdyksestä. Niistä voi olla hyötyä kätkytkuolemien ehkäisyssä.

Yhteenvetona itkuhälyttimen ostajan kannattaa pitää mielessä ainakin signaalin kantomatkan pituus, virtalähteen käytännöllisyys, hälyttimen kanavien määrä ja yksityisyys, mikrofonin herkkyys, lämpötilat, joissa hälytintä aiotaan käyttää sekä erityistarpeet, joiden vuoksi edistyneempi malli voisi olla perheelle kannattavampi vaihtoehto. Pienessä asunnossa, jossa lasta ei myöskään aiota nukuttaa parvekkeella, itkuhälyttimelle ei juurikaan ole käyttöä.

Teksti: Nelli Kelonen