Lastenvaatteiden ostaminen netistä
Kerro omat vinkkisi
Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.
Lastenvaatteiden ostaminen netistä
Lapset kuluttavat paljon vaatteita, sillä he kasvavat nopeasti. Yksi vaatekappale, lapsen ikäryhmästä riippuen, kestää yleensä muutamasta kuukaudesta vuoteen. Vaatteet ja kengät tarvitaan joka vuodenajalle erikseen, varsinkin Suomen vaihtelevissa oloissa. Pienten lasten vanhemmat ovat usein kiireisiä olivatpa he sitten koti- taikka uravanhempia, eikä vaatekaupoissa kierteleminen lasten kanssa kuulosta monestakaan vanhemmasta houkuttelevalta. Toisinaan vaatteita jää vanhemmilta sisaruksilta tai tuttavien lapsilta, mutta jotakin ostettavaa tuntuu olevan aina.
Miten nykyvanhemmat sitten selviävät vaateostosurakasta? Netin avulla tietenkin! Mikäpä sen mukavampaa kuin istahtaa sohvalle lasten nukkumaanmenoajan jälkeen ja etsiä pikkuprinsessalle uusi juhlamekko tai taaperolle lämmin talvihaalari, joka kaiken lisäksi muutaman päivän odottelun jälkeen kannetaan kotiovelle, tai ainakin lähipostiin, asti. Tarjolla on niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin vaatteita, uusia ja käytettyjä, ja hinnat vaihtelevat halpatuotantomaiden tarjouksista kalliimpiin design-vaatteisiin.
Lasten vaatteita voi tilata niin kauppojen omien nettisivujen kuin huutokauppasivustojenkin kautta. Kotimaiset vaatekaupat ja tavaratalot myyvät netissä yleensä samoja tuotteita kuin itse myymälöissä, mutta ulkomaisista nettivaatekaupoista löytyy sellaisiakin vaatteita, joita Suomessa ei myydä kaupassa lainkaan.
Nettiostoksista hyötyvät varsinkin ne vanhemmat, jotka haluavat lastensa kulkevan uniikeissa, ekologisissa tai esimerkiksi bändien logoilla varustetuissa vaatteissa. Myös kestovaippoja saa usein edullisemmin online-kaupoista.
Tilaamalla oikean koon vältät turhat palautukset
Lasten vaatteiden koot vaihtelevat eri maissa. Esimerkiksi Etelä-Euroopassa vaatteet ovat kokomerkintöihinsä nähden yleensä pienempiä kuin vastaavan koon vaatteet Suomessa. Löydettyäsi mieluisen vaatteen esimerkiksi italialaisesta nettikaupasta, voit etsiä netistä keskusteluja muiden asiakkaiden kokemuksista kokojen suhteen. Yleisesti koko kannattaa veikata aina hieman yläkanttiin, sillä liian isoa vaatetta lapsi voi käyttää myöhemmin, eikä ostajan tarvitse käydä läpi joskus työlästäkin palautusprosessia.
Eri maat myös käyttävät eri kokomerkintöjä. Helpointa on ostaa vaatteita, joissa koko on merkitty senttimetreinä lapsen pituuden mukaan. Iän mukaan merkityt koot voivat olla harhaanjohtavia, sillä samanikäiset lapset voivat olla hyvinkin eri kokoisia. Myös kengissä käytetään monia eri kokomerkintöjä.
Maksa turvallisesti
Netissä tehdyt ostokset maksetaan useimmiten pankki- tai luottokortilla tai kansainvälisten rahansiirtojärjestelmien, kuten PayPaln, kautta. Varsinkin yksityishenkilöiltä ostettuja vaatteita voi yleensä maksaa myös tilisiirrolla. Siirtäessäsi rahaa suomalaiselle tilille, riittää vastaanottajan tilinumero. Myös Euroopan Unionin maihin voi tehdä tilisiirron, mutta siirtoon tarvitset kansainvälisen tilinumeron eli BIC-koodin, sekä SWIFT-koodin. Joissakin tapauksissa saatat tarvita myös vastaanottajan osoitteen. Tilisiirto ulkomaille ei kuitenkaan ole järkevin tai turvallisin maksuvaihtoehto.
Luottokortilla maksaminen on melko turvallista, erityisesti, jos Verified by Visa-palvelu pyytää sinua hyväksymään maksun nettipankissasi ennen kuin se lunastetaan tililtäsi. PayPal-tili on jokaisen täysi-ikäisen helppo avata, ja sillä on kätevä maksaa ostoksia Eurooppaa kauemmaksikin. PayPal-maksuissa luottokorttisi numeroa ei lähetetä myyjälle, mikä tekee maksutavasta hyvin turvallisen. Minkään maksutavan tietoja ei saa lähettää myyjälle sähköpostitse.
Kaupan riskit
Nettikaupan luotettavuudesta ei voi ikinä olla täysin varma, mutta suorittamalla haun kyseisen kaupan nimellä voit löytää keskusteluja aiheesta. Huonoista ostokokemuksista löytyy yleensä kommentteja, jotta muut kuluttajat osaisivat varoa kyseistä kauppaa.
Mikäli myyjän yhteystietoja ei hänen nettisivuiltaan löydy lainkaan, ei kauppoja kannata tehdä. Myyjää on silloin vaikea saada vastuuseen mikäli tilattu tuote ei saavukaan, tai tilaus saapuu puutteellisena. Tilauksen toimituskulut on myöskin syytä selvittää etukäteen; useimmiten ne kuitenkin maksetaan jo tilauksen vahvistuksen yhteydessä.
Se, kuinka kauan paketin saapuminen kestää, riippuu myyjän nopeudesta, lähetysmaasta, paketin koosta ynnä muusta sellaisesta. Seurantakoodin avulla voit seurata tilauksesi matkaa myyjältä sinulle, tosin koodin päivitykset eivät välttämättä ole aina ajan tasalla.
Ennen maksun suorittamista kannattaa aina tarkastaa kaupan vaihto- ja palautusoikeudet. Tilattu vaate ei välttämättä ole oikean kokoinen tai yhtä laadukas kuin sivusto antoi ymmärtää. Rikkinäisten tai muuten käyttökelvottomien vaatteiden vastaanottaja voi yrittää palauttaa tuotteen tai vaatia lähettäjää korvaamaan sen, mutta ilman näyttöä siitä, että tuote on rikkoutunut puutteellisen paketoinnin vuoksi, korvausten saaminen voi olla hankalaa.
Yleensä lähettäjä hyväksyy tuotteen palautuksen, jos tuote on käyttämätön ja ehjä. Ostaja saattaa kuitenkin joutua maksamaan palautuksen postikulut itse. Pettymykset välttää, kun ostaa uudemmista nettikaupoista ensimmäisellä kerralla edullisemman vaatteen ja testaa täten kaupan luotettavuuden ja toimivuuden.
Nettiostajan on hyvä ottaa huomioon, että Suomen turvallisuustaso lastenvaatteiden suhteen ei välttämättä toteudu esimerkiksi Aasiasta tilattujen vaatteiden kohdalla. Vauvan vaatteissa kannattaa tarkastaa, ettei niistä voi irrota nappeja tms. pieniä osia vauvan suuhun. Valmistusmateriaali on hyvä tarkastaa kaikissa lastenvaatteissa. Helposti syttyviä tai myrkyllisiä materiaaleja ei saa lapselle pukea.
Tulli
Ulkomailta tilattaessa täytyy muistaa, että tuote kulkee tullin läpi ennen lähipostiin saapumista. Varsinkin kalliimmat ostokset saattavat jäädä tulliin, josta ostajan täytyy ne hakea ostokuitin kera. Tuotteen hinnasta riippuen asiakas voi joutua maksamaan tilaamastaan tuotteesta tullimaksun ja/tai arvonlisäveron. Lahjaksi merkityistä lähetyksistä maksuja ei yleensä peritä. Lisätietoja tullauksesta saat osoitteesta https://tulli.fi/henkiloasiakkaat/netista-tilaajalle.
Teksti: Nelli Kelonen