Sähkösauna vai puusauna

Vastaajista 26% valitsi sähkösaunan ja 74% puusaunan. Lue perusteluja alempaa.

Sähkösauna
26%
Puusauna
74%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Sähkösauna
Puusauna
Puusauna
Meillä on molemmat kiukaat. Puukiukaassa yksinkertaisesti paljon paremmat löylyt. Käyttö: 99% puu ja 1% sähkö.
Puusauna
Puusaunassa on ihan eri tunnelma! Jo lämmittäessä pääsee fiiliksiin, puita laittaessa, sytytellessä, vettä kuljettaessa. Ihan erilaista kuin napsauttaa joku kytkin päälle. Ja kun saunaan pääse, mikään ei voita puusaunan tuoksua.
Sähkösauna
Sähkösaunasta saa ihan samanlaiset kosteat ja pehmeät löylyt kuin puusaunasta. Juju on se, että kiuas pitää olla oikein valittu ja ilmastoinnin pitää olla kunnollinen. Sähkökiukaissa on usein vähempi kivimassaa kuin puukiukaissa, milloin lämpöä ei varastoidu yhtä paljon.
Puusauna
Puukiukaan löylyt ovat lämpöiset ja kosteat, ihan erilaiset kuin sähkösaunan pistävät ja kuumat löylyt. Jotkuvat väittävät, että puusauna olisi työläs. Ei minusta. Muutapa klapi pesään ja tulet perään. Sitten menee reilu tunti, niin pääsee saunomaan. Ainoastaan tuhkat pitää silloin tällöin tyhjentää pesästä, ja ne voi vaikka heitellä pihanurmikolle tai kukkapenkkiin. Puuhommat ovat hyvää kuntoilua ja oikeastaan mukavaa ajankulua ja jos kirves ei pysy kädessä, pilkkomiseenkin löytyy vaihtoehtoja.
Saunavihtoja
Kuva: © Olena Butivshchenko

Sähkö- vai puusauna

Suomessa sauna on perinteisesti löytynyt joka kodista ja nykyäänkin sellainen rakennetaan jopa pienimpiin kerrostaloasuntoihin. Perinteisesti saunat ovat olleet puulämmitteisiä, mutta sähkökiukaan tultua markkinoille 1900-luvun puolivälissä on niiden suosio noussut nopeasti. Useimmat suomalaiset ovat kylpeneet sekä puu- että sähkölämmitteisessä saunassa, joskin monelle puulämmitteinen sauna on nykyään enää mummola- tai mökkireissuun sisältyvää harvinaista herkkua.

Vanhoista rantasaunoista löytää vielä itse muurattuja kiukaita, mutta nykyään sekä puu- että sähkölämmitteisen kiukaan voi ostaa valmiina, tehtaan valmistamana. Nämä kiukaat erottaa toisistaan niiden lämmitystapa; siinä missä sähkökiuas napsautetaan napista päälle lämpiämään, puukiukaaseen tehdään tuli ja sitä ruokitaan polttopuulla, kunnes sauna on lämmin, ja pidempäänkin saunomisen ajan. Niin kutsuttu aina valmis -kiuas sopii saunojalle, joka haluaa löylyihin vieläkin nopeammin kuin tavallisen sähkökiukaan omistaja. Aina valmis -kiuas on jatkuvasti lämmin, joten sitä ei tarvitse erikseen lämmittää ennen saunomista, mutta luonnollisesti se myös kuluttaa enemmän energiaa kuin tavallinen sähkökiuas.

Vaikka perinne vetää toki puulämmitteisen saunan puoleen ja harva kokee sähkösaunan löylyjä parempina tai edes yhtä hyvinä kuin puusaunan, on sähkölämmitteisellä saunallakin paikkansa nykyajassa. Kerrostaloasuntoihin on lähes mahdotonta asentaa puulämmitteistä saunaa ja omakotitalossakin sellainen työllistää saunojaa melkoisesti sähkösaunaan verrattuna. Myös turvallisuusasiat voivat mietityttää monia puusaunaa kaipaavia yhteiskunnassa, jossa varsinkaan nuorempi väki ei ole enää tottunut lämmittämään puulla saunaa tai muitakaan talon tiloja. Myös polttopuiden hankinta voi olla työn takana esimerkiksi kaupungista käsin.

Puu- ja sähkölämmitteisen kiukaan taloudellisuus

Kummankin kiuastyypin taloudellisuus on hyvä ottaa huomioon ennen kuin saunaa aletaan rakentamaan. Jo saunan rakentamisen kustannukset eroavat hieman riippuen siitä, minkälainen kiuas saunaan asennetaan, sillä puulämmitteiseen saunaan tulee rakentaa hormi. Puukiukaan käyttö vaikuttaa myös saunan sisäverhoukseen, lauteiden rakenteeseen ja ilmastointiin sekä suojaetäisyyksiin, joiden tulee olla suuremmat kuin sähkökiuasta käytettäessä.

Saunominen, varsinkaan sähkölämmitteisessä saunassa, ei ole varsinaisesti halpaa, mutta useimmilla suomalaisilla on siihen nykyään helposti varaa. Peukalosääntönä voidaan sanoa, että yksi sähkösaunan lämmityskerta maksaa noin euron, mahdollisesti hieman vähemmänkin, jos löylyt ovat miedot eikä saunassa kylvetä tuntikausia. Www.energia.fi -sivuston mukaan 70-80 asteen lämmössä saunominen maksaa noin 60-100 senttiä saunomiskertaa kohden. Puusaunassa kylpemisen hinta määräytyy lähinnä polttopuiden mukaan; kuinka paljon niitä käytetään ja saako niitä ilmaiseksi omasta metsästä, edullisesti naapurin tai kaverin metsästä vai täytyykö ne ostaa erikseen ulkopuoliselta toimittajalta. Edullisimmat löylyt saa luonnollisesti puulämmitteisestä saunasta, jos puita löytyy omasta takaa, eikä niistä tarvitse maksaa erikseen.

Saunomisen mukavuus

Se, miten kukin saunomisen mukavuuden määrittää, on yksilöllistä. Yhdelle sähkölämmitteisen saunan nopea, helppo ja turvallinen lämmitys vie pidemmän korren, kun toinen nauttii jo puusaunan lämmitysprosessista, sen pehmeistä löylyistä puhumattakaan.

Sähkösaunan vaivaton lämmittäminen on ehdottomasti sen suurin valtti. Pelkkä napin painallus riittää, kun puulämmitteiseen saunaan täytyy vähintäänkin kantaa puut ja tehdä tulet. Jos polttopuut tulevat omasta metsästä, täytyy puut myös pilkkoa. Sähkökiukaan voi myös jättää lämpiämään itsekseen, mutta puukiukaan tulta on vartioitava ja tuleen on lisättävä puita tarpeen mukaan. Sähkösauna pysyy mukavan siistinä kun puuroskaa ei ole, eikä saunomisenkaan aikana tarvitse keskittyä muuhun kuin löylyistä nauttimiseen. Saunomisen jälkeen sauna ei kaipaa muuta kuin kevyen huuhtelun ja pois päältä napsauttamisen.

Sähkösaunan helppoudesta huolimatta puukiuas miellyttää monia saunojia. Puusaunan löylyt koetaan pehmeämmiksi ja puusaunassa saunomisen tunnelma tuntuu olevan aivan eri tasolla kuin sähkölämmitteisessä saunassa. Puukiukaan lämmitys on monille tärkeä osa saunomistapahtumaa; puiden syttymisen katselu ja niiden lisääminen, ja yleensäkin omin käsin lämmitetyssä saunassa kylpeminen nostaa saunomiskokemuksen tavallisen peseytymisen yläpuolelle. Myös puusaunan ilmankosteus on yleensä mukavammalla tasolla, joten siellä jaksaa istua pidempään kuin sähkösaunassa.

Turvallinen saunominen

Sähkökiuas mielletään usein puulämmitteistä kiuasta turvallisemmaksi vaihtoehdoksi, mutta puukiuaskin on oikein käytettynä turvallinen saunan lämmitysmuoto. Puukiuas vaatii suuremman etäisyyden lauteista kuin sähkökiuas ja kunnollisen, hyvin ylläpidetyn hormin. Sähkökiukaan turvallisuudessa tärkeintä on sen oikea asennus. Puusaunat syttyvät tuleen useimmiten kesämökeillä, joissa saunotaan ehkäpä liian huolimattomasti, eikä puusaunan oikeasta huollosta olla huolehdittu. Palot johtuvat usein hormin tai uunin halkeamista tai riittämättömistä suojaetäisyyksistä saunan sisällä. Saunan rakennuksessa ja asennuksessa tulee aina noudattaa uusimpia turvallisuusmääräyksiä ja hormi täytyy muista nuohota säännöllisesti. Kivien määrä kiukaassa tulee olla käyttöohjeen mukainen ja kaikki kiukaan osat, kuten vastukset ja säätimet, tulee korjauttaa heti niiden rikkouduttua. Päivittäiskäytössä paloturvallisuutta voidaan lisätä myös kuivattamalla pyykit jossakin muualla kuin saunassa ja varmistamalla, ettei kiukaan läheisyydessä ole mitään ylimääräistä, kun sitä aletaan lämmittää.

Puu- ja sähkökiuas samassa saunassa

Saunomista usein harrastavalle sekä puu- että sähkölämmitteisen kiukaan omaava sauna voi olla hyvä vaihtoehto. Sen ylläpito ei maksa kiukaiden ostohintoja lukuunottamatta sen enempää kuin vain yhden kiukaan sisältävän saunankaan, mutta saunoja voi päättää, ottaako nopeat ja helpot pikalöylyt sähkösaunassa vai perinteiset pitkät löylyt puusaunassa. Tällainen sauna on myös taloudellinen, sillä edullisten tai ilmaisten polttopuiden käyttäminen silloin tällöin sähkön sijaan voi säästää saunojalle kymmeniä, jollei satojakin euroja vuodessa. Vaihtoehto kahdelle eri kiukaalle on vasta vähän aikaa markkinoilla ollut kiuas, jossa on sekä tulipesä että sähkövastus. Samaa kiuasta voidaan siis lämmittää sekä puulla että sähköllä. Mikäli samaan saunaan kuitenkin asennetaan sekä sähkö- että puulämmitteinen kiuas, on kiukaiden etäisyyden kanssa oltava tarkkana. Sähkökiukaan säätimet ja asennukset voivat vahingoittua puukiukaan kuumuuden johdosta, joten jollei sähkökiukaan valmistaja anna muita ohjeita, kiukaiden välinen etäisyys tulee olla vähintäänkin kummankin kiukaan suojaetäisyyksien summa.

Teksti: Nelli Kelonen