Turvakaukalon valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vauva turvakaukalossa
Kuva: © Greenland | Dreamstime.com

Turvakaukalon valinta

Turvakaukalo on turvallisin kuljetusmuoto autossa kuljetettavalle vauvalle. Turvakaukalo sopii vauvalle hänen syntymästään 10-13 kg painoon saakka, kaukalosta riippuen. Turvallisuus on tämänkaltaisessa hankinnassa hyvin tärkeä tekijä, joten ostajan on hyvä vertailla eri turvakaukaloiden ominaisuuksia ja testeissä pärjäämistä ennen ostopäätöstä.

Koska turvakaukaloita löytyy myös eri kokoisia, muotoisia, painoisia ja värisiä, ja ne voidaan kiinnittää autoon monella eri tavalla, kaukaloita kannattaa vertailla kaikessa rauhassa ja tarvittaessa testata niitä kaupassa omaan autoon tai sovittaa omalle vauvalle. Autoliiton sivustolta löytyy puolueettomia testituloksia turvakaukaloista.

Turvallisuus on tärkeintä

Vauvalle turvallisin paikka autossa on laadukas ja ehjä turvakaukalo, joka on kiinnitetty auton takaistuimelle selkä menosuuntaan. Kaukalon tulee olla vauvan painolle sopiva, sekä niin suuri, että vauvan pää ei ylety kaukalon ulkopuolelle. Takaistuimen keskipaikka on turvallisin, sillä se on suhteellisen kaukana kaikista törmäyspisteistä. Keskipaikalle kiinnitys vaatii kolmipisteturvavyön, tai Isofix-pisteisiin tai turvavöihin kiinnitettävän telakan, johon turvakaukalo kiinnitetään.

Kiinnityksen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä suurin riski onnettomuudessa on ehdottomasti väärin kiinnitetty kaukalo. On hyvä muistaa, että pelkkä turvavöiden oikein pujottelu ei takaa oikeaa kiinnitystä. Jos turvavyö on esimerkiksi liian löysällä, kaukalo saattaa päästä kaatumaan törmäyksen voimasta. Jos kaukalo taas on liikaa kallellaan taaksepäin, törmäyksen voima työntää vauvaa ulos istuimesta eikä sitä vasten kuten kuuluisi. Tällöin vauva voi pahimmassa tapauksessa luiskahtaa ulos vöistään ja kaukalosta.

Kaukalon tulee olla mahdollisimman kaukana etuistuimista, minkä vuoksi kaukaloa kannattaa ehdottomasti sovittaa autoon jo kaupassa mikäli mahdollista. Toiset kaukalot vievät huomattavasti enemmän tilaa kuin toiset. Jos auto on pieni tai etuistuimella matkustavat henkilöt erityisen pitkiä, minkä vuoksi istuimet ovat usein takimmaisessa asennossaan, kannattaa hankkia hieman vähemmän tilaa vievä turvakaukalo.

Kaukaloita löytyy sekä muovisilla että metallisilla lukoilla varustettuina; materiaalina metalli on luonnollisesti kestävämpi törmäystilanteessa. Kaukalon turvallisuuteen vaikuttavat myös kaukalon etu- ja sivutörmäyssuojat, sekä kaukalon kiinnitystapa, jota käsitellään seuraavassa kappaleessa.

Kiinnitystapa

Turvakaukalon voi kiinnittää autoon turvavöiden, jalustan tai Isofix-telakan avulla. Joissain autoissa takaistuimen turvavyöt ovat niin lyhyet, etteivät ne yletä turvakaukalon ympärille. Tällöin autoon voidaan hankkia turvavöillä kiinnitettävä telakka, joka pysyy kiinni lyhyemmilläkin vöillä.

Isofix-telakka kiinnitetään autoon Isofix-kiinnityspisteiden avulla. Tämä on hyvin turvallinen kiinnitystapa, sillä se estää tehokkaasti kaukaloa liikkumasta sivusuunnassa. Kaikista autoista ei Isofix-järjestelmää kuitenkaan löydy. Tavallinen turvavöillä takaistuimelle kiinnitettävä jalusta on myös turvallinen vaihtoehto.

Kaukaloa hankittaessa kannattaa miettiä mitkä kaikki kiinnitystavat ovat perheelle ajankohtaisia ja tarpeen mukaan valita kaukalo, joka voidaan kiinnittää monella eri tavalla. Jos vanhempien autosta esimerkiksi löytyy Isofix-järjestelmä, mutta vauvaa saatetaan toisinaan kuljettaa myös muissa autoissa, on hyvä, että kaukaloon sopii sekä turvavyökiinnitys, että Isofix-telakka.

Telakat ja jalustat ovat näppäriä, sillä kaukalon kiinnitys niihin on helpompaa ja nopeampaa kuin turvavöiden pujottelu. Tämä pienentää väärän asennuksen riskiä ja helpottaa kiinnitystä esimerkiksi pakkasella tai kun autossa matkustaa monta pientä lasta turvalaitteidensa kera. Kaukalon kiinnittäminen jalustaan on melko yksinkertaista, mutta vaativimmille vanhemmille löytyy markkinoilta myös elektronisia jalustoja, jotka varoittavat äänimerkillä mikäli kaukaloa yritetään kiinnittää väärin.

Mukavuus, käytännöllisyys ja ulkonäkö

Turvakaukalon valintaan vaikuttavat turvallisuuden, testeissä pärjäämisen ja kaukalon kiinnitystavan lisäksi monet pienemmät yksityiskohdat.

Vanhempien kannattaa miettiä mihin ikään saakka kaukalon koon tulisi riittää. Talvella autoilevien täytyy ottaa huomioon myös toppavaatteiden vaatima tila kaukalossa. Myös kaukalon vyöt, joilla vauva kiinnitetään, vaativat hieman vertailua. Kummat ovat mukavammat niin vauvalle kuin vanhemmallekin, viisipistevyöt vai kolmipistevyöt? Kaukalon suojakangas on helpompi puhdistaa, jos sen voi irroittaa ja pestä. Myös kaukalon värivaihtoehdot kannattaa tarkastaa, jotta valinta on varmasti mieluinen.

Mikäli kaukaloa halutaan käyttää myös auton ulkopuolella, on ostajan hyvä kiinnittää erityistä huomiota sen kantomukavuuteen vaikuttaviin ominaisuuksiin, kuten kaukalon painoon ja kantoaisan paksuuteen. Useimmat kaukalot voidaan kiinnittää myös rattaisiin, jolloin kaukaloa ei tarvitse kantaa esimerkiksi kauppareissulla, vaan ratasosa kulkee helposti mukana autossa.

Uusi, käytetty vai vuokrattu?

Turvakaukaloita myyvät lastentarvikeliikkeet, monet tavaratalot ja sellaisen voi tilata myös netistä. Käytettynäkin turvakaukalon voi hankkia, mutta silloin olisi hyvä tietää kaukalon käyttöhistoria. Yli viisi vuotta vanhaa kaukaloa ei kannata hankkia, ja käytetyn kaukalon hankkijan tulee aina tarkastaa materiaalien ja lukkojen kunto ennen kaukalon käyttöönottoa.

Mikäli turvakaukalolle on vain satunnaista tarvetta, sellaisen voi myös vuokrata esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton kautta, useista lastentarvikeliikkeistä tai vakuutusyhtiöistä.

Teksti: Nelli Kelonen