Kuntokeskuksen valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Tässä tärkeimmät, mitä minä miettisin: Ohjatut ryhmätunnit, sopivatko ne omaan aikatauluun? Onko kuntosalilla kaikki laitteet, joita haluaa käyttää? Onko laitteet hyvin huollettu? Onko tarjolla personal trainer -palveluita? Kuinka lähellä kotia tai työpaikkaa kuntosali on? Pääsetkö sinne helposti julkisilla? Onko pysäköintipaikkoja riittävästi? Ovatko tilat puhtaat ja hyvin hoidetut? Ovatko pukuhuoneet ja suihkut siistejä? Onko jäsenetuja?
Juoksumatto kuntokeskuksessa
Kuva: profivideos | Pixabay

Kuntokeskuksen valinta

Kunnonkohotus käy useimman aikuisen mielessä ainakin muutaman kerran vuodessa. Kuntoa voi kohottaa monella tavalla, esimerkiksi kävely- tai juoksulenkeillä, jumppaamalla kotona, uimalla tai harjoittelemalla kuntokeskuksessa säännöllisesti. Kuntokeskusharjoittelu on hyvin suosittua, sillä kuntokeskusten tarjonta on yleisesti laaja, ja monet kokevat motivoituvansa kuntoiluun paremmin, kun sitä voi harrastaa muiden samanhenkisten kanssa, hienoissa puitteissa ja monella eri tavalla.

Kuntokeskusten toimintaperiaate on useimmiten se, että asiakas maksaa palvelusta tietyn kuukausihinnan ja samalla sitoutuu maksamaan jäsenmaksun tietyksi määräksi kuukausia. Usein kuukausijäsenmaksulla saa käyttöönsä kaikki kuntokeskuksen palvelut, mutta toisinaan palveluita voi ostaa myös erikseen, jolloin kuukausimaksu on edullisempi. Yleisimpiä tarjottavia palveluita ovat kuntosali, ohjatut jumppa- ja tanssitunnit, spinning ja muut ryhmäliikunnat. Monet kuntokeskukset tarjoavat myös personal trainerin tai omaohjaajan palveluita, kuntotestejä ja ravintoneuvontaa.

Kuntokeskusten tarjoukset kuulostavat usein hyvin houkuttelevilta ja moni voi tarjouksen kuullessaan jo nähdä itsensä harjoittelemassa hienolla kuntosalilla tai jumppaamassa eksoottisia uutuuslajeja. Ennen kuntokeskuksen ja sitoutumisajanjakson valintaa kannattaa kuitenkin pohtia muutamia asioita. Kannattaa arvioida, miten itse kuntoilisi mieluiten ja missä kuntokeskuksissa lajia voi harrastaa. Myös kuntokeskuksen sijainti on tärkeä; kaukana olevaan kuntokeskukseen tuskin tulee lähdettyä yhtä usein kun naapurissa sijaitsevaan.

Jos muutto on lähitulevaisuudessa ajankohtainen, ei kuntokeskukseen kannata sitoutua liian pitkäksi aikaa. Kuntokeskusten sopimuksista on usein vaikea päästä eroon, joten myös oma varallisuus nyt ja lähitulevaisuudessa on otettava huomioon; vaikka tarjoussopimus voi kuulostaa edulliselta, kannattaa selvittää kuinka pitkäksi aikaa se sitoo ja millaiseen kuukausimaksuun se velvoittaa tarjouskuukausien jälkeen.

Hinta

Siihen, kuinka paljon maksat kuntokeskuksen käytöstä, vaikuttavat monet asiat. Sopimuksen kesto ja se, mitä palveluita kyseinen hinta kattaa ovat tärkeimpiä seikkoja, mutta hinta voi vaihdella myös maksutavasta riippuen, opiskelijat tai eläkeläiset voivat saada alennusta tai kuntokeskuksen käyttö voi olla edullisempaa kesällä tai päivän hiljaisimpina tunteina.

Jäsenyys saattaa olla halvempi, jos asiakas on valmis maksamaan esimerkiksi koko vuoden jäsenyyden kerralla tai sitoutumaan suoraveloitukseen kuukausittaisen laskutuksen sijaan. Pelkkä jäsenyys ei myöskään välttämättä oikeuta palveluiden ilmaiseen käyttöön, vaan jäsenet saavat ostaa palveluita edullisemmin kuin muut asiakkaat. Jäsenyyden mukana voi tulla myös muita etuja, esimerkiksi alennuksia muihin palveluihin, kuten kampaamoihin tai kahviloihin.

Toiset kuntokeskukset perivät asiakkailtaan myös liittymismaksun, joskin usein järjestettävien kampanjoiden aikana liittyminen on yleensä ilmaista.

Säännöllisesti kuntoileva voi olla melko varma, että kuntoiluinto jatkuu myös uudessa kuntokeskuksessa, jolloin hänen kannattaa ehdottomasti panostaa pitempiaikaiseen kausikorttiin tai jäsenyyteen. Kausikortilla voi säästää jopa satoja euroja vuodessa verrattuna kuntoilijaan, joka maksaa jokaisen kuntokeskusvierailunsa erikseen tai hankkii jäsenyyden aina vain kuukaudeksi kerrallaan.

Toisaalta, jos ei voi olla varma, että motivaatio säilyy, lyhyt tutustumisjakso voi olla paikallaan ennen pidempiaikaisen kausikortin hankintaa. Jäsenyyteen perustuviin kuntokeskuksiin tutustuminen on hankalampaa kuin kertamaksun hyväksyviin, sillä palveluita ei välttämättä voi lainkaan ostaa erikseen vaan kaikenkattava jäsenyys on ainoa mahdollisuus käyttää kuntokeskusta. Jäsenyyteenkin perustuvat kuntokeskukset saattavat kuitenkin toisinaan järjestää tutustumiskampanjoita, jolloin keskuksen palveluita voi käyttää edulliseen hintaan esimerkiksi kuukauden ajan, sitoutumatta pidempiaikaiseen jäsenyyteen.

Kausikortista tai -sopimuksesta ei yleensä saa rahojaan takaisin eikä sitä voi peruuttaa kesken kauden, ainakaan täysin ilman peruutuskuluja. Ennen sopimuksen allekirjoittamista kannattaa selvittää, millä ehdoilla sopimuksen voi tarvittaessa irtisanoa kesken kauden.

Myös mahdollisuudesta siirtää jäsenyys tai kausikortti toisen asiakkaan nimiin kannattaa kysyä etukäteen, samoin kuin mahdollisuudesta siirtyä käyttämään toista saman kuntoketjun keskusta esimerkiksi muuton takia. Jos jäsenyysehdot mietityttävät, niitä kannattaa näyttää lakia tuntevalle tuttavalle eikä allekirjoittaa hetken mielijohteesta.

Muuta huomioitavaa

Koska sopimus kuntokeskuksen kanssa voi sitoa pitkäksikin aikaa, kannattaa valinta tehdä kerralla kunnolla. Sijainnin, tarjonnan, hinnan ja sopimuksen keston lisäksi kannattaa ottaa huomioon ainakin salien aukioloajat ja mahdollisuus käyttää tiloja myös aukioloaikojen ulkopuolella sekä kiinnostavien ryhmäliikuntatuntien ajat ja niiden soveltuvuus omiin työaikoihin.

Kuntokeskuksen käyttömukavuuteen vaikuttavat asiat, kuten harjoittelulaitteiden määrä ja kunto sekä henkilökunnan asiantuntevuus ja vaihtuvuus kannattaa selvittää etukäteen, joko vierailemalla kuntokeskuksessa tai kyselemällä muiden keskuksen asiakkaiden kokemuksia kyseisistä asioista.

Mikäli saman ketjun kuntokeskuksia löytyy kaupungista useampi, on hyvä tarkastaa kattaako jäsenyys kaikkien keskusten palvelut. Tällöin esimerkiksi mieluisille ryhmäliikuntatunneille voi osallistua useamman kerran viikossa eri kuntokeskuksissa. Yhteen keskukseen sitouduttaessa on hyvä muistaa, että järjestettävät tunnit saattavat vaihdella eri keskuksissa.

Mikäli yksinkertaisempi kuntosali tai kausittain myytävät ryhmäliikuntatunnit kattavat kuntoilutarpeesi, myös kunnalliset liikuntapalvelut kannattaa ottaa huomioon. Kunnalliset kuntosalit ovat yleensä edullisia ja erilaisia jumppia sekä spinning- ja tanssitunteja järjestetään iltasin esimerkiksi paikallisilla kouluilla tai työväentaloilla. Kuntosalin käytöstä voi useimmiten maksaa kertaperiaatteella tai hankkia sarjakortin, jolloin asiakas maksaa vain niistä kerroista, kun hän käyttää salia, eikä sitoudu pidempään jäsenyyteen. Ryhmäliikuntatunneille ilmoittaudutaan yleensä kauden alussa, joskin tunnit saattavat olla suosittuja edullisuutensa vuoksi eivätkä kaikki halukkaat välttämättä pääse mukaan. Kunnallinen tarjonta ei välttämättä ole yhtä monipuolista kuin yksityiskuntokeskusten, mutta peruskuntoiluun sekin riittää hyvin.

Yleisellä tasolla kuntokeskusten hintoja on vaikea vertailla, sillä lopullinen hinta riippuu hyvin paljon tarjonnan laajuudesta ja sitoutumisjakson pituudesta. Tämän vuoksi jokaisen kuntokeskuksen jäsenyyttä harkitsevan kannattaa tehdä vertailu itse, omien tarpeiden ja mieltymysten mukaisesti.

Teksti: Nelli Kelonen