Tapahtumateltan valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Tapahtumateltta puun katveessa
Kuva: Manfred Antranias Zimmer | Pixabay

Tapahtumateltan ja -katoksen valinta

Pihajuhlia on mukava järjestää varsinkin kesällä, mutta aina sää ei juhlahetkellä suosikaan. Vuokrattavat tapahtumateltat ja -katokset ovat erinomainen lisä pihajuhliin, sillä ne tarjoavat niin sateen- kuin auringonsuojaakin, ja esimerkiksi ruokailu on helppo järjestää suojaisassa teltassa.

Halutessaan telttaan saa myös seinät, ikkunat ja ovet. Telttoja voi myös yhdistellä isommiksi kokonaisuuksiksi, jolloin jokaiseen juhlaan löytyy varmasti sopiva teltta. Vuokrauksen yhteydessä kartoitetaan juhlan tarpeet ja teltan kuljetus- ja pystytysmahdollisuudet. Myös turvallisuutta on hyvä miettiä jo etukäteen.

Kuljetus ja pystytys

Tapahtumatelttaa tai -katosta vuokrattaessa ensimmäisenä on tärkeää miettiä, miten vuokrauksen logistinen puoli hoidetaan. Useat vuokraajat voivat lisämaksusta toimittaa teltan juhlapaikalle ja jopa koota sen juhlaväen puolesta. Jos vuokraaja ei näitä palveluita kuitenkaan tarjoa, tai juhlapaikka on liian kaukana vuokrauspaikasta, kannattaa kysyä kuinka suuri teltta on, jotta osaa varautua hakemaan teltan oikeanlaisella ajoneuvolla. Osaan vuokrista sisältyy myös peräkärryn vuokra, jolloin teltta on helppo kuljettaa, eikä vuokraajan tarvitse miettiä sen kuljetuskokoa etukäteen.

Teltan pystyttämiseen voidaan helpoimmillaan tarvita vain muutama henkilö, mutta varsinkin suurten ja painavien telttojen pystytykseen kannattaa varata enemmän väkeä. Myös pystyttämiseen kuluva aika kannattaa arvioida etukäteen, jotta teltta on varmasti valmis itse juhlan alkaessa. Selvitettäviä asioita ovat ainakin teltan koko niin pystytettynä kuin säilytettynäkin, teltan paino sekä se, onko teltta kokonaisuus, jossa kaikki osat ovat kiinni teltassa vai tulevatko esimerkiksi rungon putket erikseen. Osassa teltoista on lisäksi itsekantava runko, jolloin maahan ei tarvitse kiinnittää minkäänlaisia erillisiä keppejä tai naruja.

Juhlan tai tapahtuman vaatimukset

Tapahtumateltalta tai -katokselta vaadittavat ominaisuudet riippuvat tapahtuman luonteesta. Ensimmäiseksi on hyvä miettiä monelleko henkilölle teltan pitää riittää; ohjeellinen henkilömäärä on 1 henkilö neliömetriä kohden istuttaessa ja 2 henkilöä neliömetriä kohden seisottaessa. Jos teltassa on tarkoitus järjestää esimerkiksi ruokailu, tilaa pitää olla reilusti pöydille, tuoleille ja tarjoilutasoille. Myös mahdollinen tanssilattia vie teltasta huomattavan paljon tilaa.

Mikäli oikeankokoista telttaa on vaikea löytää, telttoja voi myös yhdistellä suuremmaksi kokonaisuudeksi. Teltat yhdistetään toisiinsa liitospaloilla ja niiden väliin asennetaan vesirännit vuotojen välttämiseksi. Yhdistelyn mahdollisuutta kannattaa kysyä telttoja vuokraavilta tahoilta.

Tapahtumateltta tai -katos toimii hyvin esimerkiksi sateen- tai auringonsuojana pihajuhlissa. Myös ruoat ovat hyvässä suojassa teltan sisällä tai katoksen alla. Katos on romanttinen valinta esimerkiksi vihkimiseen, eikä mahdollisesta sateesta tarvitse silloin stressata etukäteen. Isossa teltassa taas voi järjestää täysin sisätiloja vastaavan tilaisuuden. Teltat ja katokset voidaan useimmiten pystyttää niin asfaltille kuin maapohjallekin.

Juhlan luonteesta riippuen teltan voi vuokrata myös värillisenä, joskin valkoinen teltta sopii hyviin useimpiin juhliin. Hienompiin juhliin vuokraajilta löytyy myös VIP-telttoja. Teltan seinät ja ovet on mahdollista saada lasisina, ovet voi usein myös lukita. Mikäli asfaltti- tai maalattia ei miellytä voi telttaan tilata myös tukevat puupinnoitteiset lattiat. Sään vaatiessa myös teltan lämmitys tai ilmastointi on mahdollista.

Lisävarusteet

Telttaa vuokratessa kannattaa selvittää tarkasti, mitkä osat kuuluvat vuokrauksen peruspakettiin ja mitkä lasketaan lisävarusteiksi. Useimmiten teltan runko, kattokangas, kiinnitysvälineet, kuten piikit ja narut, sekä kuljetuslaukku ja käyttöohjeet ovat mukana peruspaketissa.

Lisävarusteita ovat esimerkiksi seinät, ikkunat ja ovet. Myös teltan jalkojen metallipainot, aluspressut ja pyörälliset kuljetuslaukut voidaan tilata tarpeen tullen lisävarusteina. Telttoja yhdistettäessä on hyvä muistaa, että myös liitospalat ja rännit lasketaan lisävarusteiksi. Teltan sisätiloihin on lisäksi mahdollista vuokrata esimerkiksi lattia- tai nurmikkosuojataso sekä kokoontaittuvia pöytiä ja tuoleja. Kattavimmat palvelut tarjoavat myös mm. ruoka- ja äänentoistopalvelut telttaan.

Seinät ovat telttojen ehkä tärkein lisävaruste. Sateen sattuessa nopeasti kiinnitettävät irtoseinät ovat näppärät. Seinät voidaan kiinnittää esimerkiksi vetoketjuilla tai tarranauhoilla. Seinät, jotka voi helposti liu’uttaa auki ja kiinni palvelevat hyvin joka säällä, eikä niitä tarvitse kiinnittää erikseen juhlan aikana. Jos telttaan halutaan luonnonvaloa, joko ikkunalliset tai läpinäkyvät seinät ovat paras vaihtoehto. Useimmat vuokraajat tarjoavat asiakkaan käyttöön kokoseiniä, puoliseiniä sekä ikkunallisia panoraamaseiniä.

Turvallisuus ja puhtaanapito

Jotta juhliminen teltassa tai katoksessa olisi turvallista, teltan pystytykseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Käyttöohjeita on hyvä seurata tarkasti ja teltan vuokraajalle voi aina soittaa, jos jokin pystytykseen liittyvä asia mietityttää. Vuokraajalta voi tarkastaa myös, onko teltta tai katos valmistettu paloturvallisesta materiaalista.

Teltan sisätiloissa ei saa käyttää elävää tulta. Mikäli ruuanlaittovälineitä teltassa kuitenkin käytetään, ne tulee sijoittaa vaatimusten mukaiselle etäisyydelle telttakankaasta ja varmistaa, ettei välineiden alla ole helposti syttyvää ainetta, kuten kuivaa nurmikkoa.

Eri sääolosuhteisiin varaudut parhaiten vuokraamalla teltan, joka on sekä 100 % vedenkestävä että UV-suojattu. Tuuli voi pahimmillaan aiheuttaa teltan nousemisen irti maasta; tämän voi välttää kiinnittämällä teltan huolellisesti maahan vuokraajan ohjeiden mukaan ja sulkemalla kaikki teltan seinät ja ovet. Muoviset osat esimerkiksi teltan rungossa voivat rikkoontua helpommin kuin metalliset; teltoissa käytetäänkin paljon alumiinia, sillä se on kevyt, mutta kestävä materiaali.

Yleisesti telttojen vuokraajat olettavat, että teltat palautetaan puhtaina ja kuivina. Lisämaksusta teltan voi usein palauttaa myös märkänä, jolloin teltan vuokraaja kuivattaa sen omissa tiloissaan. Mikäli juhla- tai tapahtumapaikka on kovin kurainen, kannattaa vuokrata teltta, joka on tehty likaa hylkivästä materiaalista, esimerkiksi PVC:llä pinnoitetusta polyesteristä. Jos teltta pystytetään yleiselle paikalle, kannattaa suunnitella jo etukäteen miten siivous juhlien jälkeen tai seuraavana päivänä järjestetään.

Tapahtumatelttoja ja -katoksia vuokraavia kaupallisia toimijoita on monia. Tämän lisäksi tapahtumatelttoja voi kysellä esimerkiksi paikallisilta yhdistyksiltä, jotka usein vuokraavat omaan käyttöön ostamaansa telttaa myös yksityisille juhlien järjestäjille.

Teksti: Nelli Kelonen