Lasten syntymäpäivien juhlapaikan valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Minun monet synttärit on pidetty kotona ja ne ovat kivoja🥳
Vinkki
Satakunnassa oleva synttäri tila johon mahtuu 13hlö 10v synttärit
Sisäleikkipuisto
Kuva: © Marysmn | Dreamstime.com

Lasten syntymäpäiväjuhlien pitopaikan valinta

Lasten syntymäpäiväkutsut ovat varsinkin monilapsisille perheille melkoinen haaste. Monille perinteiset kaverisynttärit kotona eivät enää riitä, tai sitten vanhemmat viettävät juhlat mieluummin poissa kotoa, jolloin tarjoilut, koristelut, ohjelma ja siivous eivät jää kaikki vanhempien järjestettäviksi. Kotisyntymäpäiväjuhliinkin uppoaa yllättävän paljon rahaa, ajasta puhumattakaan, joten varsinkin kiireisemmät vanhemmat saattavat yllättyä positiivisesti kodin ulkopuolella järjestettävien juhlien hinnasta ja helppoudesta.

Syntymäpäiväjuhlat voi järjestää esimerkiksi ravintolassa, sisäpuuha- tai elämyspuistossa tai erilaisissa harrastepaikoissa lapsen mieltymysten mukaan. Mikäli toiveissa on perinteiset synttärit, mutta kotona ei ole tarpeeksi tilaa, voi juhlia varten vuokrata myös esimerkiksi leikki- tai asukaspuiston sisätilat. Juhlien mahdollisuutta kannattaa kysellä suoraan lapsen mieleen olevasta kohteesta; useat kohteet tarjoavat synttäripaketteja, jotka sisältävät kaiken mitä juhliin tarvitaan, toisista voi tarpeen mukaan vuokrata ainakin yksityistiloja juhlia varten. Syntymäpäiväjuhlat kannattaa varata hyvissä ajoin. Myös vieraiden määrä kannattaa selvittää ajoissa, sillä monet juhlapaikat laskuttavat syntymäpäiväjuhlista lasten määrän mukaan. Toisissa pakettihintaan sisältyy esimerkiksi 2-8 lapsen kestitys ja hinta on sama lasten määrästä riippumatta.

Ravintolat

Ravintoloista esimerkiksi lasten mieleen olevat Hesburger ja McDonald’s järjestävät lastenkutsuja. Juhlien kesto on noin 1,5 tuntia ja hinta on reilu 10 euroa per lapsi. Ravintoloiden nettisivuilta voi tarkastaa, sisältääkö hinta sekä ruuat että synttärikakun, mikäli sellainen juhliin halutaan. Juhlissa on mukana leikittäjä ja järjestettyä ohjelmaa, ja yleensä ainakin synttärisankari saa mukaansa lahjan. Myös kutsukortit sisältyvät useimmiten hintaan. Ravintolassa syntymäpäiväjuhlia järjestettäessä kannattaa jo etukäteen selvittää vieraiden mahdolliset ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot ja selvittää voiko ravintola hoitaa kaikille lapsille sopivat ruoat vai pitääkö jotakin tuoda itse mukana.

Harrastepaikat

Harrastepaikan käyttö syntymäpäiväjuhlapaikkana on järkevää, sillä lapsi voi itse valita mieleisensä kohteen esimerkiksi harrastustensa mukaan. Synttärit voi järjestää esimerkiksi uimahallissa, kylpylässä, eläintilalla, keila- tai kartingradalla. Harrastesynttärit voivat helposti tulla kalliimmiksi kuin perusjuhlat, joten hintoja kannattaa selvittää ja vertailla etukäteen. Myös vieraiden mieltymykset ja rajoitukset kannattaa ottaa huomioon; arimmat lapset eivät välttämättä hyppää mielellään kartingauton rattiin eivätkä allergiset lapset voi lähteä mukaan eläintilalle. Kaikki harrastepaikat eivät tarjoa synttäriruokia ja –herkkuja, jolloin ne pitää tehdä itse tai tilata erikseen pitopalvelusta.

Sisäpuuhapuistot

Viime vuosina suosiotaan kasvattaneet sisäpuuhapuistot, kuten Huimala, HopLop ja Leikkiluola, tarjoavat myös valmiita synttäripaketteja lapsille. Puistoissa lapsilla riittää tekemistä ja kukin vieras voi puuhata mieltymystensä mukaan. Syntymäpäiville voi lisäksi itse järjestää ohjelmaa. Esimerkiksi HopLopilla on verkkosivuillaan kattava hinnasto, josta näkee niin tilavuokrien, yllätyslahjojen kuin tarjoiluidenkin hinnat. Synttäritilat ovat vieraiden käytettävissä 1,5 tuntia. Huimala sen sijaan tarjoaa kolmea eri synttäripakettia, joiden hinnat vaihtelevat 21-41 euron välillä per lapsi. Paketteihin sisältyy sisäänpääsy, lahja ainakin päivänsankarille ja erilaisia juhlajuomia, –ruokia ja –herkkuja. Leikkiluolassa synttärit kestävät maksimissaan kaksi tuntia.

Elämyspuistot ja –kohteet

Myös elämyspuistoissa ja muissa lapsiperheiden lomakohteissa voi järjestää syntymäpäiväjuhlia. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi huvipuistot, erilaiset akvaariot ja merimaailmat, eläintarhat ja –talot ja tiedekeskukset, kuten Vantaan Heureka. Heurekassa syntymäpäiväjuhliin sisältyy laboratorio-ohjelma, vapaa tutustuminen keskuksen näyttelyihin ja tarjoilut ravintolassa. Hinta on 25 euroa lasta kohden. Elämyspuistoista esimerkiksi Särkänniemessä voi juhlia syntymäpäiviä syksyllä ja talvella. Teemoja on neljä; merirosvo, prinsessa, viisiottelu ja delfiini. Ohjelman ja tarjoilun kattavat synttärit maksavat 214-350 euroa 1-10 henkilöltä ja kestävät 1,5-2 tuntia. Syntymäpäiväjuhlien järjestämismahdollisuuksia kannattaa kysellä suoraan elämyspuistoista ja –kohteista.

Muut

Edullisempia synttärijuhlia etsiville Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) syntymäpäiväkutsut ovat loistava valinta. Synttäreitä järjestetään monilla eri paikkakunnilla ja juhlien teeman voi yleensä valita monesta eri vaihtoehdosta. Synttäreillä tarjotaan pientä naposteltavaa ja koulutetut ohjaajat järjestävät juhliin ohjattua toimintaa, kuten leikkiä, laulua ja askartelua. Esimerkiksi Satakunnassa synttäreiden hinta 120 euroa kattaa 9 vierasta ja synttärisankarin, juhlat kestävät 1,5 tuntia ja on tarkoitettu 4-10-vuotiaille lapsille. Muistahan, että MLL:n synttäreille ei usein oteta vanhempia mukaan lainkaan! Edulliset syntymäpäiväjuhlat voi järjestää myös vuokraamalla leikki- tai asukaspuiston sisätilat ilta- tai viikonloppukäyttöön. Vuokrat ovat edullisia ja tiloissa on yleensä valmiina pöydät niin lapsille kuin aikuisillekin, mahdollisesti myös leluja ja muuta ajanvietettä pienille juhlavieraille. Tarjoilut voi tuoda itse mukanaan tai tilata pitopalvelusta.

Muistettavaa

Tärkeimmät muistettavat asiat lastenjuhlissa ovat kutsut, tarjoilut, koristelut ja teema, ohjelma ja mahdolliset kiitoslahjat pienille vieraille. Kutsukortit on hyvä lähettää jo pari viikkoa ennen juhlia. Vieraita kannattaa kehottaa ilmoittamaan etukäteen mikäli he eivät juhliin pääse, tällöin tarjoiluiden ja kiitoslahjojen määrä on helpompi arvioida. Tarjoiluissa on tärkeä selvittää etukäteen vieraiden allergiat ja erityisruokavaliot ja kunnioittaa niitä, sillä pienen vieraan juhlat saatavat mennä pahasti vikaan, jos hän ei saa nauttia herkkuja muiden vieraiden kanssa. Monilla synttäreillä on esimerkiksi prinsessa-, kummitus- tai merirosvoteema. Eri juhlapaikat saattavat tarjota syntymäpäiväjuhliin erilaisia teemavaihtoehtoja. Jos niitä ei ole, voi kysyä, voiko itse tuoda paikalle teemaan sopivia koristeluja, tai juhlistaa teemaa erimerkiksi vain kutsuvieraiden vaatetuksen ja synttärikakun kautta. Myös leikit voivat olla teeman mukaisia. Useimmissa syntymäpäiväjuhlapaikoissa ohjelma on järjestetty tai pelkkä ympäristö, esimerkiksi uimahalli tai sisäpuuhapuisto, riittää pitämään juhlijat kiireisinä. Ohjelmaa voi kuitenkin järjestää myös itse. Kaikenlaiset pelit ja leikit pitävät juhlakatraan koossa, jolloin yleinen riehuminen jää vähemmälle. Kivoja leikkejä ovat esimerkiksi aarteenetsintä ja onginta, joista vieraat kaiken lisäksi saavat yllätyslahjan kotiin viemisiksi. Lahja voi olla kalliimpi lelukin, mutta kivoja ja edullisia lahjapusseja saa aikaan myös yhdistelemällä esimerkiksi karkkeja, tikkareita, tarroja, leikkitatuointeja, kyniä, kumeja, vihkoja ja muuta pientä lapsille sopivaa tavaraa. Karkkilahoja annettaessa tulee ottaa huomioon ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot.

Teksti: Nelli Kelonen