Maton valinta kotiin

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Erilaisia mattoja
Kuva: Nadin Dunnigan | Pixabay

Maton valinta kotiin

Maton valintaan vaikuttavat niin kodin värimaailma, perheen allergiat, maton sijoituspaikka ja tilan koko kuin maton käyttötarkoituskin. Suomessa käytetään eniten irtomattoja, mutta myös kokolattiamattojen suosio on nousussa. Kokolattiamatot ovat lämpimiä ja pehmeitä, eikä niiden olla osoitettu lisäävän allergioiden määrää, kunhan niiden puhtaudesta pidetään huolta imuroimalla ja pesemällä ne säännöllisesti kotiin vuokrattavalla laitteella. Harva allergikko kuitenkaan suosittelisi kokolattiamattoa allergiakotiin sen työlään puhtaanapidon vuoksi.

Ennen maton ostoa maton sijoituspaikka kannattaa mitata tarkkaa, sillä eri tilojen kokoja on vaikea arvioida kaupasta käsin. Maton koon saa jokainen päättää itse, mutta kaunista lattiaa on turha peittää liian isolla matolla. Ruokapöydän alle hankittavan maton tulisi olla ruokapöytää noin 60 cm leveämpi molemmin puolin, jotta myös tuolit mahtuvat maton päälle mukavasti. Myös värit saattavat näyttää erilaisilta eri valaistuksissa, joten kodin värimaailmasta on hyvä ottaa jonkinlainen näyte mukaan matto-ostoksille. Mattoliikkeistä voi myös pyytää pientä koepalaa tai jopa koko mattoa kotiin sovitettavaksi.

Maton materiaalin ja laadun valintaan vaikuttaa sen käyttötarkoitus. Käytävä- ja lastenhuoneenmattojen tulee kestää kovaakin kulutusta ja olla helppohoitoisia; tällaisia ovat varsinkin tiukkakudoksiset matot. Olohuoneen tai makuuhuoneen matto voi sen sijaan olla pehmeämpi, esimerkiksi pitkänukkainen matto.

Joskus perheen allergiat rajoittavat mattojen hankintaa, sillä matot keräävät pölyä ja voivat täten pahentaa allergisia oireita. Nykymarkkinoilta löytyy kuitenkin monia myös allergisille sopivia materiaaleja, jotka on helppo puhdistaa imurilla ja jotka muutenkin keräävät vähemmän pölyä.

Maton puhdistustapa kannattaa selvittää ennen sen ostoa. Matot likaantuvat enemmän esimerkiksi perheissä, joissa on lapsia tai lemmikkieläimiä. Matot, jotka puhdistetaan imuroimalla ja pesemällä ovat helpoimpia huollettavia. Tamppaus saattaa heikentää joidenkin mattojen materiaaleja, minkä vuoksi nykyään imurointia suositellaan kaikkien mattojen ensisijaiseksi puhdistustavaksi.

Yleisimmät mattotyypit

Yleisimmät kotimattojen tyypit ovat nukka, villa, puuvilla, polyamidi, polypropeeni, paperinaru ja muovi.

Nukka-, tai ryijymatot, ovat hyvin suosittuja pehmeytensä ja lämpimyytensä ansiosta. Nimensä mukaisesti ne ovat pitkänukkaisia mattoja, jotka keräävät melko paljon pölyä. Villamatot ovat hyvin samantyyppisiä kuin nukkamatotkin. Ne ovat hieman arvokkaampia, mutta kestävät oikein hoidettuina pidempään. Puuvillamattoihin lukeutuvat niin perinteiset räsymatot kuin uudemmat puuvillatrikoiset matotkin. Puuvillamatot kestävät usein vesipesun ja tamppaamisen, joten ne on helppo pitää puhtaana.

Plyysimatot valmistetaan polypropeenista tai polyamidista. Ne ovat edullisia ja kestävät hyvin kulutusta. Polypropeenista valmistetut bukleematot ovat edullisia ja helppohoitoisia, eivätkä ne kerää pölyä, minkä vuoksi käytävämatot ovat usein juuri bukleemattoja. Paperinarumatot sopivat hyvin allergisille henkilöille, sillä ne eivät pölyä ja ne on helppo pitää puhtaana imuroimalla. Muovimattojen pesu ja kuivaus on helppoa ja nopeaa, minkä vuoksi ne soveltuvat erityisen hyvin keittiöihin ja esimerkiksi kesämökeille.

1. Käytävämaton valinta kotiin

Käytävämattojen yleisiä sijoituspaikkoja kotona ovat käytävämäiset tilat, kuten eteiset, aulat ja keittiöt. Käytävämatot ovat usein paikoissa, joissa kuljetaan paljon ja joissa ne likaantuvat helpommin kuin muut matot. Hyvä käytävämatto onkin helppohoitoinen ja voidaan joko pestä esimerkiksi 30 asteessa tai ainakin pyyhkiä puhtaaksi kostealla sienellä tai liinalla. Käytävämattoa on hyvä voida myös tuulettaa.

Käytävämatot, joissa on kuminen, liukumaton pohja estävät liukastumisia paikoissa, joissa kuljetaan ja varsinkin lapsiperheissä myös juostaan paljon. Matot saa pysymään paikallaan myös liukuestemateriaalilla, jota saa mattoliikkeistä.

Allergisiin perheisiin pölyämätön bukleekäytävämatto on järkevä hankinta. Maton sijoituspaikan vuoksi käytävämatto pölyyntyy helposti ja sitä joutuu imuroimaan usein. Käytävämaton materiaali voi periaatteessa olla mikä tahansa, kunhan materiaali on helppo pitää puhtaana ja kestää hyvin kulutusta.

Eri valmistajilta löytyy paljon eri kuoseja ja värejä käytävämattoon. Koska eri kotien käytävät ja keittiöt ovat hyvin eri kokoisia, käytävämattojen valmistajat leikkaavat ja kanttaavat matot asiakkaalle sopivaan kokoon tilauksen perusteella. Rullattuina vakioleveyksissä tulevat matot ovat usein hieman edullisempia kuin matot, joihin voi itse valita sekä räätälöidyn pituuden että leveyden.

2. Lasten maton valinta kotiin

Lastenhuoneen sisustus piristyy kivan värikkäästä matosta. Useimmilla mattoliikkeillä on omat lasten mattojen mallistonsa, mutta voi lastenhuoneeseen toki valita myös kokolattiamaton tai muun tavallisen maton. Leikkimatot toimivat paitsi sisustuksellisina elementteinä, myös lasten leikkien pohjina. Leikkimattoja löytyy esimerkiksi liikenne-, jalkapallokenttä-, seikkailu-, avaruus- ja nukkekotiteemoilla.

Lastenhuoneen maton tulisi olla pehmeä, lämmin ja miellyttävän tuntuinen, sillä lapset leikkivät paljon lattialla. Pitkänukkaiset matot saattavat kuitenkin vaikeuttaa lasten leikkejä, sillä lelut voivat jäädä niihin kiinni. Pitkänukkaiset matot on myös vaikeampi pitää puhtaana kuin lyhytlankaiset.

Lasten huoneessa maton helppohoitoisuus on tärkeää, sillä matolle voi helposti kaatua juomaa tai se voi sotkeentua esimerkiksi vesiväreillä maalatessa. Matto myös pölyyntyy leikeissä helposti, jolloin matto tulisi olla helposti ja nopeasti imuroitavissa. Lasten kovassa kulutuksessa kannattaa valita kestävästä materiaalista valmistettu matto. Liukuesteet pitävät maton turvallisesti paikallaan.

Lasten silmää miellyttävät yleensä perusvärit sekä selkeät raidat ja muodot. Maton värejä valitessa kannattaa pitää mielessä, että lapsen mieltymykset voivat muuttua suurestikin hänen kasvaessaan; vaaleanpunainen prinsessamatto voi olla lapsen mielestä poissa muodista jo puoli vuotta sen hankkimisen jälkeen. Pettymysten välttämiseksi lapsi kannattaa kuitenkin ottaa mukaan matto-ostoksille. Aikuinen voi ensin valita muutamia hänen mielestään lastenhuoneeseen hyvin sopivia mattoja, joista lapsi saa sitten valita mieluisensa.

3. Maton valinta kotiin, jossa esiintyy allergioita

Pölyallergia rajoittaa yhä useamman perheen matto-ostoksia. Kaikki tavara kotona kerää pölyä, minkä vuoksi sen määrää on allergiakodissa hyvä rajoittaa. Tämä koskee myös mattoja. Mikäli mattoja kuitenkin halutaan pitää myös allergisessa perheessä, tulee niiden olla mahdollisimman ohuita, kevyitä ja helposti puhdistettavia. Laadukkaat matot on yleensä käsitelty antistaattisiksi; ne eivät sähköisty eivätkä siten kerää suuria määriä pölyä.

Sileäpintaiset ja lyhytnukkaiset materiaalit keräävät yleisesti vähemmän pölyä kuin pitkänukkaiset matot ja ne on myös helpompi imuroida. Näitä materiaaleja ovat esimerkiksi polypropeeni, polyamidi, paperinaru ja tiiviiksi kudotut puuvilla, villa ja silkki. Villamatot hylkivät likaa tehokkaasti, mikä helpottaa niiden puhtaanapitoa. Pitkänukkainen mattokaan ei kuitenkaan ole mahdoton allergiakodissa, kunhan se on oikein käsitelty ja se puhdistetaan usein ja huolella. Joillekin allergikoille sopii myös alpakan taljasta valmistetut matot, sillä ne eivät yleensä allergisoi samalla tavalla kuin lampaan villa. Räsymatot allergikkojen on parasta jättää kauppaan.

Materiaalin valinnassa tulee pitää mielessä myös materiaalien mahdollinen ärsyttävä vaikutus. Matto voi olla käsitelty ärsyttävillä kemikaaleilla tai sen pohja valmistettu ärsyttävästä tai voimakkaasti tuoksuvasta materiaalista.

Myös maton huolto ja puhtaanapito vaikuttaa sen ominaisuuksiin. Mattojen tamppaus voi rikkoa niiden kudoksia, jolloin ne alkavat kerätä enemmän pölyä. Allergiakodissa mattojen imurointi oikealla suulakkeella onkin järkevin puhdistustapa. Matot tulisi imuroida ainakin kerran viikossa ja pestä muutaman kerran vuodessa.

Tietoa eri mattojen allergisoivista vaikutuksista saa matto- ja huonekaluliikkeistä. Erityisen hyvin allergiakoteihin sopivat matot ovat saaneet Allergialiiton suosituksen.

Teksti: Nelli Kelonen