Akkuporakoneen valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Hyviä merkkejä on esimerkiksi sininen Bosch, Makita ja de Walt. Vihreä Bosch saattaa kelvata, jos sitä käytetään satunnaiseen hyllyjen ja huonekalujen kokoamiseen ja vastaavaan. Edulliset akkukoneet voivat maksaa kymmenesosan laadukkaiden hinnoista, mutta jälkimmäisissä suorituskyky ja kestävyys on ihan omaa luokkaa.
Akkuporakonetta käytetään ruuvinvääntimenä
Kuva: bidvine | Pixabay

Akkuporakoneen ominaisuudet ja koneen valinta

Akkuporakoneet toimivat nimensä mukaisesti akkuvirralla, joten ne soveltuvat hyvin käytettäväksi paikoissa, missä sähköä ei ole saatavilla. Akku on helppo napsauttaa paikalleen, käyttää, ladata, ja käyttää uudestaan. Se kestää, käyttötiheydestä riippuen, parhaimmillaan vuosikausia. Akkuporakone kykenee ominaisuuksiensa puolesta lähes kaikkeen, mihin johdollinen sähköporakonekin, mutta keveytensä ansiosta sitä on helpompi käyttää vaikeissa paikoissa.

Akkuporakoneen ominaisuudet

Tutustutaan ensin akkuporakoneiden yleisiin ominaisuuksiin.

Teho ja akun kestävyys

Voltit ja ampeerit liittyvät poran tehoon ja akkukestävyyteen. Ensimmäinen asia mitä porassa kannattaa katsoa, on volttilukema (eli jännite). Tämä yksinkertaistettuna siksi, että mitä suurempi jännite, sitä enemmän voimaa porakoneessa on. Nykyään parhaissa porissa jännite on jopa 18 volttia, ja niissä riittää voimaa porata isojakin reikiä umpipuuhun, talon tukirakenteisiin ja lattiamateriaaleihin. Valitettava seikka kuitenkin on, että mitä suurempi jännite, sitä raskaampi ja vaikeammin käsiteltävä pora yleensä on. Esimerkiksi järeä 18-volttinen kone voi painaa jopa 4,5 kg.

Enemmän on parempi pätee myös ampeereihin. Niissä puhutaan ampeeritunneista (Ah), ja se antaa käsityksen siitä, kuinka pitkään akku kestää ennen tyhjenemistään. Esimerkiksi 2,4 Ah akku kestää noin 30 % pidempään, kuin 1,8 Ah akku.

Erityyppiset akut

On hyvä myös ymmärtää markkinoilla olevien erilaisten akkujen perustyypit. Nykyaikaisiin akkuporakoneisiin on tarjolla kolmentyyppisiä akkuja: Nikkelikadmium (NiCd), Nikkelimetallihybridi (NiMH) ja Litium-ioni (Li-Ion)-akkuja. Kullakin akkutyypillä on omat vahvuutensa ja heikkoutensa.

NiCd-akut ovat ns. perinteisiä akkuja, jotka ovat olleet markkinoilla vuosikausia. Ne antavat hyvin virtaa ja ovat edullisia. Useimmat NiCd-akut kestävät parhaimmillaan 1000 lataussykliä elinkaarensa aikana mutta ovat melko herkkiä väärille lataus- ja purkutavoille. Esimerkiksi NiCd-akun täydellinen tyhjentäminen ei ole koskaan suositeltavaa.

NiMH-akut tunnetaan vähemmän herkkinä lataussykleille, mutta niiden käyttöikä on varsin lyhyt. Ne kestävät parhaimmillaankin alle 1000 lataussykliä, käyttötavasta riippuen joskus jopa vähemmän.

Li-Ion-akkuja on käytetty jo pitkään matkapuhelimissa ja muissa kannettavissa elektronisissa laitteissa, mutta vasta hiljattain niitä on alettu käyttää myös akkukäyttöisissä sähkötyökaluissa. Li-Ion-akut tarjoavat kokoonsa nähden enemmän kapasiteettia ja ovat vähemmän herkkiä lataussykleille ja kuumenemiselle ladattaessa. Akkujen hinta tosin on vielä melko korkea.

Laturi

Kaikkien akkuporakoneiden mukana tulee laturi, jonka latausaika vaihtelee 15 minuutista 3 tuntiin, mutta jos sinulla on kaksi akkua, ei latausaika ole ongelma. Jos haluat erityisen nopeaa latausta, kannattaa hankkia "älykäs" pikalaturi, jossa on akkua suojelevia sensoreita ja elektroniikkaa.

Momenttikytkin

Momenttikytkin – säädettävä momentti on tärkein ero akkuporakoneen ja sähköporakoneen välillä. Momenttikytkin pitää rutisevaa ääntä irrottaessaan poran käyttöakselin moottorista, kun asetettu kiristysmomentti saavutetaan. Tällöin siis moottori pyörii, mutta koneen (ruuvaus)kärki ei.

Eri momenttiasetusten määrä vaihtelee koneesta riippuen, parhaissa malleissa voi olla jopa 24 eri asetusta. Tämä on hyödyllistä, kun on tarpeen hienosäätää ruuvaamiseen käytettävää voimaa. Pienimmät asetukset ovat pieniä ruuveja varten, suuremmat isommille ruuveille.

Useimmissa koneissa on myös pora-asetus, jolla käyttöakseli lukittuu moottoriin ja mahdollistaa esimerkiksi reikien poraamisen.

Pyörimisnopeuden säätö

Pyörimisnopeuden portaaton säätö löytyy nykyään useimmista akkuporakoneista. Mitä syvemmälle puristat liipaisinta, sitä nopeammin moottori pyörii. Tämä mahdollistaa myös kärjen tarkemman asettelun pienellä pyörimisnopeudella ennen varsinaista poraamista/ruuvaamista. Etusormesi tulisi asettua mukavasti liipaisimen ympärille, kun otat koneen käteesi.

Suunnanvaihtaja

Suunnanvaihtaja mahdollistaa nopeat pyörimissuunnan muutokset. Sitä tulisi kyetä käyttämään peukalolla ja/tai etusormella.

Sähköjarru

Sähköjarru pysäyttää poran välittömästi, kun vapautat liipaisimen. Tämä on tietyissä kohteissa erittäin hyödyllinen ominaisuus, mitä ei yleensä löydy aivan halvimmista malleista.

Kädensijat ja ergonomia

Useimmissa sähköporakoneissa on moottorin takana sijaitsevan pistoolikahvan lisäksi myös tukikahva toiselle kädelle. Akkuporakoneissa on kuitenkin yleensä ainoastaan T-kirjaimen muotoinen kädensija, jonka paksu alaosa estää käden lipsumista ja toimii samalla luontevana sijoituspaikkana akulle. Paremman painojakauman ansiosta pora on myös tasapainoisempi ja helpompi käyttää. T-kahvallinen pora mahtuu myös ahtaampiin paikkoihin kuin tukikahvallinen, mutta kovaan poraamiseen ja isojen ruuvien kiinnittämiseen tukikahvallinen malli on parempi, koska se mahdollistaa suuremman voiman käytön.

Ennen kuin ostat poran, kokeile pidellä sitä kädessä. Tunnustele kädensijan muotoilua ja pintaa ja kokeile pidellä poraa (akku paikallaan) erilaisissa asennoissa. Voit esimerkiksi pidellä sitä pääsi yläpuolella aivan kuin kiinnittäisit ruuveja seinään ja miettiä, tuntuuko ote hyvältä ja tasapainoiselta. Jos poran pitely ylhäällä vaikkapa 30 sekunnin ajan tuntuu vaikealta, kannattaa miettiä pienempää, eli useimmiten pienemmällä jännitteellä toimivaa mallia. Poran tulisi olla tehokas, mutta myös mukava käyttää. Hanki sellainen laite, joka tuntuu hyvältä kädessä niin kaikki poralla tekemäsi työt sujuvat paljon mukavammin.

Joissakin akkuporakoneissa on myös paljon ergonomisia ominaisuuksia, joiden ansiosta poraa on mukavampi käyttää. Nämä ovat erityisen tärkeitä ammattikäyttäjille, jotka käyttävät poraa pitkiä aikoja yhtäjaksoisesti. Ergonomisiin ominaisuuksiin kuuluu mm. poraamista helpottava tukikahva, muotoiltu kädensija sekä pehmustettu liipaisin. Joihinkin porakoneisiin on saatavilla jopa erilaisia kädensijoja erikokoiset kädet omaavia käyttäjiä varten.

Akkuporakoneiden tyypit

Markkinoilla on laaja valikoima erilaisia akkuporakoneita. Poraa hankittaessa pitää aluksi selvittää, mihin käyttöön poraa tulee tarvitsemaan – mitä sillä siis tarkalleen ottaen aikoo tehdä? Jos aiot tehdä vain helppoja pikkuaskareita, kuten taulujen ja hyllyjen kiinnittämistä seiniin tai huonekalujen kokoamista, on pieni ja kevyt ruuvinväännin täydellinen tarkoitukseen. Suurempiin rakennustöihin akkukäyttöinen iskuruuvinväännin on parempi huomattavasti suuremman tehonsa ansiosta. Tässä muutamia esimerkkejä eri akkuporakonetyyppien sopivista käyttökohteista.

Akkuporakone/akkuruuvinväännin useimmille kotikäyttäjille.

Akkuporakone tai akkuruuvinväännin on kaikkein yleisin konetyyppi joka soveltuu vähän kumpaankin, niin reikien poraamiseen kuin ruuvien ruuvaamiseenkin. Ihanteellinen ratkaisu käyttäjälle, joka tarvitsee sekä poran että ruuvinvääntimen.

Akkukäyttöinen iskuruuvinväännin paljon ruuvaavalle

Akkukäyttöinen iskuruuvinväännin ei ole sama, kuin iskuporakone. Kun iskuruuvinväännin tuntee vastuksen kasvavan, se lisää painetta ruuviin ja estää näin kärkeä lipeämästä ruuvin kannasta, kuten tavallisella akkuporakoneella helposti käy. Iskuruuvinvääntimellä voi porata myös reikiä, mutta paremmin se soveltuu suurien ruuvimäärien kiinnittämiseen esimerkiksi rakennustöissä.

Akkukäyttöinen iskuporakone betoniin tai tiileen poraamiseen.

Akkukäyttöinen iskuporakone on tehokas, mutta raskas laite, jossa on erityinen mekanismi, joka hakkaa terää sisään ja ulos kun koneella porataan. Iskumekanismin voi tarvittaessa ottaa myös pois päältä.

Vaakamoottoriruuvinväännin

Vaakamoottoriväännin on kuin moottoroitu ruuvimeisseli. Se on sauvanmuotoinen laite, jolla mahtuu työskentelemään myös erityisen ahtaissa paikoissa.

Ruuvinväännin

Ruuvinväännin on pieni ja kevyt käsityökalu, joka soveltuu lähinnä satunnaiseen käyttöön kuten huonekalujen kokoamiseen ja taulujen kiinnittämiseen.

Oikea työkalu oikeaan käyttötarkoitukseen

Kevyt kotikäyttö

Verhotangon kiinnittäminen, reikien poraaminen, grillin kokoaminen, kaapinovien kahvojen vaihto, saranoiden vaihto. Nämä ovat lyhytkestoisia töitä, joten yksiakkuinen laite riittää. Poraamiseen ja ruuvaamiseen kannattaa hankkia laite, missä on ainakin kaksi nopeutta, mahdollisesti jopa portaattomasti säädettävä nopeus. Momentti on hyvä lisäominaisuus.

Remontti- ja harrastekäyttö

Varastohyllyn rakentaminen, aidan korjaaminen, vanerin tai kovan puun poraaminen, huonekalujen rakentaminen, kipsilevyjen kiinnitys. Valitse vähintään 9.6V laite, mieluummin kuitenkin 12V koska nämä työt vaativat voimaa. Huomioi kuitenkin, että lisätehon mukana tulee myös lisäpainoa.

Ammattimainen rakentaminen

Pultin- ja tapinreikien poraaminen painekyllästettyyn puuhun, reikien poraaminen muurattuihin seiniin. Tällaiset tehtävät (etenkin suurien reikien poraaminen ja isojen ruuvien kiinnittäminen) vaativat tehokkaan työkalun.

Suosittuja akkuporakoneita

Suosittuja akkuporakonemerkkejä Suomessa ovat mm. Makita, AEG, Ferm, Metabo ja Einhell.