Makuupussin valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Kaksi makuupussia teltassa
Kuva: StockSnap | Pixabay

Makuupussin valinta

Makuupusseissa on suuria eroja laadun, koon, muodon ja hinnan suhteen. Tämän jutun tarkoitus on auttaa sinua valitsemaan tarpeisiisi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Makuupussit voidaan jakaa kolmeen päätyyppiin muotonsa ja mallinsa perusteella. Näitä ovat suorakaiteen muotoinen eli ns. peittomakuupussi, muumio- tai kotelotyylinen pussi sekä jalkoja kohti suippo pussi. Suorakaiteen muotoinen peittomakuupussi on, nimensä mukaisesti, suorakaiteen muotoinen pussi, jossa on kohtalaisen hyvin tilaa. Siitä valmistetaan yhden ja kahden hengen malleja, joista jälkimmäisessä mahtuu nukkumaan kaksi keskikokoista aikuista. Kotelo- tai muumiopussi taas on edellistä pienempi ja kevyempi, mutta yhtä lämmin ja mukava kuin peittomakuupussikin. Kolmas vaihtoehto on hartioista leveämpi ja jalkoja kohti suippeneva makuupussi.

Makuupussinkin valinnassa on tärkeää miettiä mitä haluat. Jos arvostat käytettävyyttä ja hieman raskaampaa pussia, voit hyvin valita peittomakuupussin. Jos taas etsit helposti kuljetettavaa pussia, on muumiopussi tai suippeneva malli parempi vaihtoehto.

Seuraavassa tutustumme tärkeimpiin ominaisuuksiin, jotka auttavat sinua valitsemaan tarpeisiisi parhaiten sopivan makuupussin.

Käyttölämpötila-alueet

Ensimmäinen asia päätettäväksi ostaessasi makuupussia on minimilämpötila tai lämpötaso, jota odotat siltä. Valitessasi pussia sinun tulisi siis varmistaa, että se pitää kehosi riittävän lämpimänä niissä sääolosuhteissa, joissa aiot sitä käyttää.

Makuupussien valmistajat antavat pusseilleen yleensä käyttölämpöluokituksen, mikä tarkoittaa käytännössä alinta lämpötilaa, missä keskivertoihminen pystyy nukkumaan hyvin kyseisessä makuupussissa. Tämä antaa vihjettä makuupussin tasosta, mutta ei ole tarkka mittari, koska ihmisen yksilöllinen mukavuuslämpötila riippuu monesta muustakin tekijästä, kuten iästä, sukupuolesta, terveydestä, fyysisestä kunnosta, sääoloista, ja niin edelleen. Näin ollen makuupussisi käyttölämmön tulisi sopia omaan, yksilölliseen mukavuuslämpöösi ja vallitseviin sääoloihin, jotta saavuttaisit pussissa riittävän lämpö- ja mukavuustason.

Rahallisesti ajateltuna erityisen lämpimät (erittäin matalan käyttölämpötilan) pussit ovat monesti paitsi kalliimpia, myös painavampia kuin perusmallit. Kannattaa siis valita tarpeitasi vastaava makuupussi, jonka käyttölämpötila mahdollistaa mukavasti nukkumisen myös vaativammissa olosuhteissa.

Eristysmateriaalit

Makuupusseissa käytetään yleensä eristysmateriaalina joko untuvia tai synteettisiä kuituja. Eristysmateriaalin valinta riippuu täysin siitä, mitä sääolosuhteita odotat, kuinka tilava makuupussisi tulee olla ja mitkä ovat henkilökohtaiset mieltymyksesi. Jos esimerkiksi haluat säästää ja hankkia helppohoitoisen makuupussin, sinun tulee valita kuitupussi. Jos taas haluat erityisen kestävän pussin, on untuvapussi paras vaihtoehto.

Untuva on yleisin eristysmateriaali makuupusseissa. Se menee helposti kasaan, on kevyttä ja kaiken lisäksi untuvat eristävät lämpöä tehokkaimmin paino-eristyssuhteen ollessa paljon parempi, kuin kuiduilla. Untuva palautuu nopeasti pienellä ravistelulla oltuaan litistettynä ja kestää käyttöä pidempään kuin muut täytteet, jos sitä vain hoidetaan oikein. Toisaalta, synteettinen eristekuitu ei menetä eristysominaisuuksiaan kastuessaan ja on näin ollen täydellinen valinta kosteaan ilmastoon tai vaikkapa melontaretkille.

Rahallisesti ajateltuna kuitupussit ovat yleensä edullisempia kuin untuvapussit, mutta samalla myös paksumpia ja raskaampia. On siis täysin sinusta ja tarpeistasi kiinni, minkälaista pussia pidät parhaiten soveltuvana.

Makuupussin koko

Makuupusseja on tarjolla montaa eri kokoa. Myös lapsille valmistetaan laadukkaita makuupusseja, jotka ovat käyttöominaisuuksiltaan täysin aikuisten pussien veroisia, mutta vain kooltaan pienempiä. Joitakin malleja on suunniteltu myös puhtaasti sisätiloissa nukkumiseen, jolloin ne ovat huomattavasti suurempia ja tilavampia kuin perusmallit.

Suuremmat mallit ovat yleensä kalliimpia, sillä niiden valmistamiseen tarvitaan enemmän kangasta, eristeitä ja vetoketjua. Tarvittaessa voit myös tilata mittatilaustyönä tehdyn makuupussin, joka soveltuu täsmälleen tarpeisiisi ja vaatimuksiisi.

Helppo kuljetettavuus

Vaikka makuupusseja käytetään myös muuhun kuin retkeilyyn, niiden tulisi silti olla kevyitä, jotta niitä voisi helposti käyttää niin yökyläilyyn kuin muihinkin seikkailuihin. Jos siis tarvitset makuupussia, älä osta ensimmäistä näkemääsi, sillä pusseja on tarjolla monia eri tyyppejä ja kokoja, joista jokin varmasti vastaa kaikkia tarpeitasi.

Lämmin ja kevyt makuupussi on varmasti kalliimpi, kuin ainoastaan lämmin taikka kevyt makuupussi. Jos siis aiot säilyttää makuupussiasi koko ajan tietyssä paikassa tai kuljettaa sitä ainoastaan autossasi, voit aivan hyvin valita raskaammankin pussin. Kaikki riippuu tarpeistasi.

Tunnetut merkit

Nykyään on olemassa monia valmistajia, jotka tekevät ja markkinoivat korkealaatuisia makuupusseja. Näihin kuuluvat mm. Halti, Marmot, Carinthia, McKinley, Freetime, Jotos, Creek, Ahma ja Anar muutamia mainitaksemme.

Merkkipussit ovat hieman kalliimpia kuin tuntemattomien tuotemerkkien vastaavat mallit, mutta yleensä ne ovat myös laadultaan parempia. Merkkituotteen hankkiminen onkin usein järkevä ratkaisu ja hintansa väärti.

Muita etuja ja ominaisuuksia

Ihmiset usein ajattelevat, että makuupussissa vain mukavuudella, lämmöllä, koolla ja painolla on merkitystä, mutta korkealaatuisissa makuupusseissa on vielä muitakin ulottuvuuksia. On olemassa monia ominaisuuksia, jotka antavat merkittävää lisäarvoa makuupussille. Tärkeimpiä näistä on selitetty seuraavassa:

Tuulen- ja vedenpitävä ulkokuori

Useimmissa makuupusseissa on kuori, joka suojaa tuulelta ja vedeltä. Jos siis olet hankkimassa makuupussia, varmista, että siinä on tuulen- ja vedenpitävä ulkokuori joka auttaa selviytymään ääriolosuhteissa.

Puolisuunnikkaan muotoinen leikkaus

Nukkuessaan paljon liikkuville puolisuunnikkaan muotoinen leikkaus on paras. Se on käytännössä yhdistelmä muumio- ja peittomakuupussia, minkä ansiosta makuupussisi tuntuu tilavalta. Nykyään lähes kaikki valmistajat tekevät näitä puolisuunnikkaan muotoisia makuupusseja tyydyttääkseen kaikkien nukkujien tarpeet.

Tumma verhoilu

Tumman verhoilun tehtävä on imeä lämpösäteilyä itseensä ja näin auttaa nostamaan pussin lämpötasoa. Tämä ominaisuus on tullut melko tavalliseksi, mutta siltikin monet valmistajat jättävät tämän edelleen huomioimatta. Tumma verhoilu on erityisen tärkeä nukkujille, jotka vaativat korkeampaa lämpötasoa nukkuessaan.

Kaksipuoliset vetoketjut

Kaksipuolisia vetoketjuja käytetään tuuletus- ja joustavuussäätöjen lisäämiseksi. Ne ovat tärkeä ominaisuus ja helpottavat hengittämistä antamalla lisää tilaa makuupussiisi. Halutessasi lähempää tuttavuutta retkitoveriisi, voit myös hankkia vasemman- tai oikeankätisen vetoketjun joka on yhteensopiva toisten makuupussien kanssa.

Takuu

Lähes kaikilla korkealaatuisilla makuupusseilla on nykyään kunnollinen takuu, mikä helpottaa mahdollisten ongelmatilanteiden selvittelyä. Jos esimerkiksi makuupussisi kangas tai eristeet hajoavat, voit ottaa yhteyttä myyjäliikkeeseen asian korjaamiseksi.