Musiikin striimauspalvelun valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Suoratoistopalveluja kannattaa vertailla sen mukaan, mikä niistä tarjoaa parhaan vastineen rahalle hinnan, äänenlaadun ja valikoiman laajuuden suhteen. Käytän Youtube-musiikkia ja Spotifyta.
Musiikkia kuuntelemassa
Kuva: Chernetskaya | Dreamstime.com

Musiikin suoratoistopalvelun valinta

Nykyään kuluttajan valittavana on lukuisia musiikin suoratoistopalveluja. Niistä useimmilla on kymmenien miljoonien kappaleiden musiikkivalikoima, ja niiden avulla voit suoratoistaa musiikkia suoraan puhelimesta, tietokoneesta tai muusta laitteesta. Jokaisella palvelulla on omat etunsa ja haittansa.

Suosituimmista esimerkiksi Spotify ja YouTube Music tarjoavat molemmat premium-tilauspaketteja, mutta periaatteessa niitä ei tarvita. Molemmat palvelut tarjoavat kohtuullisen käyttökokemuksen myös ilmaiseksi, mutta tässä vaihtoehdossa joudut sietämään mainoksia. Molemmat palvelut myös rajoittavat suoratoiston laatua: ilmaisen YouTube Musicin enimmäistaso on 128 kbit/s, kun taas ilmaisen Spotify-vaihtoehdon enimmäistaso on 160 kbit/s.

Suoratoistopalveluja kannattaa vertailla sen mukaan, mikä niistä tarjoaa parhaan vastineen rahalle hinnan, äänenlaadun ja valikoiman laajuuden suhteen.

Spotify

Spotify on musiikin suoratoiston pioneeri ja kiistatta tunnetuin palvelu. Musiikkia Spotifyssä on aina ollut yllin kyllin, mutta viimeisimpänä uutuutena se on alkanut panostaa myös puhuttuun sisältöön eri podcastien muodossa.

Spotifyn käyttöliittymä on miellyttävä ja helppokäyttöinen. Spotify ilmoitti aiemmin uuden HiFi-tason (häviöttömän) äänenlaadun lisäämisestä vuoden 2021 lopussa, mutta sen tarkemmasta ajankohdasta tai siitä, lanseerataanko se todella, ei ole kerrottu. Samaan aikaan kilpailijat, kuten Apple Music, Amazon Music Unlimited ja Tidal, tarjoavat häviötöntä musiikkia. Spotifyn ilmaisversion ongelma on, että sen kanssa et voi kuunnella tiettyjä kappaleita, vaan ainoastaan pyydettyyn artistin kappaleita, joita palvelu soittaa satunnaisessa järjestyksessä.

Apple Music

Apple Musicissa on intuitiivinen käyttöliittymä, yli 70 miljoonaa kappaletta ja tuki sekä iOS- että Android-laitteille. Apple Musicissa on Spotifyyn verrattavissa oleva sekoitus vanhoja ja uusia kappaleita, mutta tämän lisäksi Apple Musicin kautta voi kuunnella sen omia live-radioasemia, katsella TV-ohjelmia, elokuvia ja musiikkivideoita. Palvelun kautta voi myös ladata kappaleita offline-kuuntelua varten, 100 000 kappaleen edestä. Musiikki on saatavissa korkearesoluutiolla ALAC-formaatin (Apple Lossless Audio Codec) kautta. Lisäksi osa kappaleista tukee Dolby Atmosia ja Cupertinon Spatial Audio -ääntä. Tämä ylittää Spotifyn nykyisen suoratoistotarkkuusrajan 320 kbit/s. Applen ekosysteemin ystäville Apple Music on tietysti luonnollinen vaihtoehto, eikä sen käyttö Androidilla olekaan yhtä sujuvaa kuin iOS:lla.

YouTube Music

YouTube Music Premium on Google Play Musicin korvaaja suoratoistopalvelujen maailmassa. Sen kautta pääsee käsiksi YouTuben "musiikki"-kategorian videoihin ja kappaleisiin. YouTube Musicin erottaa muista laaja valikoima niin virallisia kuin epävirallisia musiikkivideoita. Mukava lisä on myös mahdollisuus etsiä kappaleita niiden sanoitusten perusteella. Jos tilaa mainoksettoman YouTube Premiumin, saa YouTube Musicin ilmaiseksi. Youtube Music onkin paras vaihtoehto erityisesti paljon YouTubea käyttäville Android-laitteiden omistajille.