Jatkuva vai määräaikainen matkavakuutus

Vastaajista 27% valitsi jatkuvan matkavakuutuksen ja 73% määräaikaisen matkavakuutuksen. Lue perusteluja alempaa.

Jatkuva matkavakuutus
27%
Määräaikainen matkavakuutus
73%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Jatkuva matkavakuutus
Määräaikainen matkavakuutus
Määräaikainen matkavakuutus
Jatkuvat matkavakuutukset ovat matkan alettua voimassa vain vakuutuksessa määritellyn maksimimäärän päiviä. Se voi olla esimerkiksi 45 tai 90 päivää. Tätä pidemmille matkoille pitää hankkia loppuajalle määräaikainen lisävakuutus.
Jatkuva matkavakuutus
Ei tarvitse matkustaa kuin kaksi kolme kertaa vuodessa, niin jatkuva matkavakuutus tulee halvemmaksi.
Määräaikainen matkavakuutus
Ikäihmiset eivät saa jatkuvaa matkavakuutusta juuri mistään. Tietääkseni Pohjantähti on ainoa vakuutusyhtiö, josta saa jatkuvan matkavakuutuksen ilman ikärajaa.
Määräaikainen matkavakuutus
Minulla on kotivakuutus, joka on kaikkialla voimassa. Se riittää, paitsi jos matkustan jonnekin, jossa esim. sairaanhoidon taso ei vastaa suomalaista tasoa, otan matkakohtaisen vakuutuksen. Pääsee sitten ambulanssilennolla kotiin jos tarvitsee.
Jatkuva matkavakuutus
Jos matkustaa monta kertaa vuodessa, jatkuva koko ajan voimassa oleva matkavakuutus tulee selvästi halvemmaksi kuin maksaa joka matkan yhteydessä usean kympin kertamaksun.
Lasketaan matkavakuutuksen kannattavuutta
Kuva: © Tero Vesalainen

Jatkuva vai määräaikainen matkavakuutus

Matkavakuutus on tärkeä osa onnistunutta matkaa, oli kyseessä sitten kotimaan mökkiloma tai reppureissu eksoottiseen kohteeseen. Matkavakuutus on hyvä olla voimassa niin loma- kuin työmatkoillakin, ja se kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen loman alkua, etenkin, jos mielii vertailla eri vakuutusten hintoja ja kattavuutta keskenään.

Matkavakuutuksia on kahdenlaisia. Jatkuva matkavakuutus on voimassa yleensä vuoden kerrallaan, määräaikainen matkavakuutus otetaan yksittäistä matkaa varten tietyksi ajanjaksoksi. Kummatkin matkavakuutukset ovat yleensä voimassa korkeintaan 45 päivän tai kolmen kuukauden pituisilla matkoilla. Jatkuvassa matkavakuutuksessa matkustusalue määritetään sen mukaan, missä kaikkialla asiakas aikoo seuraavan vuoden aikana matkustaa. Määräaikaisen matkavakuutuksen hintaan vaikuttaa sen matkan ominaisuudet, jota varten matkavakuutus on otettu. Jatkuva matkavakuutus tulee kannattavammaksi useimmiten jo muutaman vuosittaisen matkan myötä.

Matkavakuutusten yleiset ominaisuudet

Useimmiten matkavakuutus sisältää sekä matkustaja- että matkatavaravakuutuksen. Joissakin tapauksissa asiakkaan kotivakuutus saattaa kattaa myös matkatavarat, jolloin matkatavaroita ei tarvitse uudelleen vakuuttaa matkavakuutuksella. Kotivakuutuksen matkatavaroiden korvausta koskevat ehdot kannattaa kuitenkin lukea huolellisesti läpi ennen kuin päättää jättää matkatavarat vakuuttamatta myös matkavakuutuksella. Matkustajavakuutus on hyvä ottaa jokaiselle matkaan lähtevälle henkilölle. Joihinkin matkustajavakuutuksiin sisältyy automaattisesti myös matkailijan lapset ja/tai lapsenlapset.

Matkavakuutus myönnetään useimmiten vain tietyn enimmäiskeston alittaville matkoille. Pidemmille matkoillekin voi vakuutuksen saada, mutta siitä täytyy keskustella erikseen vakuutusyhtiön edustajan kanssa. Matkavakuutus on voimassa oman valinnan mukaan joko vain ulkomailla tai sekä kotimaan että ulkomaan matkoilla. Kotimaan matkavakuutuksen voimassaolo alkaa, kun asiakas matkustaa esimerkiksi vähintään 50 kilometrin päähän kotoaan, työpaikaltaan tai loma-asunnoltaan.

Matkavakuutuksen voi helposti ostaa matkatoimistosta tai netistä. Jatkuva matkavakuutus on ostettava jo jonkin aikaa ennen matkan alkua, mutta määräaikaisen vakuutuksen voi ostaa myös viime tingassa esimerkiksi useimmilta lentokentiltä. Monet vakuutusyhtiöt antavat netistä ostetuille vakuutuksille tietyn alennuksen. Myös vakuutuksia keskittämällä voi saada matkavakuutuksensa edullisemmin.

Jatkuva matkavakuutus

Usein matkustavalle jatkuva matkavakuutus sopii paremmin jo sen edullisuuden, mutta myös sen käytännöllisyyden johdosta. Jatkuva matkavakuutus on voimassa useimmiten vuoden kerrallaan, eikä sitä tarvitse uusia joka kerta matkalle lähdettäessä. Jotkut jatkuvat matkavakuutukset uusiutuvat automaattisesti eli ovat käytännössä jatkuvasti voimassa; tällöin lomailija voi keskittyä täysin siemauksin tulevan lomansa suunnitteluun eikä matkavakuutus varmasti unohdu kaikessa lomahässäkässä. Useimpien vakuutusyhtiöiden mukaan jatkuva matkavakuutus tulee edullisemmaksi jo kahden tai kolmen vuosittaisen matkan myötä määräaikaiseen matkavakuutukseen verrattuna. Jatkuva matkavakuutus on yleensä edullisempi myös, kun asiakas on matkalla pitkiä aikoja kerrallaan.

Matkavakuutuksissa on monia eri vaihtoehtoja. Ensin asiakkaan tulee päättää kenelle vakuutus otetaan; vakuutuksia löytyy sekä yksittäisille henkilöille että kokonaisille perheille. Perheen matkustaessa yhdessä vakuutus kannattaa luonnollisesti ottaa koko perheelle, jolloin kukaan ei jää vakuutuksen ulkopuolelle. Oman jatkuvan matkavakuutuksensa kattavuus kannattaa tarkastaa vakuutusyhtiöstä, sillä jotkut matkavakuutukset korvaavat automaattisesti myös matkustajan tietyn ikäiset lapset. Parhaassa tapauksessa myös mukana matkustavat lapsenlapset voivat olla vakuutuksen piirissä, eikä heille tarvitse tällöin ottaa omaa matkavakuutusta.

Seuraavaksi valitaan matkavakuutuksen voimassaoloalue. Vakuutus voi olla voimassa joko pelkästään ulkomailla tai sekä Suomen sisäisillä että ulkomaan matkoilla. Myös Suomen sisäiset matkat kattava matkavakuutus on kätevä siitä syystä, että sen voimassaolo alkaa jo esimerkiksi 50 kilometrin päässä kotoa. Tällöin vakuutus korvaa myös vähemmän riskialttiit matkat, kuten sukulaisvierailut Suomen sisällä, joita varten asiakas ei ehkäpä muuten ottaisi vakuutusta. Myös matkojen syy määritellään usein matkavakuutusta haettaessa. Toiset vakuutukset ovat voimassa vain loma-matkoilla, toisiin voi sisällyttää myös muut ulkomaanmatkat, kuten työmatkat.

Jatkuva matkavakuutus on voimassa useimmiten joko korkeintaan 45 päivää tai kolme kuukautta kestävillä ulkomaanmatkoilla. Mikäli matka kestää pidempään kuin vakuutus on kerrallaan voimassa, voidaan vakuutukseen hakea erillistä lisävakuutusta. Lisävakuutuksen saamiseen vaaditaan yleensä terveysselvitys. Jatkuva matkavakuutus ei myöskään välttämättä ole voimassa kaikkiin maailman kolkkiin suuntautuvilla matkoilla, vaikka matka olisikin lyhyempi kuin 45 päivää tai kolme kuukautta. Tällöin vakuutuksen voi saada matkalleen lisämaksun maksamalla; lisämaksun suuruus riippuu matkakohteesta. Jatkuvissa matkavakuutuksissa on usein yläikäraja, esimerksi 70 vuotta. Jos asiakkaalla on samassa vakuutusyhtiössä myös muita vakuutuksia, matkavakuutuksen yläikärajasta saatetaan joustaa muutamalla vuodella.

Määräaikainen matkavakuutus

Määräaikainen matkavakuutus kannattaa, jos matkailijalla ei ole tiedossa lähiaikoina kuin yksi lomamatka tai jos hän yleensäkin matkustelee harvoin. Määräaikainen matkavakuutus otetaan erikseen sovituksi ajaksi tiettyä matkaa varten ja sen voi ottaa kaikkialle maailmaan suuntautuvia matkoja varten. Vakuutuksen hinta kuitenkin luonnollisesti vaihtelee loman ominaisuuksien, kuten matkan keston ja matkakohteen mukaan; jotkut määräaikaiset matkavakuutukset ovat voimassa esimerkiksi vain Pohjoismaiden alueella. Myös haluttu turvan taso vaikuttaa matkavakuutuksen hintaan. Määräaikainen, kuten jatkuvakin matkavakuutus kannattaa ottaa jokaiselle matkailijalle erikseen, myös lapsille, mikäli he eivät sisälly vanhempien ottamaan matkavakuutukseen. Määräaikainen matkavakuutus on voimassa vain kyseisen matkan ajan eli matkavakuutus täytyy ottaa uudelleen seuraavan kerran lomalle lähdettäessä.

Vaikka määräaikainen matkavakuutus ostetaan yhden matkan ajaksi kerrallaan, pätee niihinkin rajoitus matkan kokonaiskestosta. Useimmat vakuutusyhtiöt ovat lisämaksusta valmiita myöntämään myös pidempiaikaisen määräaikaisen vakuutuksen, kun matkailija lähtee pidemmälle matkalle kuin vakuutusyhtiön esimerkiksi 45 päivän tai kolmen kuukauden enimmäiskesto normaalisti sallisi. Joillakin vakuutusyhtiöillä on ikärajoja, jolloin esimerkiksi yli 70-vuotiaat saattavat saada määräaikaisen matkavakuutuksen vain enintään kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan.

Määräaikaisen matkavakuutuksen ottamista kannattaa harkita kahdesti, jos matkustaa ulkomaille edes muutaman kerran vuodessa ja lisäksi tekee lyhyempiä reissuja Suomen sisällä. Jatkuva matkavakuutus tulee helposti edullisemmaksi kuin useiden erillisten määräaikaisten matkavakuutusten ottaminen. Jatkuvan matkavakuutuksen koko vuosihinta saattaa myös olla edullisempi kuin määräaikaisen matkavakuutuksen hinta esimerkiksi yli kaksi kuukautta kestävälle matkalle.

Teksti: Nelli Kelonen