Lentoyhtiön valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Lentokoneita
Kuva: © Imagecom | Dreamstime.com

Kuinka löytää halvat lennot

Lentämisen sanotaan olevan kallista. Sentinvenyttäjä ei niele tätä kakistelematta vaan käy kamppailuun tähtitieteellisiä hintoja vastaan. Hän kaivaa työkalupakistaan lentojen hintavertailut, halpalennot ja halpalentoyhtiöt, äkkilähdöt ja lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen erikoistarjoukset.

Lentojen hintavertailu

Kuluttajalla on mahdollisuus vertailla eri yhtiöiden lentoja käyttämällä verkkopalveluja, jotka on kehitetty juuri tätä tarkoitusta varten. Lentojen myyminen ja välittäminen on kannattavaa bisnestä, joten palveluja lentojen vertailuun on pilvin pimein. Usein palveluiden takaa löytyy ulkomainen tai joskus myös kotimainen matkatoimisto.

Suomessa tunnetuimpia ovat Momondo, Skyscanner ja Ebookers. Erityisesti Momondo on monien mieleen, mikä osittain selittyy sillä, että Momondon kautta voi vertailla myös hotelleja lentojen lisäksi. Myös Skyscanner on erittäin pidetty lentoihin keskittyvä haku- ja vertailupalvelu. Ebookers poikkeaa joukosta sillä, että se ei ole pelkästään vertailupalvelu vaan myös täysverinen nettimatkatoimisto.

Lennolle mielivä syöttää palveluun matkustusajankohdan, paikan minne haluaa matkustaa ja paikan mistä lähtee matkalle. Palvelu käy läpi tiedossaan olevat lennot lähtö- ja kohdepisteiden välillä ja palauttaa listan, johon on koottu eri lentoyhtiöiden lennot ko. ajankohtana. Listan voi järjestellä esim. hinnan mukaan, jolloin halvimmat lennot on helppo poimia listalta.


Eroja lentoyhtiöiden välillä

Aikataulut poikkeavat eri lentoyhtiöillä toisistaan merkittävästi. Siinä missä toiset lentoyhtiöt lentävät "illaksi kotiin", toisilla renkaat koskettavat kotikentän pintaa reippaasti puolenyön jälkeen. Vastaavasti lähdöt voivat sijoittua aamuyön pikkutunneille. Matkan tarkoitus ja omat mieltymykset ja taipumukset kuten kyky nukkua lentomatkan aikana vaikuttavat, kannattaako valita lentoyhtiö, joka lentää ns. ihmisten aikoihin vai toinen lentoyhtiö, jonka lennot sijoittuvat halvempiin mutta usein epämukavampiin ajankohtiin. Länteen suuntautuvien kaukomatkojen hyvin pitkiin lentoihin kannattaa monien mielestä valita vaihtoehto, joka lähtee Suomesta aamupäivällä. Tällöin lento ajoittuu Suomen päivään ja iltaan, ja pysyminen hereillä lennon aikana on helpompaa. Perille saavuttaessa paikan päällä on päivä, mikä helpottaa alkuvaiheen jet lagia osalla ihmisistä ja edistää heillä sopeutumista aikaeroon.

Halpalentoyhtiö vai tavallinen lentoyhtiö

Halpalennot ovat lentoja, joiden edullisuus on saavutettu poistamalla lennoilta kaikki kustannuksia lisäävää turhuus. Omat eväät mukaan sillä aterioista ei yleensä ole tietoakaan. Kumpuilevia pilvimuodostelmia ja satunnaisia ilmakuoppia lukuunottamatta ohjelmaa ei ole ja lehdetkin maksavat. Kustannustietoiselle halpalennot ovat silti oiva valinta.

Halpalennot ovat omatoimisen valinta

Halpalentoyhtiö vie matkustajan perille, mutta sen lisäksi matkustajan pitää itse varata hotelli tai muu majoitus. Majoituksen varaus onnistuu kätevästi netissä Booking.comin, Hotels.comin tai jonkun nettimatkatoimiston kuten Ebookers kautta.

Jos reittiin sisältyy välilasku ja koneen vaihto, matkustajan pitää itse huolehtia käytännön asioista, kuten selvittää matkatavaransa jatkolennolle. Halpalentoyhtiöt toimvat yleensä ns. point to point -periaatteella, joka sisältää riskinsä matkustajalle. Lentoyhtiöt eivät useinkaan katso olevansa vastuussa lennon myöhästymisestä aiheutuvista ongelmista ja kuluista (kuten korvaavien jatkolentojen hinta). Ei siinäkään tapauksessa, vaikka myös seuraavan lennon lentäisi sama halpalentoyhtiö. Tarkista ehdot valitsemaltasi lentoyhtiöltä.

Monissa matkakohteissa on useita lentokenttiä. Useat halpalentoyhtiöt lentävät oletusarvoisesti näille etäämmällä oleville kentille, joiden käytöstä niille itselleen koituu vähemmän kuluja. Matkustajan kannattaa selvittää etukäteen lentokenttäkuljetusten hinnat ja tavat, joilla kentältä pääsee kulkemaan eteenpäin. On hyvä varmistaa, etteivät halpalennosta saadut säästöt sula lentokenttäkuljetuksiin.

Miksi halpalennot ovat halvempia

Lentosäädökset ovat samat kaikille lentoyhtiöille, turvallisuudesta ei tingitä. Monissa muissa asioissa sen sijaan voi säästää, ja halpalennot perustuvat niihin.

Halpalentojen kustannusrakenne on alhaisempi. Vanhoilla yhtiöillä on rasitteenaan laaja ja kattava palveluverkosto, kun taas halpalentoyhtiöt karsivat erittäin nopeasti kannattamattomat reitit valikoimastaan, ja lentävät vain reiteillä, joilla on riittävästi matkustajia. Halpalentoyhtiöt lentävät usein vain yhdellä konetyypillä, josta koituu säästöjä koneiden hankintavaiheessa, huollossa, ylläpidossa ja henkilöstön koulutuksessa. Vanhoilla lentoyhtiöillä on usein kirjava, kallis konekanta.

Halpalennoilla koneiden viipymisaika kentällä on lyhennetty minimiin. Koneen täyttämistä nopeuttaa esim. se, että istumapaikat määräytyvät usein vasta lentokoneessa. Matkustajat myös tekevät itse suurimman osan asioista. Sen lisäksi että lippu ostetaan netistä, matkustajat pannaan myös itse vastaamaan mahdollisimman pitkällle matkatavaroidensa kuljettamisesta.

Lentojen hinta on yleensä sitä halvempi, mitä aikaisemmin on liikkeellä. Kun halpalennot varataan useita kuukausia, parhaimmillaan jopa neljä kuukautta ennen suunniteltua matkaa, hinta on varmimmin halvimmasta päästä. Lentopäivillä on myös eroa. Suosituimmat päivät ovat kalliimpia ja hiljaisemmat halvempia. Jos viikonpäivän kanssa on mahdollista joustaa, kannattaa kokeilla antaa matka-ajankohdaksi viikon eri päiviä ja vertailla hintoja.

Kauppa on kauppa. Yleensä halpalentoyhtiöt eivät salli matkan muuttamista varauksen jälkeen tai jos se on mahdollista se on usein hankalaa tai ainakin kallista.

Halpalentoyhtiöt eivät lennä suurkaupunkien keskustaa lähimmille lentokentille vaan halpalennot laskeutuvat etäämmällä, joskus jopa yli sadan kilometrin päässä oleville halvemmille kentille. Kenttämaksut ovat tällöin pienemmät ja lisäksi isojen kenttien ruuhkia ei ole joten koneiden on mahdollista päästä nopeammin takaisin ilmaan. Matkustajalle matka kentältä kaupunkiin voi kestää tunninkin.

Halpalentoyhtiöt Suomessa

Suomestä lentäviä halpalentoyhtiöitä ovat Ryanair, Wizz Air, Norwegian ja lisäksi täältä operoivat joiltain piirteiltään halpalentoyhtiöitä muistuttavat tavanomaiset lentoyhtiöt Air Baltic ja Transavia.


Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia

Miksi lennot kannattaa maksaa luottokortilla?

Lennot, ovat ne sitten halpalentoja tai tavallisia, kannattaa maksaa luottokortilla. Lentoyhtiöt voivat mennä konkurssiin siinä missä muutkin, näitä tapauksia on ollut, ja tällöin asiakkaat ovat vaarassa menettää kaikki tai ainakin osan lentolippuihin käyttämistään rahoista. Luottokortilla lippunsa maksaneilla sen sijaan on hyvät mahdollisuudet saada rahansa takaisin riskin kantavalta luottokorttiyhtiöltä.

Milloin lennot ovat halvimmillaan?

Lennot ovat halvimmillaan silloin kun matkustajamäärät reitillä ovat pienimmillään ja jäljellä oleva aika lennon ajankohtaan on suurimmillaan. Matka kannattaa varata niin aikaisessa vaiheessa kuin mahdollista. Esimerkiksi Skyscannerista voi käydä katsomassa, mitkä ovat halvimmat kuukaudet lentää minnekin ja jos jousto sen suhteen on mahdollisa, minä viikonpäivänä lentää, kannattaa matkaa varatessaan katsoa ja kokeilla, mitä lento eri viikonpäiville sijoittuvila lähtö- ja paluupäivillä maksaisi.

Mitä ovat lentoyhtiöallianssit?

Lentoyhtiöallianssit ovat käytännössä lentoyhtiöiden kesken tehtyjä sopimuksia, joissa päätetään tehdä yhteistyötä joka parantaa yhtiöiden kilpailukykyä ja antaa asiakkaille paremmat kanta-asiakasohjelmat ja hinnat. Esimerkkejä alliansseista ovat Star Alliance, Oneworld ja Skyteam. Lentoyhtiöallianssit vahvistavat yhtiöiden asemaa markkinoilla ja mahdollistavat parhaiden käytäntöjen jakamisen sekä kustannussäästöt kun investoinnit, fasiliteetit ja toimintakäytännöt ovat edullisempia. Tästä hyötyy parhaimmillaan myös kuluttaja. Toisaalta, esimerkiksi kilpailua markkinoilla on allianssien myötä vähemmän, mikä tarkoittaa, että joillakin reiteillä hinnat voivat myös niiden myötä nousta.