Hotelli vai vuokrattava loma-asunto ulkomaanmatkalla

Vastaajista 79% valitsi hotellin ja 21% loma-asunnon. Lue perusteluja alempaa.

Hotelli
79%
Loma-asunto
21%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Hotelli
Loma-asunto
Loma-asunto
Hotellit on turisteille luotuja keinotekoisia ympäristöjä, missä ei pääsee paikallisen kulttuurin kanssa kosketuksiin samalla tavalla kun asmalla asunnossa siellä, missä muutkin paikalliset asuvat. Hotellien varustelutaso on rajallinen, hyvä jos vedenkeitin löytyy. Loma-asunnossa on kodin perustarvikkeet käytössä.
Loma-asunto
Haloo. Varmaan kiva istua jossain pienessä huoneessa satojen muitten turistien kanssa ja syödä samoja ruokia varsinkin tällaisina korona-aikoina. Loma-asunnossa saat koko kämpän ihan itsellesi tai perheelle, kaikki huoneet, keittiö, useampi wc, eli paljon oleskelutilaa ja yksityisyyttä. Ruokaa voi tehdä ihan omassa keittiössä tarvikkeista, jotka on käynyt paikallisesta kaupasta hommaamassa. Säästöä tulee!
Hotelli
Lisäpalvelut on plussaa hotelleille. Ravintolat, kuntosalit, uima-altaat, respa, retket...
Hotelli
Hotellimajoitus on tuttua puuhaa, varaaminen on helppoa, ja lähes paikassa kuin paikassa valinnan varaa riittää. Siivous toimii kun ammattilaiset hoitavat sen, loma-asunnoissa siisteys voi olla ihan mitä vaan. Epäkohdat on helpompi ratkaista hotellissa. Jos vaikka huoneessa on jotain vialla, hotellissa on toivoa saada toinen huone, mutta loma-asunnossa joudut tyytymään siihen, mitä on.
Loma-asunto
Kuva: © Piksel | Dreamstime.com

Hotelli vai vuokrattava loma-asunto ulkomaanmatkalla

Matkan onnistumisen kannalta yöpymispaikan mukavuus on erityisen tärkeää. Matkailija voi yöpyä joko hotellissa tai vuokrattavassa loma-asunnossa; alla käsittelemme molempien vaihtoehtojen hyviä ja huonoja puolia sekä vaihtoehtojen sopivuutta erilaisille matkailijoille.

Helppo ja monipuolinen hotelli

Hotellit ovat edelleen lomailijoiden suosituin yöpymismuoto. Hotelleja löytyy suurimmista kaupungeista ja lomakohteista sadoittain, joten valinnanvaraa hotelliasiakkailla on. Hotelleja löytyy myös monissa eri taso- ja hintaluokissa, jolloin jokaisen on helppo löytää oman lomansa tarpeisiin sopiva yöpymispaikka.

Hotelli on helppo varata joko netistä tai esimerkiksi osana valmismatkapakettia matkatoimistosta. Netistä löytyvillä varaussivustoilla on helppokäyttöisiä hakukoneita, joilla hotellia voi etsiä sijainnin, palveluiden tai hinnan mukaan. Suosittuja ja käytännöllisiä hotellinvaraussivustoja ovat muun muassa Hotels.com, Booking.com, sekä lähes kaikki suuret varaussivustot kattava Trivago. Sivustoilla on kattavat hotellikuvaukset ja useimmiten myös muiden matkaajien jättämiä arvosteluja ja kommentteja, jotka auttavat hotellin valinnassa varsinkin sellaisia asiakkaita, jotka etsivät esimerkiksi lapsiperheelle sopivaa tai vaihtoehtoisesti vain aikuisille tarkoitettua, menevämpää hotellia.

Hotellissa yöpyminen on vaivatonta. Hotellihuone on valmiiksi siivottu asiakkaiden saapuessa ja lisäksi se siivotaan lähes joka päivä myös matkan ajan. Lisäpalvelutoiveet ja valitukset voi hoitaa hotellin vastaanottovirkailijan kanssa. Huoneen ollessa huonosti varusteltu tai meluisa huonetta on myös useimmiten mahdollista vaihtaa. Hotelleissa on yleensä mahdollista syödä ainakin aamiainen, jotkut hotellit tarjoavat tämän lisäksi myös puoli- ja täyshoitomahdollisuuden. Myös huonepalvelusta voi tilata ruokaa huoneeseen. Hotellilla saattaa olla myös pyykinpesu- ja silityspalveluita, mahdollisuus käyttää Internetiä huoneessa, ilmainen kuljetuspalvelu esimerkiksi lentokentälle, ilmaisia parkkipaikkoja hotellin asiakkaille ja jopa autonpesupalveluita.

Hotellihuoneet ovat pienehköjä, lukuun ottamatta suurempia ja samalla myös reilusti hinnakkaampia sviittihuoneita. Myös varustelutaso on usein vaatimaton; hotellissa yöpyvä viettääkin suurimman osan loma-ajastaan hotellihuoneen ulkopuolella ja ateriat nautitaan ravintolassa. Keittiötä kaipaaville on kuitenkin saatavilla huoneistohotelleja, joissa on yleensä pienehkö keittiö, jossa voi tarvittaessa tehdä aamupalaa tai esimerkiksi ruokaa lapsille. Huoneistohotelleissa on usein myös erillinen makuuhuone tai kaksi, mutta yleisesti tilavampi vaihtoehto on silti vuokrattava loma-asunto. Valmismatkapakettien osana tarjottavat hotellit ovat useimmiten hyvin tasokkaita ja suomalaiseenkin makuun sopivia, mutta niissä ei välttämättä pääse kokemaan paikallista kulttuuria yhtä hyvin kuin netistä itse löydetyssä pienemmässä, paikallisessa hotellissa tai vuokrattavassa loma-asunnossa.

Tilava ja käytännöllinen loma-asunto

Loma-asunto tai -huoneisto on hyvä valinta lomailijalle silloin, kun yöpymiskohteelta vaaditaan jotakin, mitä tavalliset hotellit eivät tarjoa, kuten yksityisyyttä tarjoava piha-alue tai syrjäinen sijainti. Esimerkiksi eräretkeilijälle vuokrattava lomamökki on luonnollisesti osuvampi valinta kuin hotellihuone. Ihmiset, jotka mielivät rentoutua oman loma-asuntonsa pihalla ilman muita turisteja, melua ja toimintaa päätyvät niin ikään vuokrattavaan loma-asuntoon. Toki loma-asuntoja voi varata myös kaupungeista tai rantalomakohteista. Tällöin lomailija saa kaipaamansa yksityisyyttä muilta turisteilta.

Loma-asunnoissa on myös lähes poikkeuksetta enemmän tilaa kuin hotellihuoneissa; vähintäänkin tilasta joutuu maksamaan huomattavasti vähemmän kuin varaamalla tilavan sviitin hotellista. Loma-asuntoja löytyy monen kokoisina ja tasoisina, joten omiin tarpeisiin sopiva asunto löytyy varmasti nettihakujen avulla. Tilavat loma-asunnot sopivat erinomaisesti esimerkiksi suurille ryhmille, jotka yöpyvät mielellään lähekkäin ja viettävät aikaa yhdessä myös päivisin. Yhdessä matkustaville lapsiperheille yhteinen vuokrattu loma-asunto on ihanteellinen, sillä perheiden lapset voivat leikkiä keskenään päivisin, ilman että lapsia täytyy kuljettaa hotellihuoneesta toiseen. Myös monilapsisille perheille loma-asunto tarjoaa enemmän leikki- ja oleskelutilaa kuin hotellihuone, jossa hetket kaupunkikävelyiden tai auringonoton välissä voivat käydä kaikessa ahtaudessaan melko stressaaviksi.

Yöpymisen hinta loma-asunnossa on henkeä kohden usein vähemmän kuin hotellissa, riippuen tietysti loma-asunnon ja hotellin tasosta sekä matkaryhmän koosta. Lisäksi loma-asunnoissa on useimmiten keittiö, joten ruokaa voi tehdä asunnolla vaikka joka päivä, jolloin ravintolakuluissakin säästää pitkän pennin. Tilavan jääkaapin ansiosta aamupalan voi tehdä helposti omassa loma-asunnossa hotellin valmiin aamupalan sijaan.

Yhteenvetona loma-asunto on pääasiallisesti hotellia tilavampi, mukavampi ja yksityisempi vaihtoehto. Loma-asunnossa asuessaan matkailija pääsee paremmin kosketuksiin paikallisen kulttuurin kanssa, sillä ympärillä ei ole jatkuvasti hotellialueen turisteja sekä turisteille tehtyjä ravintoloita ja muita palveluita. Loma-asuntoja on saatavilla runsaasti ja niitä välittävät niin matkatoimistot ja asunnonvälitysfirmat kuin yksityiset ihmisetkin. Loma-asuntoja löydät muun muassa Home awaystä ja Interhomesta. Loma-asuntoja voi hakea sijainnin, asunnon koon, makuuhuoneiden tai vuodepaikkojen mukaan. Valikoima on laaja ja tavallisten kaupunki- tai rantalomakohdehuoneistojen lisäksi saatavilla on esimerkiksi uima-altaan omaavia huviloita, mökkejä ja hiihtomajoja.

Loma-asunnon tai -huoneiston huonoksi puoleksi voidaan listata sen epävarmuus. Jos loma-asunnon vuokraa suoraan yksityiseltä taholta, ei sen kunnosta tai yleensäkään olemassa olosta ole mitään takeita. Varustelutason puutteista, asunnon epäsiisteydestä tai muista epäkohdista on vaikeampi valittaa kuin hotellissa, jossa asiakas voi käydä tekemässä valituksensa hotellin vastaanottoon. Loma-asunnossa yöpyvälle loma on muutenkin suhteellisesti työläämpi kuin hotellissa yöpyvälle, sillä hän ei pääse nauttimaan hotellin palveluista, kuten täyshoidosta tai siivous- ja huonepalveluista. Loma-asunnon siivous loman päätteksi on joissakin tapauksissa asiakkaan vastuulla. Tästä johtuen huoneisto voi olla epäsiistissä kunnossa uusien asiakkaiden saapuessa, edellisen asukkaan siisteyskäsitykset kun ovat voineet olla hyvinkin erilaiset kuin seuraavan asukkaan.

Teksti: Nelli Kelonen