Kännykän soittoäänen valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Ihan sama kunhan on riittävän lujalla. Ja sellainen, jota ei ole muilla. Auttaa tunnistamaan kun oma puhelin soi. Sopivan outo. Jos joku alkaa avautumaan häläristäsi, siitä voi vaikka työpaikalla saada hyvän keskustelun aikaiseksi. :-)
Vinkki
Hyvän soittoäänen ominaisuudet vaihtelevat hieman matkapuhelimen mukaan. Malli ja ominaisuudet vaikuttavat, osassa puhelimista vain jotkut biisit kuulostavat hyviltä. Mutta ainakin soittoäänestä pitää tulla hyvälle tuulelle. On helpompi vastata ikävillekin ihmisille, tai työpuheluihin... ja äänen on oltava riittävän kovaääninen, jotta se kuuluu tavallisen melun yli.
Soittoääni
Kuva: © Gajus | Dreamstime.com

Toimiva ja miellyttävä soittoääni

Kuvitellaanpa tilanne, istut bussissa. Pohdiskelet elämääsi ja suunnitelet päivää. Tai sitten vain murjotat ja idlaat. Kuten kaikki muutkin. Joku voi katsella ohi vilistäviä mainsemia. Ikkunan kulmaan tiivistyy kosteutta.

Yhtäkkiä kova ääni herättää kaikki. Kuka se on. Mikä se on. Se on puhelin, ja se on niin kovaääninen kuin puhelin voi olla. Ja se soi ja se soi. Se soittaa kappaletta jossa puhutaan jotain siitä, miten tänä yönä noustaan pöydille ja tanssitaan. Lukuisat kasvot kääntyvät äänen lähdettä kohti. Omistaja kurkottaa taskuunsa ja hakee puhelimen mahdollisimman nopeasti.

On kuitenkin jo liian myöhäistä. et tunne kyseistä henkilöä, mutta tiedät nyt, että hän on mieltynyt ryyppylauluihin. Sen lisäksi, että ääni ärsyttää muita, mitä se kertoo henkilöstä? Tätä on jopa tutkittu. Naisistä 60% valitsee soittäänen, joka edustaa pop-musiikin genreä siinä kun miehistä 68% valitsee soittoäänen, joka edustaa genreltään rockia tai heviä. Omistaja lienee siis mies.

Tämä on vain yksi esimerkki siitä, miten ei-toivottu ääni voi häiritä elinympäristöämme. Niitä on paljon muitakin. Onko mitään syytä käyttää musiikkia soittoäänenä ylipäätään? Katsokaamme kuitenkin asioiden valoisaa puolta. Onko mahdollista valita hyvä soittoääni? Tässä joitain ehdotuksia…

Hyvän soittoäänen ominaisuudet

Hyvä soittoääni on tunnelmaltaan neutraali. Soittoäänen ei pitäisi välittää tiettyä tunnelmaa, joka virittyy sinut (ja muut) tiettyyn mielentilaan. Koskaan ei voi tietää, kuka on linjan toisessa päässä tai mitä asiaa soittajalla on.

Hyvä soittoääni on uniikki. Kaikilla on kännykkä. Puhelin alkaa soida. Onko se sinun vai jonkun muun? kun käytät henkilökohtaista soittoääntä, tiedät milloin juuri sinun puhelimesi pärähtää.

Sopivasti huomiota herättävä. Jotkut ihmiset käyttävät aina puhelimensa värinätilaa, mutta nämä ovat myös samoja ihmisiä, jotka eivät vastaa yli puoleen saamistaan puheluista. Kun ei tunne eikä kuule, ei voi vastata. Ratkaisu on käyttää lempeää, mutta huomiota herättämätöntä soittoääntä.

Selkeä. Edellä mainitusta huolimatta et myöskään halua soittoäänen olevan liian lempeä tai pehmeä, sillä silloin et enää kuule sitä. Taajuuden on oltava mieluiten korkea kuin matala. ihmiskorva ei reagoi mataliin ääniin yhtä hyvin kuin korkeisiin ääniin. Korkeammalla taajuuden soiva ääni voidaan myös säätää pienemmälle äänenvoimakkuudelle, koska korvamme ovat sille herkempiä.

Ei ole vaikeaa luoda soittoääntä, jolla on kaikki nämä ominaisuudet. Monien puhelimien oletussoittoäänet ovat kuitenkin usein täysin hyödyttömiä. Omaa soittoääntä kannattaa siis etsiä netistä, joka on täynnä erilaisia soittoääniksi sopivia, vapaasti käytettäviä äänitiedostoja.