Energiatehokkaan kodinkoneen valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Aina kun ostan uuden laitteen, katson laitteen energiamerkinnän. Ostin juuri uuden A+-luokan pakastimen, joka kuluttaa ehkä kolmasosan siitä sähkömäärästä, mitä vanha samankokoinen vei. Sähkönkulutus putosi tuhannesta kilowatista vuodessa noin kolmeensataan. Ero johtuu sekä tekniikan kehittymisestä että vanhojen pakastimien kuluneista ja vuotavista tiivisteistä. Lisäksi sulatan pakastimen kaksi tai kolme kertaa vuodessa, jolloin seinillä oleva huurre ei haittaa laitetta saavuttamasta haluttua lämpötilaa.
Energiatehokkuus
Kuva: © Nataliia Mysik | Dreamstime.com

Kuinka paljon sähköä kodinkoneet kuluttavat?

Sähköllä on hintansa. Maksamme tietysti sähköyhtiön laskut, mutta yhtä tärkeää on se, että maksamme siitä jatkuvasta paineesta, joka sähkön käytöstä kohdistuu ympäristöön. Sähkövoimalaitokset kuluttavat resursseja ja vapauttavat saasteita ilmakehään. Olennaista on ymmärtää, mitä sähkö on ja kuinka paljon sähköä kodinkoneemme kuluttavat, jotta voimme säätää ne toimimaan energiatehokkaasti - ja samalla kustannustehokkaasti.

Teho, watit ja kilowatit

Teho mittaa sitä, kuinka nopeasti teemme työtä. Esimerkiksi, jos juoksit portaat ylös 20. sekunnissa eilen ja 10. sekunnissa tänään, tehosi on tänään kaksinkertainen eiliseen verrattuna. Teho on siis se nopeus, jolla työ tehdään. Teho mitataan watteina. Watti, lyhennettynä W, on se energiamäärä, joka tarvitaan nostamaan noin 100. gramman painon yhden metrin korkeudelle yhdessä sekunnissa. Sähköopissa yksi watti on se työmäärä, jonka yhden ampeerin virtaa tuottaa yhden voltin jännite-erolla. Kilowatti on tuhat wattia, lyhennettynä kW. Voimme laskea virtalähteen tekemän työn kertomalla keskimääräisen tehon työhön käytetyllä ajalla.

Sähkölaitteen energiakulutus mitataan joko watteina tai kilowatteina. 40W tai 80W - sähkölamput ovat meille kaikille tuttuja. 80W- lamppu on kaksi kertaa tehokkaampi kuin 40W- lamppu ja palaa kaksi kertaa kirkkaammin. Näin ollen se tekee työtä kaksi kertaa nopeammin ja kuluttaa kaksi kertaa enemmän energiaa samassa ajassa. Sähköenergian kulutus lasketaan kertomalla koneen teho päälläoloajalla. Sähkönkulutuksen mittayksikkö on kilowattitunti (kWh), joka on se määrä sähköä, jonka 1000W laite käyttää tunnissa. 500- watin laite käyttää kahdessa tunnissa myös 1 kWh. Lyhyesti sanottuna, kun X Watin laite on käynnissä T tuntia, sen kulutus on K = XT/1000 kWh.

Sähköyritykset perivät energiankulutuksesta tietyn määrän euroja (tai senttejä) kilowattituntia kohden. Hinnat voivat vaihdella riippuen siitä, onko kyseessä kotitalous- vai teollisuussähkö. Hinnat voivat nousta myös käytön lisääntyessä. Tällä tavalla yritetään saada ihmiset kuluttamaan vähemmän.

Tehon mittaaminen

Sähkön kulutusmittari, joita esim. sähköyhtiöt vuokraavat antaa tarkan tuloksen mittausajan sähkönkulutuksesta. Laita mittari pistorasiaan ja kytke mitattava laite mittarin pistorasiaan. Mittari mittaa todellisen hetkellisen virrankulutuksen, keskimääräisen kulutuksen ja jopa sähkön hinnan valitulle ajalle.

Tarkastellaanpa nyt joitain yleisiä kodinkoneita ja mietitään, kuinka paljon sähköä ne käyttävät.

Jääkaappi

Suuremmissa kodinkoneissa, kuten jääkaapeissa, on valmistajan levy tai etiketti, joka osoittaa joko koneen jännitteen ja nimellisvirran tai sen jännitteen ja tehon. Jos tehoa ei mainita, saat sen selville kertomalla jännitteen ja virran. Oikeastaan, mikäli laite käyttää moottoria tai kompressoria, virrankulutus voidaan laskea tarkemmin kaavalla: 0,8 x jännite x virta. Tässä kaavassa käytetty arvo, 0.8, on hyvä arvio, eli "tehokerroin". Se arvioi sen murto-osan virran ja jännitteen tulosta, joka todella muunnetaan käyttökelpoiseksi energiaksi.

Jääkaappi on erikoinen siinä mielessä, että sen virran kulutus ei pysy samana koko sitä aikaa, kun se on käytössä. Kulutus nousee maksimille, kun kompressori on päällä ja jäähdytys toimii aktiivisesti. Kulutus on minimaallinen valmiustilassa, kun kompressori on pois päältä ja koneen lämmöneristys ylläpitää jäähdytystä. Mitä useammin avaat jääkaappia, sitä nopeammin se lämpenee ja sitä enemmän kompressori kytkeytyy päälle. Tämä puolestaan lisää sähkön kulutusta. Nyrkkisääntönä voi pitää jääkaapin keskikulutuksen olevan noin 25 prosenttia nimelliskulutuksesta. Joten, jos jääkaapin nimellisteho on 750 wattia, se käyttää päivässä keskimäärin 750 x 24 x 25 % / 1000 = 4,5 kWh.

Tämä keskimääräinen arvo on sovellettavissa kaikkiin kompressorilla toimiviin jäähdytyslaitteisiin kuten pakastimiin ja ilmastointilaitteisiin.

Mikroaaltouunit

Näissä voit itse muuttaa laitteen tehoa. Joskus asetus tehdään suoraan watteina. Toisinaan valitset numeron asteikolla 1-10. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa numero on vain murto-osa nimellistehosta. Esimerkiksi, jos nimellisteho on 1000 W, ja jos laitat ruoan 30. minuutiksi asetukselle 6, sähkön kulutus on (1000 * 6 / 10) * (30 / 60) / 1000 = 0,3 kWh.

Keskuslämmitys

Kylmässä ilmastossa keskuslämmitys on luultavasti suurin sähkönkuluttaja. Täälläkään lämmitys ei ole jatkuvasti päällä. Pikemminkin se kytkeytyy päälle ja lämmittää rakennusta kunnes termostaatilla säädetty lämpötilan yläraja saavutetaan ja lämmitin voi taas sammua. Nyt rakennuksen jäähtymisnopeus riippuu lämmitettävän rakennuksen tilavuudesta, sen lämpöeristeiden laadusta, sekä sisä- että ulkolämpötilan erosta. Kun lämpötila laskee termostaatilla säädetylle alarajalle, lämmitin kytkeytyy taas päälle. Voit laskea sähkön kulutuksen valitulla ajanjaksolla, mittaamalla lämmittimen päällä olo- ja päältä pois oloajat. Jos lämmittimen nimellisteho on 30 kW ja päällä oloaika 3 minuuttia sekä päältä pois oloaika 4 minuuttia, on keskimääräinen teho 30 x 3/(3+4) = 12,9 kW. Eli tunnissa lämmittimesi kuluttaa noin 13 kWh.

Varoitukset

Jotkut laitteet kuten äänenvahvistimet kertovat vain ulostulevasta hetkellisestä huipputehosta (PMPO) todellisen sähkönkulutuksen sijasta. Tämä on erittäin harhaanjohtavaa. Musiikkijärjestelmän todellinen teho on vain murto-osa tästä arvosta ja riippuu sekä äänenvoimakkuudesta että soitettavasta musiikkista. Ainoa tapa selvittää laitteen energiankulutusta on mitata sitä.

Varo myös hiljaisia sähkön kuluttajia eli laitteita, jotka kuluttavat sähköä, vaikka toisin luulet. Esimerkkinä matkapuhelinten laturit, jotka jätetään pistorasiaan käytön jälkeen sekä valmiustilassa olevat televisiot, satelliittivastaanottimet ja DVD -soittimet. Vaikka sähkön kulutus voi olla näissä tapauksissa vain muutama watti, monen laitteen yhteiskulutus saattaa olla ajan myötä mittava. Kerro tämä miljoonilla huolettomilla sähkönkuluttajilla, jolloin lopputuloksella on merkittävä vaikutus ympäristöön.


Tapoja säästää sähköä

Ennen kuin viettää turhan paljon aikaa sen miettimisieen, valitseeko mikroaaltouunin vai vedenkeittimen teeveden lämmittämiseen, kannattaa huomio kohdistaa kodin suurimpiin sähkösyöppöihin.

Lämmitys

Eniten sähköä tyypillisessä kotitaloudessa kuluu lämmmitykseen.

Lämmitä vain huoneet, joita käytetään. Kaikkien huoneiden tasainen lämmitys tuo usein turhaa lisää sähkölaskuun. Hyvään alkuun sähkön säätämisessä päästään kun vähän käytössä olevien huoneiden lämpötilaa säädetään alemmas.

Estä lämmön pakeneminen harakoille. Hyvä eristys on avainasemassa lämmityskulujen pienentämisessä. Kukaan ei halua itse maksetun lämmön karkaavan lämmittämään naapurustoa. Kannattaa tarkastaa ikkunoiden ja ovien eristykset, sekä takkojen ja uunien ilmanvirtausta ohjaavat pellit.

Oikeasti, sisällä ei tarvitse tarjeta t-paidalla. Sähkölämmitystä saa vähennettyä paljon pelkästään pukemalla päälle enemmän vaatteita. Lattiat tuntuvat heti lämpimämmiltä hylkäämällä minimalistisen sisustustyylin realismin nimissä ja laittamalla lattialle rohkeasti maton tai pari.

Ilmastointi (huoneilman viilentäminen)

Pitkien hellejaksojen aikana meillä Suomessakin on alettu kiinnostua ilmastoinnin mahdollisuuksista ja lämpöpumppujen yleistyessä valmius ilmastoinnin käyttöön on olemassa monissa talouksissa. Ilmastointi vie kuitenkin paljon sähköä.

Säilytä kohtuulliset lämpötilat. Termostaattia ei tarvitse säätää viilentämään ilmaa napapiirin kesää vastaavaan lämpötilaan. Kun tyytyy paria astetta korkeampaan lämpötilaan, ei eroa juuri edes huomaa mutta sähkölasku pienenee mukavasti.

Älä unohda vanhaa kunnon kattotuuletinta. Se on hyvä vaihtoehto ilmastoinnille ja jos et halua täysin tukeutua kattotuulettimiin, ilmastoinnin yhdistäminen yhdenkin tuulettimen kanssa mahdollistaa termostaatin asettamisen lämpimämmälle, mutta ilma tuntuu silti viileältä. Tuuletin itse kuluttaa hyvin vähän sähköä. Keskuilmastointi voi maksaa jopa 70 kertaa enemmän!

Pidä itsesi viileänä perinteisin keinoin. Mitä tehtiin aikoina, jolloin ilmastointia ei ollut saatavilla. Vilvoittava uintretki järveen tai viileä suihku saavat olon tuntumaan raikkaalta pitkään. Kun päälle vielä suihkun päätteeksi pukee kostean t-paidan, vaikutus säilyy päivän paahtavimpien hetkien yli.

Valaistus

Valaistuksen saralla on helppo siirtyä pienempään sähkönkulutukseen koska saatavilla on paljon hyviä ja halpoja energiaa säästäviä tuotteita.

Led-lamput ovat hyvä tapa säästää sähköä. Ne kuluttavat huomattavasti vähemmän tehoa kuin tavalliset lamput. Energiankulutuksen vähenemisen lisäksi, nämä lamput kestävät moninkertaisen ajan.

Sammuta valot jos niitä ei tarvita. Käytä vain niin paljon valoa kuin tarvitset. Koko huonen valaisemisen sijaan, kannattaa käyttää esim. pöytälamppua työpöydän valaisemiseen. Miksi pitäisi valaista koko iso huone, kun tarvitsee valoa vain eteensä. Lisäksi kannattaa hyödyntää kaikki tarjolla oleva luonnonvalo. Valojen polttaminen aurinkoisena päivänä verhojen ollessa samalla vedettynä ikkunoiden eteen ei kuulostaa järkevimmältä tavalta toimia.

Lämminvesivaraaja

Korjaa vuotavat hanat. Pienet määrät vettä, joka valuu hukkaan esim. vuotavista hanoista tulee pidemmän päälle kalliiksi. Tiivisteet ja venttiilit kannattaa tarkistaa ja korjata.

Lämmitä vettä kohtuudella. Termostaatin, ja mahdollisen ajastimen avulla veden saa lämmmitettyä juuri sopivaksi ja juuri silloin kun energia on halpaa, esim. yösähköllä. Muu on sähkön hukkaanheittoa.

Pesukoneet ja kuivurit

Pesu 30-40 asteisessa vedessä riittää lähes aina. 90% pesukoneen käyttämästä energiasta kuluu veden lämmittämiseen. Sähkölaskua saa huimasti pienemmäksi pesemällä pyykit haalealla vedellä.

Pese vain täysiä lastillisia. Koska energiaa kuluu suunnilleen saman verran, pestään sitten paita tai 20, kannattaa aina pestä täysi koneellinen. Sama pätee astianpesukoneeseen.

Kuivaa ulkona aina kun mahdollista. Kuivausrumpu kuluttaa toiseksi eniten sähköä tyypillisessä kotitaloudessa (eniten kuluttaa ilmastointi ja jääkaappi, josta puhutaan seuraavassa osiossa). Vaikka kuivausrumpuja ei käytetä paljon, ne kuluttavat silti paljon energiaa joka käyttökerralla. Kannattaa pyykätä kuumana tai tuulisena päivänä, ja kuivata pyykit perinteisesti pihalla. Ne kuivuvat moitteettomasti, sähköä ei kulu yhtään ja pyykit tuoksuvat raikkaalle!

Tarkista, että kuivuri on kunnossa. Ennen käyttöä, kannattaa tarkistaa että kone on puhdas pyykistä irtoavasta nukasta, joka muuten häiritsee koneen tehokasta toimintaa. Vaatteet kannattaa laittaa kuivuriin hyvin lingottuina eli jo mahdollisimman kuivina. Kuivausaika vähenee, ja sähköä säästyy.

Jääkaapit ja pakastimet

Hanki uusi, säästävä jääkaappi. Mitä vanhempi jääkaappi on, sitä huonompi sen energiatalous on – sitä enemmän se kuluttaa energiaa. Kaappi kannattaa vaihtaa uudempaan, joka on suunniteltu sähköä säästäväksi ja jolla on hyvä energialuokitus. Energialuokitus selviää koneessa olevasta energiamerkistä.

Sijoita kaappi oikein. Kaappi käyttää vähemmän energiaa, jos se pidetään kaukana hellasta, suorasta auringonvalosta tai muista lämmönlähteistä. Jääkaapin taksee kannataa myös jättää tilaa, jotta lämmin ilma pääsee kulkemaan pois.

Sulata kaappi ajoissa. Energiaa kuluu paljon jos jääkaapin pitää työskennellä sisällä olevan jään takia. Kannattaa siis sulattaa jääkaapit ja pakastimet melko usein – tai ainakin heti kun näkyvää jäätä alkaa kertyä niihin. Kaapin ympärystö kannattaa pitää puhtaana.

Säädä lämpötilaa järkeväksi. Jääkaapin kannattaa olla vain niin viileä kuin on tarpeen. Juuri sopivan kylmä on parempi kuin maksimitila.

Älä auo ovea jatkuvasti. Kylmää ilmaa pakenee joka kerta kun oven avaa, varsinkin silloin kun sen jättää auki pitkäksi aikaa. Ovi kannattaa avata vain tarpeen tullen, ja tiivisteet on hyvä tarkistaa.

Jäähdytä ruuat ensin huoneenlämmössä. Ruokaa ei kannata laittaa suoraan uunista jääkaappiin. Kaapin pitää tehdä ylimääräistä työtä kuuman ruuan viilentämiseen. Kannattaa siis jäähdyttää ruokaa huoneenlämmössä ennen kaappiin laittamista.

Sulata pakastettu ruoka ensin jääkaapissa. Kun jäätynyt, esimerkiksi pakkastesta otettu ruoka sulaa, se viilentää ilmaa ympärillään. Sulattaminen jääkaapissa auttaa jääkaappia jäähtymään.