Puhelinliittymän valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Kännykkäliittymän SIM-kortti
Kuva: © Slavapolo | Dreamstime.com

Puhelinliittymän kilpailutus ja vaihto

Teleoperaattorit käyvät ankaraa kilpailua puhelinliittymäasiakkaista. Tämän seurauksena palveluja myydään aktiivisesti, tarjonta elää, liittymien nimet, nimet ja jopa niitä tarjoavien yritysten nimet vaihtuvat. Tämä voi olla sekavaa, mutta se on toisaalta myös mahdollisuus poimia päältä parhaat tarjoukset. Olipa sitten DNA:n, Telian, Elisan, Saunalahden tai MOI:n liittymäasiakas, omaa liittymätilannetta kannttaa aika ajoin tarkastella, ja ottaa kilpailutus säännölliseksi tavaksi. Ennen kännykkäliittymän kilpailutusta kannattaa tarkastella vanhoja laskuja operaattorin asiakassivuilla. Niistä käy ilmi puheluiden, tekstiviestien ja mobiilidatan kustannukset, joiden perusteella voi suhteuttaa omaa puhelimenkäyttöään tarjolla oleviin kilpaileviin liittymävaihtoehtoihin.

Liittymän vaihto

Puhelinliittymän vaihtaminen Suomessa on helppoa ja ilmaista. Netistä voi operaattorin sivuilta tilata uuden liittymän. Uusi SIM-kortti saapuu postitse, ja uusi operaattori irtisanoo nykyisen liittymän automaattisesti. Vanhan numeron voi siirtää uudelle operaattorille.

Kännykkäliittymän määräaikaisuus ja irtisanominen

Sopimus operaattorin kanssa kännykkäliittymästä voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Määräaikaiset liittymät voivat hankintahetkellä olla muita edullisimpia, mutta ottaen huomioon niihin liittyvät rajoitukset, niiden hankkimista kannattaa harkita tarkkaan. Näiden välinen ero on siinä, miten sopimus voidaan irtisanoa.

Voit irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan liittymäsopimuksen milloin tahansa, ja sopimus päättyy sopimuksen mukaisen irtisanomisajan jälkeen. Tarkka irtisanomispäivä ja liittymän puhelinnumeron siirtoaikataulu on sovittavissa operaattorin kanssa.

Määräaikainen liittymäsopimus on voimassa sovitun ajan, eikä sitä yleensä voi irtisanoa ennen sopimuskauden päättymistä. Liittymänumeron voi siirtää toiselle operaattorille myös silloin jos liittymä on määräaikainen, mutta tällöin maksettavaksi tulevat yleensä liittymämaksut sopimuskauden loppuun asti. Ellei operaattorin kanssa ole toisin sovittu, määräaikainen sopimus jatkuu yleensä automaattisesti toistaiseksi voimassa olevana sopimuskauden jälkeen. Ilman uutta sopimusta operaattori ei voi jatkaa voimassa olevaa määräaikaista sopimusta uudella määräaikaisella sopimuksella. Kun määräaikainen sopimus on muuttunut toistaiseksi voimassa olevaksi sopimuskauden päättyessä, voit irtisanoa sopimuksen samalla tavalla kuin minkä tahansa toistaiseksi voimassa olevan liittymän.

On kuitenkin olemassa tilanteita, joissa myös määräaikainen sopimus voidaan päättää ilman velvollisuutta maksaa jäljellä olevia kuukausikustannuksia. Jos palvelu ei toimi ehtojen mukaisesti, esimerkiksi data tai puhelut pätkivät pääasiallisen käyttöpaikan (kuten koti) verkon kuuluvuusongelman takia, liittymä voidaan operaattorin harkinnan mukaan irtisanoa. Nämä tilanteet käsitellään kuitenkin aina tapauskohtaisesti.

Onko kyseessä määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva sopimus selviää esimerkiksi tilauksen yhtedessä saadusta liittymävahvistuksesta, sopimusyhteenvedosta tai operaattorin asiakassivuilta.

Puhelinliittymä ilman nettiä on halvin

Halpoja kuukausipaketteja on saatavilla niille, jotka eivät käytä puhelintaan kovin usein. Halvimpiin sopimuksiin ei sisälly lainkaan Internet-yhteyttä tai dataa, tai jos niihin sitä sisältyy, siirtonopeus on hyvin pieni. Näiden liittymien kuukausihinta on (2021/syksyllä) 7 euron paikkeilla. Jokaisella suurista operaattoreista hinta on kutakuinkin sama. Telian liittymän hintaan sisältyy myös hidas nettiyhteys (0,2 Mbps). Puhelut ja tekstiviestit eivät sisälly kuukausihintaan. Jokainen tekstiviesti ja minuutti puhelinaikaa maksaa erikseen. Jos liittymää käyttää vain puheluiden ja tekstiviestien vastaanottamiseen, kustannukset jäävät vähäisiksi.