Vuokra-auton valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vuokra-autoja
Kuva: © Tihanabajic | Dreamstime.com

Auton vuokraaminen

Autovuokraamojen hinnoissa on suuria eroja. Esimerkiksi Kuningaskuluttajan tekemässä vertailussa, jossa käytiin läpi viiden autovuokraamon (Avis, Budget, Europcar, Hertz ja Scandiarent) erään kokoluokan vuokra-autot ero halvimman ja kalleimman vuokraamon välillä oli yli kaksinkertainen.

Samalla vuokra-autolla voi samanaikaisesti olla useita eri hintatarjouksia eri kysyntäajankohtiin. Kysyntä vaikuttaa hintaa nostavasti ja listahinnat otetaan käyttöön sesonkiaikoina tai kun vuokra-autojen kysyntä muuten on huipussaan. Jos kysyntää ei ole, vuokra-autot vuokrataan halvemmalla. Esim. viikonloput ovat usein arkipäiviä edullisempia.

Vuokra-autoihin saattaa kuulua kolari- ja varkausvakuutuus. Vakuutukseen liittyy omavastuu. Eri vuokraamot käyttävät erilaisia omavastuita. Mitä suurempi omavastuu auton vuokranneelle sysätään, sitä edullisempi vuokra-auton hinta. Toisaalta, mitä pienempi omavastuu, sitä enemmän mahdollisessa onnettomuustilanteissa vuokraajalle koituu maksettavaksi.

Vuokra-ajan pituus sekä auton koko ja malli vaikuttavat hintaan. Mitä hienompi vuokra-auto ja mitä suurempi auton koko, sitä kalliimpi vuokra. Vuokra-ajan pituuden kasvaessa hinta per päivä tulee yleensä edullisemmaksi. Usein kannattaa arvioida etukäteen ajettavan matkan pituus ja pyytää pakettihintaa.

Vinkkejä auton vuokraamiseen

Käy huolellisesti läpi vakuutusturva, omavastuu ja sisältyvät kilometrit ennen vuokrasopimuksen tekoa. Nämä voivat vaihdella huomattavasti eri vuokraamoissa. Sopimalla matalamman omavastuun, sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että joudut maksumieheksi, jos joku esimerkiksi kolhii autosi parkkipaikalla sen ollessa pysäköitynä.

Ennen kuin lähdet liikkeelle, tarkasta ajoneuvo perusteellisesti. Pyydä, että henkilökunta dokumentoi mahdolliset vauriot kirjallisesti. Näin et joudu vastuuseen aiempien kuljettajien tekemistä vahingoista. Tarkista myös tuulilasin halkeamat ja kiveniskemät.

Pakettiauton vuokraaminen

Jos aiot vuokrata pakettiauton, tarkista ennen varauksen tekemistä, että sinulla on voimassa oleva ajokortti. Kunhan sinulla on B-kortti, saat ajaa pakettiautoja, joihin mahtuu kuljettajan lisäksi enintään kahdeksan matkustajaa. Huomaa, että vaikka B-luokan ajokortti antaa sinulle mahdollisuuden ajaa pakettiautoa, henkilöauton ja pakettiauton kuljettamisen välillä on selviä eroja. Monet pakettiautot ovat pidempiä ja korkeampia kuin henkilöautot. Kun teet käännöksiä, muista ottaa huomioon pakettiauton pituus. Oikeasti, tämä yllättää monet.