Valmismatka vai omatoimimatka

Vastaajista 50% valitsi valmismatkan ja 50% omatoimimatkan. Lue perusteluja alempaa.

Valmismatka
50%
Omatoimimatka
50%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Valmismatka
Omatoimimatka
Valmismatka
Valmismatkoilla on opas, joka tuntee tavat, paikat ja kulttuurin ja jolta saa vinkkejä ja joka vie paikkoihin ja kertoo niistä omalla kielellä. Hyvä jos englanti on ruosteessa.
Valmismatka
Ei olisi eka kerta kun matkalla kaikki ei suju niinkuin pitäisi, ja silloin valmismatkoilla matkatoimisto on siitä vastuussa. Siis siitä, että kaikki sujuu. Omatoimimatkalla olet omillasi, niin kuin nimikin sanoo.
Omatoimimatka
Ei tarvii maksaa siivua matkatoimistolle kun voi suoraan varata hotellin ja lennon. Olet itse vastuussa siitä, että saat jotain irti ajastasi perillä. Väkisinkin tutustut paikkaan etukäteen ja bongailet mielenkiintoista nähtävää, et anna matkatoimiston retkitarjonnan rajoittaa valintoja. Enempi vaivaa tämä tietysti vaatii ja ymmärrän sitäkin, että haluaa karistaa tämän kaiken hetkeksi ja lähteä reissuun, jossa joku muu on hoitanut kaiken. Ei silti minulle. Ehkä vanhempana.
Omatoimimatka
Maailma on niin paljon "isompi" kun matkustat omatoimisesti. Voit mennä minne vain, ihan milloin vain.
Turisti omatoimimatkalla
Kuva: © Guruxox | Dreamstime.com

Valmismatka vai omatoimimatka

Ennen Internetin käytön yleistymistä useimmat lomamatkat tehtiin matkatoimistojen kautta, mutta nykypäivänä monet lomalle lähtijät varaavat lentonsa ja hotellinsa mieluummin netistä, jolloin he saavat räätälöidä matkansa aivan oman näköiseksensä. Omatoimimatkalla kohteen voi valita tuhansista maailman eri kolkista ja lennot etsiä itselle parhaiten sopivaan aikaan. Toisaalta nettivaraajat saattavat päästä nauttimaan myös erityisen edullisesta lomasta, varsinkin jos he ovat valmiita lentämään yleisesti epämukavina pidettyinä aikoina tai joustamaan hotellin tasosta. Valmismatkalaiset arvostavat varaamisen helppoutta, kielitaitoista opasta paikan päällä lomakohteessa ja matkatoimistojen järjestämää valmista ohjelmaa, kuten retkiä, paikallisia ruokia ja tapoja esitteleviä iltamia ja lastenkerhoja.

Valmis- ja omatoimimatkan ero on se, että valmismatkassa kaikki matkan osaset hankitaan samasta paikasta, eli matkatoimistosta, kun omatoimimatkailija taas ostaa lentonsa, hotellinsa ja mahdolliset matkan lisäpalvelut ja retket vähintään kahdelta eri toimijalta. Myös valmismatkaan voidaan lisätä retkiä tai esimerkiksi vuokrattava auto, mutta kaikki tällaiset oheispalvelut tilataan niin ikään matkatoimiston kautta. Valmismatkaksi mielletään useimmiten vain perinteisten matkatoimistojen kautta varatut pakettimatkat, mutta myös samasta nettimatkatoimistosta varatut lento- ja hotelliyhdistelmät ovat lain mukaan valmismatkoja. Siinä mielessä valmis- ja omatoimimatkailun raja on melko häilyvä.

Helppo ja turvallinen valmismatka

Valmismatkat ovat edelleen suosittuja, vaikka netin kautta jokainen matkaaja voikin koota haluamansa loman aivan itse. Valmismatkoille lähtee useimmiten lapsiperheitä, kielitaidottomia ja iäkkäämpiä ihmisiä, mutta toki kaikenikäiset ihmiset hyödyntävät helppoja valmismatkoja, ainakin edullisten äkkilähtöjen muodossa. Valmismatkojen valtti on stressittömyys; matkan voi varata vaikka kotisohvalta käsin nopeasti ja helposti matkatoimistojen yksinkertaisten verkkovarauspalveluiden kautta. Jos netti tuntuu vieraalta, matkatoimistosta saa paljon tietoa kohteista ja eri matkoista, ja matkan varaaminen onnistuu yhdellä käynnillä. Lennoilla on aina suomenkielistä henkilökuntaa ja paikan päällä odottaa useimmiten hotelleihin vievä bussi.

Lapsiperheelle valmismatkat ovat oiva valinta, sillä lapsille suunnatuissa hotelleissa on usein lastenkerhoja, ohjelmaa lapsille ja jopa lapsenvahtipalveluita. Matkatoimiston kautta varattu hotelli vastaa kuvaustaan varmemmin kuin Internetistä itse löydetty paikallinen hotelli. Matkailija voi siis luottaa, että lapset pääsevät uimaan kuvissa näkyvään upeaan uima-altaaseen ja että hotellin varustelutaso on muutenkin kunnossa.

Valmismatkakohteissa on lähes aina paikalla suomenkielinen opas. Kielitaidottomalle tämä voi olla erittäin tärkeää, sillä esimerkiksi retkelle lähdettäessä asiointi paikallisten kanssa ei välttämättä suju ilman opasta. Luonnonkatastrofin sattuessa oppaalta saa välittömästi toimintaohjeet ja sairastunut voi lain mukaan vaatia opasta auttamaan häntä hoidon etsimisessä. On hyvä pitää mielessä, että kaikissa maailman kolkissa ei pärjää edes englannin kielellä; tällöin oppaan apu voi olla ratkaisevaa. Valmismatkalla on helppo osallistua esimerkiksi retkille, sillä ne voi varata jo ennen matkaa tai paikan päällä lomakohteessa oppaan kautta. Valmismatkalain mukaisesti matkatoimisto vastaa kuluttajan lomapalveluiden saatavuudesta, joten tyytymätön valmismatkailija voi valittaa matkatoimistoonsa lomansa epäkohdista. Valmismatkailija saa matkatoimistonsa kautta myös kaiken tiedon siitä, mitä matkustusasiakirjoja ja rokotuksia kohdemaahan tarvitaan.

Valmismatkat ovat siis helppoja ja turvallisia, mutta seikkailua ja paikallista kulttuuria kaipaavalle ne eivät välttämättä ole paras vaihtoehto. Valmismatkalainen saa valmistautua viettämään lomansa muiden turistien, useimmiten myös muiden suomalaisten, seurassa, sillä matkatoimistojen hotelleihin eivät monetkaan paikalliset turistit eksy. Turistialueilla olevat ravintolat ja muut ajanviettopaikat on luotu turisteja varten eikä niissä useinkaan pääse kunnolla kosketuksiin paikallisen kulttuurin kanssa.

Joustava ja jännittävä omatoimimatka

Omatoimimatkan valtteja ovat joustavuus ja edullisuus. Omatoimimatka ei tietenkään aina ole edullisempi kuin valmismatka, mutta omatoimivaraajalla on vapaus valita lomansa hinta, lentojen mukavuus ja hotellin varustelutaso aivan vapaasti. Taitavat matkanvaraajat löytävät netistä myös laadukkaita diilejä, jotka ovat silti edullisia. Omatoimivaraajalla on ulottuvillaan lähes kaikki maailman lentoyhtiöt ja hotellit, ainakin, jos kielitaitoa ulkomaisilta sivustoilta varaamiseen löytyy. Meno- ja paluumatkan lentokentät voi myös valita vaikkapa eri maista, jos mielii matkaamaan junalla ennen kotiinpaluuta.

Omatoimivaraaja päättää lomansa meno- ja paluupäivämäärän täysin vapaasti, ja usein ne valitaankin lentojen edullisuuden mukaan. Useilla varaussivustoilla sekä nettimatka- ja lentoyhtiöillä on verkkosivustoillaan helppokäyttöisiä hakukoneita, joissa näkee kaikkien valittuna ajan jaksona lennettävien lentojen hinnat samalla kertaa, olipa kyseessä mikä lentoyhtiö tahansa.

Eksoottisiin, tutkimattomiin paikkoihin kaipaavat päätyvät lähes aina varaamaan matkansa omatoimisesti, sillä matkatoimistoilla on vain rajallinen määrä kohteita ja useimmat niistä on tuttuja ja turistien suosimia. Omatoimimatkailija tekee lomallaan mitä itse haluaa ja viettää aikaa sellaisessa ympäristössä kun itse haluaa; toki aivan tavallisiin turistikohteisiinkin voi tehdä valmismatkojen sijaan omatoimimatkoja. Omatoimimatkailija pääsee tutustumaan paikalliseen kulttuuriin hyvin, kun varaa huoneen pienestä paikallisten pitämästä hotellista, joka on hieman sivussa turistipaikkojen hulinasta.

Omatoimimatkailun huono puoli on turvallisuuden puute. Hotellin ollessa pettymys kukaan ei korvaa matkailijalle hänen menetystään. Kahdella eri lentoyhtiöllä lentävä ei ole oikeutettu minkäänlaisiin korvauksiin, jos ensimmäinen lento on myöhässä ja matkailija ei sen vuoksi kerkeä jatkolennolleen. Lomakohteessa täytyy niin ikään selvitä yksin, ilman kielitaitoisen oppaan apua. Sairauden, tapaturman tai ryöstetyksi tulemisen yhteydessä omillaan pärjääminen voi olla vaikeaa.

Omatoimimatkailijalle voi tulla ongelmia myös kuluttajasuojan kanssa. Pakettimatkalaiset, olipa lennot ja hotelli ostettu pakettina matkatoimistosta tai nettimatkatoimistosta, ovat kuluttajasuojalain mukaisesti turvassa, sillä matkanjärjestäjä on vastuussa matkan onnistumisesta. Nettivaraajien kannattaa huomioida, että valmismatkajärjestäjäksi lasketaan vain Suomessa kaupparekisterissä olevat matkatoimistot, eli kaikkia netistä varattuja valmismatkoja kuluttajasuoja ei kata. Omatoimimatkailijalle matkavakuutus on ehdottoman tärkeä, ja matka kannattaa aina maksaa luottokortilla, jolloin mahdollisen konkurssin sattuessa korvauksen hakeminen helpottuu.

Teksti: Nelli Kelonen