Lasten polkupyörän valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Lapsi
Kuva: © Ababaka | Dreamstime.com

Lasten polkupyörät

Yksi kasvun merkkipaaluista on, kun lapsi oppii ajamaan kaksipyöräistä polkupyörää. Ensimmäisen pyörän hankkiminen on hyvin mielenkiintoista myös vanhemmille, sillä valitun pyörän tyyppi vaikuttaa hyvin paljon siihen, minkälaista pyörällä on ajaa. Onkin tärkeää katsoa myös muita ominaisuuksia kuin hintaa, väriä ja lisävarusteita.

Ajamaan oppiminen

Pyörällä ajamisen oppiminen tapahtuu eri lapsilla hyvin eri-ikäisinä. Kiireisimmät oppivat taidon jo nelivuotiaina, kun toisilla saattaa kestää jopa 8-vuotiaaksi ennen kuin on valmis luopumaan apurattaista. Kysymys on koordinaatiosta ja luottamuksesta omiin kykyihinsä. Mainituista syistä ensipyörän käyttäjät voivat olla hyvinkin erikokoisia, joten on tärkeää ostaa sellainen pyörä, joka on sopivan kokoinen.

Sopivan kokoinen lasten pyörä

Haluat varmaankin pyörän, jossa on hieman kasvuvaraa, niin et joudu heti hankkimaan uutta kun lapsesi kasvaa? Säädettävä satula on tärkeä ominaisuus, kun lapsi kasvaa, voit helposti nostaa satulaa ja ajaminen jatkuu mukavasti ja turvallisesti. Ideaalitilanne on, että lapsi pystyy seisomaan molemmat jalat maassa ja pyörä jalkojen välissä. Jos jalat eivät yllä maahan, on pyörä liian iso. Sen kyytiin on vaikeaa päästä ja hallinta voi olla hankalaa, mikä voi johtaa vaaratilanteisiin.

Voi olla huono ajatus yllättää lapsesi uudella polkupyörällä. Sen sijaan lapsi kannattaa ottaa mukaan pyöräostoksille. Näin voit varmistua, että ostamasi pyörä sopii täydellisesti lapsen ruumiinrakenteeseen. Hänen tulee voida istua mukavassa asennossa ja yltää siitä ongelmitta ohjaustankoon ja polkimille.

Pyöräostoksilla huomaat, että lasten polkupyöriä ei jaotella istuimen korkeuden, vaan renkaiden halkaisijan perusteella. Suuripyöräisemmillä pyörillä pääsee kovempaa ja ajaminen on tasaisempaa, joten mieti, kuinka kovaa haluat lapsesi pääsevän! Mieti myös, millaisessa maastossa hän tulee ajamaan. Pieni ajelu korttelin ympäri tai lähipuistoon onnistuu helposti asfaltilla, mutta jos perheesi aikoo pyöräillä sorateillä tai jopa maastossa, pitää myös lapsen pyörän olla tällaiseen maastoon soveltuvaa mallia. Yleensä se tarkoittaa suurempaa rengaskokoa.

Jarrut ja vaihteet

Liikkeellelähtö on useimmille lapsille helppoa, mutta pysähtyminen haluttaessa on vaikeampi tehtävä. Kun valitset pyörää, kiinnitä hyvin tarkasti huomiota sen jarrujärjestelmään. Nuoremmille lapsille löytyy jalkajarrullisia malleja. Vanhempien lasten pyörissä jarrut ovat usein normaalia käsimallia.

Lasten pyörissä on useita malleja, joissa on paljon vaihteita mitkä luonnollisesti helpottavat ajamista mäkisessä maastossa. Jos lapsi aikoo ajaa pyörällä usein, onkin kannattavaa investoida vaihdepyörään – lapsilla kun on pienen kokonsa vuoksi hyvin vaikeaa polkea ylämäkeen, ovat vaihteet tärkeä apu.

Pidä kuitenkin huoli, ettei lapsi mene sekaisin jarrujärjestelmän ja vaihteiden käytössä. Pyörällä ajamisen pitää olla hauskaa, mutta jos se tuntuu liian vaikealta, lapsi voi turhautua. Älä ajattele, että lapsen on vain selvittävä siitä, vaan huolehdi jo ostovaiheessa, että hankit hänen taidoilleen sopivan pyörän.

Paino

Polkupyörän paino on myös asia, joka vanhemmilta jää usein huomioimatta. Haluat rungon, joka on sen verran jämerä, ettei se väänny ensimmäisestä kolhusta katukivetykseen, mutta jos pyörä on liian raskas, on lapsen vaikea hallita sitä. Erityyppiset pyörät tarjoavat eripainoisia vaihtoehtoja, joten jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto valikoimasta.

Suositut lastenpyörät Suomessa

Suomessa paljon käytettyjä ja hyvin edustettuja lasten polkupyörämerkkejä ovat mm. 1) Helkama Yoker, Soma, Jopo, Tunturi Poni, Rigger, Muumi, Nopsa, jne.