Ompelukoneen valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Ompelukone
Kuva: © Ruslan Minakryn | Dreamstime.com

Ompelukoneet

Ompelukoneiden eri tyyppejä ovat mekaaniset, sähköiset ja tietokoneohjatut koneet.

Mekaaniset ompelukoneet ovat kaikkein yksinkertaisimpia ja edullisimpia. Sähköiset koneet toimivat nimensä mukaisesti sähköllä, niissä on erilaisia nappuloita käyttöä varten ja ne tarjoavat huomattavasti enemmän ominaisuuksia kuin mekaaniset koneet. Nämä laitteet tulivat suosioon 1970-luvulla ja ovat tällä hetkellä kaikkein suosituimpia. Lopuksi ovat vielä tietokoneohjatut ompelukoneet, jotka ovat hyvin samankaltaisia tavallisiin sähkökoneisiin verrattuna. Ainoa ero sähköisten perusmallien ja tietokoneohjattujen koneiden välillä on, että tietokoneohjattuihin ompelukoneisiin voi syöttää uusia ompelumalleja.

Tämä kirjoitus on tehty auttamaan sinua valitsemaan itsellesi sopivin ompelukone. Ennen kuin aloitat ompelukoneen etsimisen, on sinun tiedettävä, mitä haluat. Esimerkiksi aloittelija, joka ei todennäköisesti käsittele monimutkaisia ompelumalleja, pärjää hyvin mekaanisella ompelukoneella. Jos taas olet jo edistyneempi käyttäjä, joka pystyy hyödyntämään monimutkaisia toimintoja, voit hyvin hankkia sähköisen tai tietokoneohjatun ompelukoneen.

Seuraavaksi tutustumme laadukkaan ompelukoneen tärkeimpiin ominaisuuksiin.

Paino

Aiotko varata koneellesi vakituisen työpisteen, vai siirrätkö sen välillä esimerkiksi kaappiin pois tieltä. Jos päädyt vakituiseen työpisteeseen, voit aivan hyvin hankkia painavan koneen, mutta jos aiot liikutella konettasi jatkuvasti, kannattaa valita kevyempi malli.

Kevyemmät mallit voivat olla hieman kalliimpia, mutta useimmissa tapauksissa liikuteltavuus on hintansa arvoista. Älä kuitenkaan valitse ompelukonetta ainoastaan painon perusteella, sillä se saattaa johtaa väärään valintaan. Ota huomioon, että ompelukoneesi tulee olla tarpeeksi vahva myös paksujen ja raskaampien kankaiden käsittelyyn ja tämä lisää sen painoa.

Tunnettu merkki

Merkillä on väliä ja merkkikoneen valitseminen tarjoaa hyötyä. Halpamerkkien kanssa et voi olla varma koneen laadusta ja kestävyydestä. Jos valitset merkkituotteen, voit nauttia luovasta ompelutyöstä ilman laitteen kestävyyteen liittyviä huolia, minkä lisäksi voit saada koneeseesi lisäominaisuuksia ja -varusteita sekä koneen käyttöä helpottavia neuvonta- ja huoltopalveluita.

Toisaalta, merkkituote maksaa enemmän kuin halpamalli. Markkinoilla on hyvä valikoima tuotemerkkejä, joista voit valita parhaiten tarpeisiisi sopivan. Tunnettuja merkkejä ovat mm. Janome, Brother, Elna, Eva, Bernina, Husqvarna, Janome, Pfaff, Singer ja Toyota.

Matala tärinä- ja melutaso

Perinteisesti ompelukoneita on pidetty kovaäänisinä melunlähteinä, mutta uuden teknologian myötä niistä on tullut hyvin hiljaisia. Laadukas ompelukone tuottaa mahdollisimman vähän tärinää, on hiljainen käyttää ja ompelee silti nopeasti. Nykyaikana lähes kaikki ompelukoneet (etenkin tunnettujen merkkien koneet) ovatkin hyvin mukavia käyttää ja tuottavat vähemmän ääntä, kuin entisajan laitteet.

Helppokäyttöisyys

Kukapa meistä ei haluaisi pyrkiä yksinkertaisuuteen. Helposti ja ongelmattomasti käytettävä ompelukone ei ole poikkeus. Muista, että et ole hakemassa laitetta, jonka käyttämiseen tarvitaan erityiskoulutusta; vaan tavoitteenasi on löytää ompelukone, jossa on paljon hyödyllisiä ominaisuuksia ja jota on helppo käyttää.

Jos katsotaan asiaa rahan ja käyttömukavuuden näkökulmasta, yksinkertainen ja helppokäyttöinen laite on yleensä edullisempi, kuin monimutkaisia toimintoja omaava malli. Näin ollen sinun kannattaakin harkita laitetta, joka on yksinkertainen ja helppokäyttöinen. Sinun kannattaa lukea tuotteen käyttöopasta jo etukäteen niin saat käsityksen sen toimintojen helppokäyttöisyydestä. Käyttöoppaat ovat usein ladattavissa valmistajien www-sivuilta.

Mukavat hallintalaitteet

Varmista, että ompelukoneen poljin ja käsipyörä ovat sellaisia, että niitä on mukava käyttää. Polkimen pitäisi toimia sujuvasti ja käsipyörän pitää tarjota hyvä ote koko koneeseen. Merkkikoneissa näihin seikkoihin on kiinnitetty huomiota, eikä sinun tarvitse huolehtia niiden jäykkyydestä tai kankeudesta. Ostaessasi konetta, sinun kannattaa kokeilla myös näitä aivan käytännössä.

Soveltuvuus valitsemallesi kankaalle

Ennen kuin teet ostoksen, sinun täytyy tietää, millaista kangasta aiot ommella ompelukoneellasi. Jos aiot esimerkiksi tehdä verhot, sinun kannattaa hankkia kone, jossa on suuri ompelupöytä. Paksut kankaat, kuten fleece ja denim vaativat pidempää pistoa kuin ohuemmat kankaat, joten varmista myös, että ompelukoneessasi on tarvittaessa mahdollisuus säätää piston pituutta.

Näiden vastakohta ovat joustavat kankaat, jotka tarjoavat melkoisen haasteen ompelijalleen – varmista siis, että koneessasi on jousto-ommeljärjestelmä. Sitten meillä on vielä puuvilla ja muut herkät kankaat, jotka vaativat varovaista käsittelyä ja ompelua. Tyypillisesti kaikki ompelukoneet kykenevät ompelemaan keskipainoisia kankaita, mutta jos sinun tarvitsee käsitellä raskaampia kangaslaatuja, hanki ompelukone, joka pystyy ompelemaan myös paksuja kankaita.

Lisäominaisuudet

Tunnetut merkit tarjoavat yleensä erilaisia lisäominaisuuksia, joiden tarkoituksena on parantaa tuotteen käyttömukavuutta. Ompelukoneeseen kuuluvat lisävarusteet ja erilaiset tukipalvelut voivat parantaa laatua ja tyytyväisyyttä, ja näin ollen parantaa tuottavuutta.

Lisäominaisuuksiin ja -varusteisiin voivat kuulua esimerkiksi kuljetuslaukku, erilaiset tarvikkeet sekä tuki- ja/tai koulutuspalvelut. Kuljetuslaukkua voidaan käyttää ompelukoneen ja tarvittavien tarvikkeiden kuljettamiseen. Ostaessasi varmista, veloitetaanko näistä erikseen, vai tulevatko ne kaupan päälle. Myös muista koneeseen liittyvistä varusteista ja oheistuotteista kannattaa kysyä jo ennen kauppojen tekemistä.

Kestävyys

Kestävyys on tärkeä tekijä, olipa kyseessä mikä tahansa tuote. Tässäkin tapauksessa kannattaa varmistaa, että ompelukoneesi on tehty laadukkaista osista, jotta se kestäisi mahdollisimman pitkään. Voit arvioida koneen laatua tutkimalla tarkasti sen kuorta, runkoa, poljinta, käsipyörää ja muita oleellisia osia.

Kestävyydestä ei periaatteessa tarvitse maksaa ylimääräistä, mutta joku valmistaja voi puolustella muita kalliimpia hintojaan mainitsemalla esimerkiksi, että ”laite on valmistettu erityisen kevyestä ruostumattomasta teräksestä, mikä tekee siitä hienon, vahvan ja kestävän”. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että sinun kannattaisi luopua kestävyydestä valintakriteerinä. Kestävyyden painottaminen kannattaa, jotta saisit hankittua mahdollisimman pitkäikäisen ompelukoneen.

Takuu

Sähkölaitteiden kohdalla takuu on äärimmäisen tärkeä. Vaikka ne valmistetaan korkealaatuisista osista ja materiaaleista, ne voivat silti lakata toimimasta aivan koska tahansa. Tämän vuoksi jokaisen sähkölaitteen, kuten esimerkiksi ompelukoneen, mukana tulee olla kunnollinen takuu mahdollisesti ilmenevien vikojen varalta. Varmista tämä myyjältä ennen ostopäätöstä.

Käyttöohje

Kaikilla laatutuotteilla on oma käyttöohje tai -opas, jossa esitellään laitteen jokainen ominaisuus yksityiskohtaisesti. Ompelukoneesi käyttöohjeeseen tutustuminen auttaa ymmärtämään sen vahvuuksia ja heikkouksia. Suomenkielisen käyttöohjeen pitää kuulua tuotteeseen, eikä siitä tarvitse maksaa erikseen.

Ompelukoneet, kuten kaikki muutkin tuotteet, vaativat hyvää perehtymistä asiaan ennen ostopäätöstä. Ennen kuin teet valintasi, sinun tulee olla tietoinen laitteen vahvuuksista ja heikkouksista sekä antaa painoarvoa niille ominaisuuksille, jotka ovat sinulle tärkeitä.