Pölypussittoman pölynimurin valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Pölynimuri ilman pölypyssia
Kuva: © Ra3rn | Dreamstime.com

Pussiton pölynimuri - Siivoamisen uusi aikakausi?

Ei ole aikakaan siitä kun pölypussittomat imurit olivat vain imuroijien mielessä kajastava etäinen haave. Uuden teknologian ja innovaatioiden myötä niistä on kuitenkin tullut nopeasti suosittuja ympäri maailman. Pussittomat pölynimurit auttavat ihmisiä puhdistamaan kotejaan entistä tehokkaammin.

Pölypussittomassa, toisin kuin tavallisessa pölynimurissa, on läpinäkyvä muovisäiliö, joka vangitsee hiekan ja pölyn. Kuten nimikin kertoo, pussiton pölynimuri ei siis tarvitse erillistä pölypussia. Kun pölysäiliö täyttyy, kannen voi yksinkertaisesti irrottaa ja säiliön tyhjentää. Läpinäkyvyyden ansiosta säiliön täyttymistä voi helposti seurata ja tyhjentää sen tarvittaessa.

Pölysäiliötä ei kuitenkaan missään nimessä kannata tyhjentää sisätiloissa, sillä silloin pöly ja lika leviävät takaisin ilmaan. Säiliö tulisi tyhjentää aina ulkotiloissa sijaitsevaan roskapussiin tai jäteastiaan.

Seuraavassa perehdytään tarkemmin muutamiin pölypussittomien imurien ominaisuuksiin.

Huolto

Irrotettava pölysäiliö on helppo tyhjentää ja asentaa takaisin vain parissa minuutissa joten pölypussiton pölynimuri on helppo huoltaa. Imurin sisällä olevat suodattimet vaativat säännöllistä pesua ja kulumisen myötä myös vaihtoa uusiin, mutta perinteisiin, pölypussillisiin imureihin verrattuna vaihtoväli on pitkä.

Rahallisesti mitattuna pölypussittoman imurin suodatinkulut voivat olla vuositasolla suuremmat, kuin perinteisen imurin pölypusseihin kuluva rahasumma. Pölypussittoman imurin etuna kuitenkin on, että suodattimia vaihdetaan paljon harvemmin, kuin perinteisten mallien pölypusseja, minkä vuoksi laitteen ylläpito on vaivattomampaa.

Imuteho

Laitteiden puhdistuskyky on verrannollinen niiden imutehoon, joka ilmoitetaan wateissa. Käytännössä imutehoon vaikuttavat laitteen moottorin teho sekä laitteen sisäisen ilmavirran hyötysuhde. Pölypussittomien, kaksoissykloniteknologiaa käyttävien imurien suurempi imuteho saavutetaan paremmalla hyötysuhteella. Niiden imuteho ei myöskään heikkene pölypussin täyttyessä, kuten perinteisillä malleilla on tapana.

Jos tarvitset tavallista suurempaa imutehoa, voit joutua ostamaan hieman perusmallia kalliimman laitteen. Esimerkiksi paksujen nukkamattojen puhdistaminen vaatii jo pölypussittomien imurienkin kanssa verrattain suurta imutehoa.

Pölysäiliön kapasiteetti

Olipa pölynimurissa pussi tai ei, on kaikkien imurien tehtävä poistaa likaa sekä roskia ja näin osaltaan ylläpitää terveellistä, puhdasta elinympäristöä. Tässä tehtävässä pölypussittomat pölynimurit ovat osoittautuneet perinteisiä malleja tehokkaammiksi ja kykenevät keräämään säiliöönsä paljon enemmän likaa ja pölyhiukkasia, kuin pölypussilliset imurit.

Keveys

Vastaaviin perinteisiin malleihin verrattuna pussiton imuri on paljon kevyempi. Pölypussitonta imuria on helppo nostella ja kantaa mukana hankaliinkin paikkoihin. Tämä osaltaan parantaa tehokkuutta hiekan, pölyn, lian ja roskien poistamisessa. Huomioi kuitenkin, että kaikkein kevyimmät mallit ovat kalliimpia, kuin hieman painavammat, joten ennen ostopäätöstä sinun on päätettävä, mitä haluat. Monet suosivat kevyitä imureita, kunhan ne vain ovat riittävän tehokkaita selvitäkseen tehtävistään.

Käyttömukavuus

Yksi merkittävimmistä käyttömukavuutta parantavista tekijöistä on, että koska kyseessä on pussiton imuri, siihen ei luonnollisestikaan tarvitse vaihtaa pölypusseja. Rahaa ei myöskään enää kulu uusien pölypussien ostamiseen.

Merkki

Tunnettujen valmistajien laatumerkkien ostaminen on yleisesti ottaen turvallinen valinta. Niiden tuki- ja huoltopalvelut ovat todennäköisemmin tulevaisuudessakin hyvin saatavilla, jos satut niitä joskus tarvitsemaan.

Nykyaikana on olemassa lukuisia tuotemerkkejä, jotka valmistavat ja myyvät kohtuuhintaisia pussittomia pölynimureita. Esimerkiksi Avanti, Bissell, Dyson, Essenergy, Eureka, Euro-Pro, Friedrich, Hoover, iRobot, Koblenz, Oreck, Metapo, Pacific, Panasonic, ProTeam, Reliable, Royal, Sanitaire, Sanyo, Sharp, Singer ja Whirlpool ovat tällaisia. Voit tutustua näiden tuotemerkkien kattaviin imurivalikoimiin myös internetissä valmistajien kotisivuilla.

Lisähyödyt (toimintasäde, ergonomia, jne.)

Nykyään useimmat pölypussittomat imurit on varustettu riittävän pitkällä liitäntäjohdolla, mikä mahdollistaa vapaan liikkumisen huoneissa ja helpon imuroimisen. Näissä laitteissa myös ergonomiasta on huolehdittu, jotta imuroiminen ei rasittaisi käyttäjää.

Yhteenveto

Pölypussiton imuri on pitkällä aikavälillä perinteisiä malleja edullisempi ja kestävämpi, koska siihen ei tarvitse vaihtaa pölypusseja ja imurin suodattimet ovat helposti pestävissä. Laitetta valitessasi sinun tulisi varmistaa, että olet saanut kaiken oleellisen ja tarpeellisen tiedon laitteesta varmistaaksesi, että päädyt oikeaan ostopäätökseen.