Leasingauto (yksityisleasing) vai oma auto

Vastaajista 90% valitsi leasingauton (yksityisleasing) ja 10% oman auton. Lue perusteluja alempaa.

Leasingauto (yksityisleasing)
90%
Oma auto
10%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Leasingauto (yksityisleasing)
Oma auto
Leasingauto (yksityisleasing)
Ei trv ottaa lainaa, saa ajaa kivalla autolla ei piilokuluja
Auto
Kuva: © Gummy231 | Dreamstime.com

Onko parempi hankkia oma auto vai liisata se

Autokuume iski sentinvenyttäjään. Mutta mistä rahoitus? Onko autolaina vai auton ostaminen osa-maksulla parempi vaihtoehto. Hetkinen, on kolmaskin vaihtohto. Sentinvenyttäjä sai pankiltaan mainoksen uudesta yksityisille suunnatusta vaihtoehdosta, yksityisestä autoleasingistä. Mutta mikä on yksityinen autoleasing, mistä sen saa ja liittyykö siihen sudenkuoppia. Entä, onko auton omistamiselle muita vaihtoehtoja? Päätimme ottaa selvää.

Auton omistamisen ilo

Rahoitusyhtiöiden leasing-mainokset kaivautuvat kursailematta asian pimeään ytimeen. Mitä iloa oikeastaan on auton omistamisesta? Kannattaako se ylipäätään? Autolla on arvo. Mitä se tekee. Se laskee. Laskeminen alkaa kuulemma jo kaupassa. Kun kävelet autokaupan tiskiltä autoasi kohti arvo laskee useita kymmeniä euroja. Joka askeleella. Eikä kehitys tämän jälkeen muutu paremmaksi. Päinvastoin. Auton arvo suorastaan romahtaa. Päivä päivältä. Vääjäämättä. Eikä siinä kaikki. Vakuutukset, kausihuollot, renkaat, tuulilasinpyyhkimet, pissapojan neste. Tämäkään ei auta. Teit mitä tahansa, auton arvo laskee silti.

Mihin tämä johtaa. Loppujen lopuksi pihalla lojuu kottero, josta voi saada 500 euron lahjakortin - jos auton vie romutettavaksi. Silloin mieleen voi kummuta ajatuksia, kuten olisiko autoon huvenneet pääomat voinut sijoittaa tuottavammin. Olisiko auto leasing vapauttanut ne sijoitettavaksi muualle. Ehkä vaikka johonkin rahastoon, joka olisi tuottanut kymmeniä prosentteja siinä samassa ajassa kun on *omistanut* auton. Niin.

Auto-leasing

Auton omistamisen perinteinen vaihtoehto on liisata se. Erilaisten leasing-vaihtoehtojen määrä on runsas ja tuotteiden vertailu haastavaa. Yksinkertaistaen yksityinen autoleasing kuitenkin toteutetaan kahden vaihtoehtoisen mallin pohjalta. Ne ovat rahoitusleasing ja huoltoleasing.

Rahoitusleasing

Jos asiakkaan valinta on rahoitusleasing, hän alkaa maksaa kuukausimaksua, joka sisältää auton vuokrakulut. Huollot eivät kuulu rahoitusleasingin kuukausimaksuun eli ne asiakkaan pitää maksaa itse. Tyypillisesti rahoitusleasing-sopimuksessa ei ole kilometrirajoitusta eli autolla voi ajella niin paljon kuin haluaa. Kilometrejä kerryttäessä pitää kuitenkin huomioida, mitä on sovittu auton jäännösarvoksi leasingsopimusta tehteässä.

Jäännösarvo tarkoittaa auton odotettua markkina-arvoa sillä hetkellä kun leasingsopimus päättyy. Hutilointi huolloissa tai ylenpalttinen kilometrien tehtailu voi tällöin kostautua. Toisaalta, jos asiakas on kohdellut autoa kuin kukkaa kämmenellä ja ajellut reippaasti vähemmän kuin on arvioinut häntä voi odottaa mukava yllätys. Mikäli auton todellinen markkina-arvo on sopimuksen päättyessä alempi kuin mitä ennakoitiin aikana, jolloin rahoitusleasing sovittiin asiakas joutuu maksamaan erotusen rahoitusyhtiölle. Mikäli auton jäännösarvo on korkeampi kuin mitä sopimusta tehtäessä ennakoitiin rahoitusyhtiö hyvittää erotuksen asiakkaalle. Jäännösarvo pyritään yleensä arvioimaan niin, että asiakas ei joudu maksamaan ylimääräistä kun sovittu rahoitusleasing päättyy.

Huoltoleasing

Kuten tuotteen nimikin kertoo huoltoleasing sisältää vuokran lisäksi myös auton huoltokulut. Jos asiakkaan valinta on huoltoleasing hän ei rahoitusleasingista poiketen sopimusta tehdessään sovi autolle jäännösarvoa. Sen sijaan asiakas arvioi ajokilometrejään ja ilmoittaa paljonko hän aikoo ajaa autolla leasingsopimuksen aikana. Jos asiakas ajaa suunniteltua enemmän, hän joutuu maksamaan korvauksen. Jos asiakas ajaa vähemmän hän saa hyvityksen. Sopimusta on usein mahdollista muuttaa jälkeenpäin. Jos sinä aikana kun huoltoleasing on voimassa alkaa näyttää siltä, että ajokilometrejä kertyy huomattavasti suunniteltua enemmän, sopimuksen muuttaminen on jopa erittäin suositeltavaa.