Kestovaippa vai kertakäyttövaippa

Vastaajista 55% valitsi kestovaipan ja 45% kertakäyttövaipan. Lue perusteluja alempaa.

Kestovaippa
55%
Kertakäyttövaippa
45%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Kestovaippa
Kertakäyttövaippa
Kestovaippa
Kestovaipat ovat halvempia, etenkin jos ne muu edelleen tai ostaa käytettynä. Ne eivät myöskään kuormita luontoa yhtään niin paljon kuin kertakäyttöiset
Kertakäyttövaippa
Kuusikuisesta alkaen poika alkoi pissata harvemmin ja niin suuria määriä kerrallaan, että huuhtelusta huolimatta kestovaipat alkoivat haista pahalle. Sen jälkeen aloimme käyttää kertakäyttövaippoja.
Kestovaippa
Vastasyntyneellä tulee pissaa yhtenään ja vaippa pitää vaihtaa todella monta kertaa päivässä. Tässä kestovaippa on selvästi parempi, kun säästyy rahaa ja toki ympäristöäkin. Sitten kun aletaan mennä pidemmillä vaihtoväleillä, saatan vaihtaa kertakäyttövaippoihin.
Kesto- vai tavallinen vaippa
Kuva: © Rawf88 | Dreamstime.com

Kesto- vai kertakäyttövaippa

Kestovaipat ovat viime aikoina kasvattaneet suosiotaan ja jopa äitiyspakkaukseen on jo noin viiden vuoden ajan sisältynyt muutama kestovaippa asiaankuuluvine imuineen. Vaikka kestovaipat tuntuvatkin olevan tämänhetken muoti-ilmiö, ne eivät tietenkään käytännössä ole mitään uutta, sillä kertakäyttövaipat alkoivat yleistyä Suomessa vasta 1980-luvulla. Sitä ennen, ja vielä pitkään sen jälkeenkin monet vauvat käyttivät harsovaippaa. Harsovaippa on kestovaippana melko yksinkertainen ja kestovaippavalikoima on sittemmin laajentunut monenlaisilla näppärillä kestovaippamalleilla, mutta toki harsovaipoillakin on edelleen käyttäjänsä.

Sekä kesto- että kertakäyttövaipoilla tuntuu olevan oma vannoutunut käyttäjäkuntansa. Kestovaippojen käyttäjät korostavat useimmiten kestovaippojen ympäristöystävällisyyttä ja monelle myös säästetty raha on tärkeä kannustin kestovaippailuun ryhdyttäessä. Kertakäyttövaippojen käyttäjät arvostavat vaippojensa helppoutta; vaippa voidaan heittää suoraan roskakoriin sen sijaan, että se pitäisi ripustaa kuivumaan tai laittaa likoamaan ja myöhemmin pestä pesukoneessa. Monet vanhemmat päätyvät kertakäyttövaippoihin myös, koska koko kestovaippamaailma tuntuu sekavalta eikä heillä ole aikaa tai energiaa tutustua eri vaippamalleihin ja -materiaaleihin ja siihen, miten kestovaippoja käytetään oikein. Osalle vauvoista kestovaipat eivät sovi, sillä he eivät siedä märkää vaippaa hetkeäkään. Sekä kesto- että kertakäyttövaipat voivat myös aiheuttaa ihottumaa tai ihoärsystä herkille vauvoille, kertakäyttövaipat usein muovivaipan hengittämättömyyden tai vaippojen kemikaalien vuoksi ja kestovaipat allergisoivien materiaalien, kuten villan, tai vaipan märkyyden vuoksi.

Edullisuus

Kahden vuoden ikään mennessä lapsi käyttää noin 5000 vaippaa. On arvioitu, että kertakäyttövaipat tulevat maksamaan keskimääräisenä vaippa-aikana 1000-2000 euroa lasta kohden. Myös kestovaipat ovat kalliita ja niistä saa jopa käytettynä maksaa lähes uuden vaipan hinnan, mutta kahden vuoden ajan käytettynä ne tulevat kuitenkin lähes poikkeuksetta kertakäyttövaippoja edullisemmiksi. Kestovaippojen hintaa lisäävät toki sekä niiden pesukustannukset että mahdollisten uusien vaippamallien ostaminen, jos ensimmäinen malli ei lapselle sovikaan. Toisaalta, samoja kestovaippoja voivat käyttää kaikki perheen lapset ja vaipat voi lopulta myydä eteenpäin hyvällä jälleenmyyntiarvolla.

Ekologisuus

Monet vanhemmat ovat heränneet ajatukseen siitä, miten paljon vaippoja lapsi käyttää vaippa-aikanaan. Reilun kahden vuoden ikään mennessä lapsi tuottaa yli tuhat kiloa kertakäyttövaippajätettä, joka kasaantuu kaatopaikoille, sillä valitettavasti muovivaipat maatuvat vasta noin 500 vuoden kuluttua. Kestovaipat eivät tuota roskaa, paitsi kun ne monen vuoden käytön jälkeen päätyvät vihdoin kaatopaikalle. Kestovaipatkin kuitenkin kuormittavat luontoa epäsuorasti, sillä niiden valmistukseen kuluu paljon vettä, esimerkiksi puuvillan vijelyn yhteydessä. Viljelyvaiheessa saatetaan käyttää tuholaismyrkkyjä ja vaippoja voidaan myös valkaista. Vaippojen jatkuva pesu ja mahdollinen kuivausrummun käyttö kuluttavat niinikään vettä ja energiaa. Pesusta syntyy myös paljon jätevettä ja pesuaineet kuormittavat ympäristöä. Monet kestovaippoja käyttävät pesevätkin vaippansa luonnollisilla pesupähkinöillä, jotka eivät kuormita luontoa. Vaippojen ympäristövaikutuksia voidaan tarkastella monelta eri kantilta, mutta useimmat asiantuntijat pitävät kestovaippoja kertakäyttöisiä ekologisempana ratkaisuna.

Käyttömukavuus

Siinä missä kestovaipat ovat useimmiten kertakäyttövaippoja edullisempia ja ekologisempia, mukavuudessa kertakäyttövaipat vievät monen mielestä voiton. Kertakäyttövaipat ovat ohuita, eivätkä ne valskaa helposti. Käytön jälkeen vaippa heitetään roskiin. Kestovaipat sen sijaan ovat useimmiten melko paksuja ja vuotojakin sattuu kertakäyttövaippoja enemmän. Oikeanlaisen kestovaipan löytyessä vuotoja ei kuitenkaan pitäisi olla ja vuotojen taustalla onkin useimmiten vääränmallinen vaippa. Käytön jälkeen kestovaippa voidaan ripustaa kuivumaan tai laittaa likoamaan pesua odottamaan, tai esipestä lavuaarissa tai käsisuihkulla. Pesun jälkeen vaipat täytyy vielä ripustaa kuivumaan ja viikata takaisin käyttöä odottamaan.

Eri ihmiset kokevat mukavuuden myös eri tavoin. Toiset huuhtelevat mieluummin kestovaippoja kuin kantavat haisevia kertakäyttövaippoja pusseissa ulos roskikseen. Toiset taas ottavat reissuun mieluummin mukaan ison pakkauksen kertakäyttövaippoja kuin pesevät kestovaippapyykkiä loman aikana. Myös kyläillessä kummallakin vaippatyypillä on puolensa; kestovaippa täytyy kantaa kotiin pestäväksi pussissa, mutta toisaalta kertakäyttövaippa täytyy jättää kyläpaikan roskakoriin haisemaan tai viedä erikseen pussissa ulos roskapönttöön.

Vauvan valinta

Monet vaihtavat kestovaipan useammin kuin kertakäyttövaipan, sillä sen pinta tuntuu märemmältä. Toisia vauvoja märkä vaippa häiritsee suuresti ja sillon kestovaippa tuleekin vaihtaa mahdollisimman usein tai vauvalla voi käyttää kuivempia kertakäyttövaippoja. Vauvan herkkä iho saattaa myös reagoida kosteuteen ihottumalla ja ärsytyksellä. Tällöin kertakäyttövaippa on turvallisempi ratkaisu, tai vähintäänkin kestovaipassa pidetään kuivaliinaa, jonka avulla kestovaipan pinta pysyy kuivempana. Toisaalta monet vanhemmat ovat valinneet kestovaipat lapsilleen juuri niiden ihoystävällisyyden takia.

Myös kestovaippojen paksuus mietityttää monia. Kestovaippojakin on kuitenkin niin monenlaisia, että paksua vaippaa vierastavalle vauvalle löytyy varmasti ohuempikin vaihtoehto. Harvat, jos mitkään, kestovaipat ovat kuitenkaan yhtä ohuita kuin kertakäyttövaipat. Yöksi laitettava kestovaippa on lähes järjestään paksu, jotta se pystyisi keräämään kaiken nesteen yön aikana. Yöksi käytetään erityistä yökestovaippaa tai ainakin paksumpia imuja. Useimmiten paksut vaipat eivät häiritse vauvoja, mutta jos vauva ärsyyntyy paksusta vaipasta tai ei pääse esimerkiksi liikkeelle sen kanssa, on parempi miettiä ohuempia vaihtoehtoja.

Yhteenvetona kestovaippa on usein edullisin ja luontoystävällisin valinta. Kertakäyttövaippa tuo kuitenkin moneen vauvaperheeseen kaivattua helppoutta; ei ole tarkoituksenmukaista, että vaativan vauvan vanhemmat käyttävät viimeiset energiansa kestovaippojen pesemiseen ja ripustamiseen. Jokainen perhe tietää parhaiten millainen vaippa juuri heidän lapsilleen sopii. Kannattaa myös pitää mielessä, ettei kestoilijoiden tarvitse käyttää kestovaippoja aina, vaan kesto- ja kertakäyttövaippoja voi käyttää myös yhdessä, jolloin luonto kuormittuu vähemmän kuin pelkkiä kertakäyttövaippoja käytettäessä, mutta pyykkivuori pysyy kuitenkin siedettävänä. Monet kestoilijat käyttävät kertakäyttövaippoja myös esimerkiksi öisin lakanapyykin välttämiseksi.

Teksti: Nelli Kelonen