Lasten kirjakerhon valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Lapset lukevat kirjaa
Kuva: © Marcelmooij | Dreamstime.com

Lastenkirjat ja kirjakerhot väylänä lukemisen maailmaan

Lapsen kehityksen asiantuntijat sanovat, että mitä nuorempana lapsi alkaa tutkia kirjoja sitä parempi. Vaikka lapsesi on vielä liian pieni ymmärtääkseen kirjan sanoja, lukemalla hänelle voit saada hänessä aikaan pysyvän rakkauden lukemiseen, josta hän hyötyy koko loppuelämänsä. Hyvänä apuna tässä ovat lasten kirjakerhot.

Seuraavaksi kerrotaan lukemisen hyödyistä, hyvien lastenkirjojen tunnusmerkeistä ja kirjakerhoista.

Lukeminen hyödyttää lasta monin tavoin

Kun luet lapsellesi, autat häntä kehittämään kahta tärkeää taitoa. Hän oppii keskittymään ja kuuntelemaan. Lue lapsellesi ja huomaa, kuinka sanat herättävät hänen mielenkiintonsa. Lapset ovat uteliaita. He rakastavat tarinoita ja haluavat mielellään kuulla erilaisista henkilöhahmoista ja heidän tekemisistään. Alussa lapsesi voi olla levoton ja vaikuttaa siltä, ettei hän ole lainkaan kiinnostunut kuuntelemaan. Tällöin voi olla, ettei aihe kiinnosta lasta. Vaihda kirjaa. Voit valita tuhansista kirjoista. Jotkin niistä varmaan innostavat lastasi.

Mielikuvitus kehittyy

Kirjojen luku ja kuvien katselu lastesi kanssa on hieno tapa kehittää heidän mielikuvitustaan. Lapset matkivat usein leikkiessään niitä ihmisiä, paikkoja ja tilanteita, joista he ovat kuulleet lukemisissasi kirjoissa. Kun luet lapsillesi, autat heitä oppimaan parempaa itseilmaisua. Lapset haluavat matkia näkemäänsä ja kuulemaansa. Näin he oppivat keskustelemaan ja reagoimaan samalla tavalla kuin henkilöhahmot rakastamissaan kirjoissa.

Lapsi oppii uutta

Lasten kirjat ovat oikeastaan oppimistyökaluja, jotka totuttavat lapsia uusiin tilanteisiin ja paikkoihin, kehittävät uusia taitoja ja tarjoavat uusia kokemuksia. Kirjoista voi oppia myös sopivia tunteita ja reaktioita. Ne voivat auttaa jopa lievittämään lasten pelkoja. Kun luet lapselle, varaudu aina vastamaan lapsen kysymyksiin. Kun he haluavat tietää enemmän, tarjoa heille tietoa. Näin kasvatat heidän tietomääräänsä, joka kannattelee heitä läpi elämän.

Lukiessasi lapsillesi ääneen tai katsellessanne kuvia ja nimetessäsi niissä olevia esineitä, edesautat lapsesi kielellistä kehitystä. Kun liität kissan kuvan ja kissa -sanan, lapsesi oppii saman kielellisen yhteyden. Kun ymmärtäminen ja sanavarasto kehittyvät, lapset alkavat tuottaa monimutkaisempia lauseita.

Lukemaan oppiminen

Lapset oppivat esimerkkien avulla. Kun luette, katselette kuvia ja tutkitte kirjoja yhdessä, otat tärkeän ensimmäisen askeleen kohti lapsesi lukutaidon kehitystä. Monilla vanhemmilla on väärä käsitys siitä, että ennen kouluikää lapsi on liian nuori oppiakseen lukutaitoa. Tämä ei ole totta. Vanhempana voit aloittaa tämän taidon opettamisen. Se on helpompaa kuin luuletkaan. Sinun on vain varattava päivittäin aikaa lapsesi kanssa lukemiseen ja kuvien katselemiseen.

Innostus lukemiseen on tarttuvaa

Kun istutat lapsiisi rakkauden lukemiseen jo varhain, he todennäköisesti jatkavat lukemista myöhemminkin, koska he ovat oppineet sinulta, että lukeminen on hauskaa. Tutkimukset osoittavat, että lapset, jotka aloittavat lukemisen jo varhaisiällä pärjäävät paremmin akateemisesti ja onnistuvat yleensäkin paremmin elämässä!

Kirjojen parissa lapsi ja sinä vietätte hyvää yhteistä aikaa

Älyllisten ja kehityksellisten hyötynäkökohtien lisäksi, kirjojen tutkiminen lastesi kanssa kehittää myös heidän tunne-elämäänsä. Kun unohdat välillä hetkeksi päivän tavalliset hulinat ja keskityt lapsillesi lukemiseen, he, etenkin nuoret lapset, huomaavat sen. He arvostavat heille antamaasi aikaa ja odottavat sitä kovasti joka päivä.

Sinun ei tarvitse uhrata paljon aikaa lasten kanssa lukemiseen. Tässä tapauksessa laatu on paljon tärkeämpää kuin määrä. Lapset hyötyvät jo 20 minuutista päivässä. Tietysti, jos voit käyttää enemmän aikaa kirjojen tutkimiseen, se kannattaa. Et voit koskaan käyttää liian paljon aikaa lastesi kanssa puuhailuun.

Jos sinulla on useampi kuin yksi lapsi, yritä lukea erikseen jokaisen lapsen kanssa. Se auttaa sinua kehittämään oman kahdenkeskisen siteen jokaiseen lapseen. Lapset tuntevat itsensä erityisiksi ja tärkeiksi. Lisäksi on muistettava, että ihan pienten lasten kehityskaari vaihtelee yksilöllisesti vuosi vuodelta ja jopa kuukausi kuukaudelta. Siksi eri-ikäisiä lapsia on vaikea saada kiinnostumaan juuri samasta kirjamateriaalista. Lapsiasi todennäköisesti kiinnostavat myös eri asiat. Toiselle lapselle sopiva prinsessakirja ei välttämättä sovi sille, joka suuntautuu ulkoilmaseikkailuihin.

Millaisia ovat hyvät lastenkirjat?

Kun astut mihin tahansa kirjakauppaan tai selailet kirjakerhon esitettä, saatat hämmästyä pienille lapsille tarkoitettujen kirjojen valtavasta määrästä. Lasten kirjallisuudelle on hyvät markkinat ja kysyntä houkuttelee sekä kokeneita että uusia kirjailijoita.

Kuinka näin laajasta tarjonnasta voi tietää mitkä kirjat ovat parhaita lasten kehityksen kannalta? Mistä tietää lapsiin vetoavat kirjat? Sinun ei tarvitse rajoittaa etsintääsi vain palkintokirjoihin tai julkkisten ja menekkikirjailijoiden teoksiin. Kuten muussakin elämässä, vaihtelu on varmin tapa ylläpitää lapsen mielenkiintoa myös lukemisessa. Etsiskele mitä voisit löytää päivänselvien valintojen sijasta.

Haluatko opettavaisia lastenkirjoja?

Eräs tapa löytää hyviä lastenkirjoja on aloittaa miettimällä tavoitteita. Monet alle nelivuotiaille tai sitä nuoremmille tarkoitetut kirjat on tehty edistämään oppimista. Jotkut kirjat opettavat aakkosia, toiset kuvioita tai käyttäytymistä. Osassa kirjoja opetellaan lukemista, osassa kuuntelemista. On kirjoja lomista ja elämäntavoista. Jotkut kirjat auttavat lapsia kehittämään mielikuvitustaan.

Mikä tahansa kirja, jossa keskitytään edellä mainittuihin oppimisalueisiin, on luultavasti hyvä valinta. Auttaa varmasti, jos mietit mitä haluat lapsesi oppivan. Ehkä hän on valmis oppimaan aakkosia tai numeroita. Siinä tapauksessa etsit kirjan, jossa on värikkäitä kuvia ja yksinkertaista numeroihin tai aakkosiin liittyvää tekstiä.

Laulaminen ja musiikki

Moniin lapsille perusasioita opettaviin kirjoihin liittyy nykyisin myös musiikillinen CD -levyn, jonka mukana lapset voivat laulaa. Tämä lisää oppimisen hauskuutta ja laulaminen on tehokas tapa painaa uutta tietoa muistiin. Jos sinulla on vilkas lapsi, lisätoiminto voi olla tehokas tapa saada hänet keskittymään.

Tietokirjat

Lasten tietokirjat ovat mainio tapa opettaa "lapsiyleisölle" asioita ympäröivästä maailmasta. Näissä kirjoissa on yleensä yksinkertaisia lauseita ja oikeita valokuvia piirroskuvitusten sijaan. Lasten tietokirjat kertovat paikoista, eläimistä, kulttuureista ja monista muista asioista. Jos huomaat, että lapsesi on kiinnostunut esim. koirasta tai eläintarhan eläimestä voit hyödyntää "opettavaista hetkeä" lukemalla hänen kanssaan ikätasoon sopivaa tietokirjaa.

Kuvakirjat

Kuvakirjat auttavat kehittämään lapsen mielikuvitusta. Opittavaa asiaa esim. värejä toistavissa ns. pattern book -kirjoissa ydinajatus on opetettavan asian jatkuva kertaus ja toisto, joka auttaa lasta asioiden oppimisessa sekä matemaattisten taitojen kehityksessä. Runo- ja riimikirjat vetoavat aina sekä lapsiin että aikuisiin.

Kosketeltavat kirjat

Muita hyviä lastenkirjoja ovat lisäksi sellaiset kirjat, joissa yhdistyy kosketus-, haju-, näkö- sekä kuuloaistituntemus. Kangaskirjojen valikoima on laaja. Samaten on olemassa paljon kirjoja, jotka tuoksuvat avattaessa tai raapaistaessa. Joissain kirjoissa on sivuillaan erilaisia tunnusteltavia pintoja. Kolmiulotteisen kuvan ponnahduttavat näyttämökirjat ovat hämmästyttävän yksityiskohtaisia ja todellinen nautinto nuorille lukijoille. Moni lasten kirjakerho tarjoaa uusille, nuorimmille jäsenilleen tämänkaltaisia kirjoja liittymislahjaksi.

Kirjasto on vinkkien aarreaitta

Jos tunnet vielä epätietoisuutta siitä, mikä tekee lastenkirjasta hyvän, käy keskustelemassa asiasta paikalliskirjastosi kirjastonhoitajan kanssa. Kirjastonhoitajat tietävät mitä kirjoja nuoret lapset lukevat ja opastavat sinua mielellään. Äläkä unohda kysyä myös lapsiltasi. Isoksi kasvaminen merkitsee myös siitä, että oppi muodostamaan mielipiteitä ja tekemään päätöksiä. Lapsilla on omat mielenkiinnon kohteensa. Jos haluat, että heistä kasvaa kirjojan ystäviä, anna heidän ajoittain valita myös ihan itse.

Miten kirjakerhot voivat olla avuksi?

Erinomainen tapa löytää hyviä lastenkirjoja ja auttaa lapsia kehittymään lukijoiksi on liittyä kirjakerhoon. Kirjakerhot auttavat vanhempia ja lapsia rajaamaan etsintään. Useat kirjakerhot tarjoavat painettuja tai Internet -luetteloita, kirjailijoiden, kohderyhmän iän tai kirjojen aiheen mukaisesti jaoteltuina. Moniin kirjakerhon tarjoamiin kirjoihin liittyy usein kirja-arvosteltu, joten vanhemmat ja lapset voivat tutustua myös jonkun muun mielipiteeseen ennen kirjan hankkimista. Eräät kirjakerhot tarjoavat jäsenilleen jopa ilmaisia kirjoja silloin tällöin.

Ennen kirjakerhon valitsemista, asiaan kannattaa paneutua samalla huolellisuudella kuin mietittäessä mitä tahansa muita jäsenyyksiä. On tiedettävä jäsenhinta, tuotetilausten kulut ja vähimmäisostositoumuksien määrä. Tarkista myös se miten jäsenyyden peruuttaminen tapahtuu. Lisäksi on tärkeää olla selvillä siitä, miten voi tarvittaessa palauttaa kirjakerhosta ostettuja kirjoja.

Vanhempien, jotka etsivät hyviä kirjakerhoja lapsilleen, mutta eivät tiedä mistä aloittaa, kannattaa kysyä ensin muilta ihmisiltä. Voi kääntyä toisten pikkulasten vanhempien puoleen, kysellä lasten päiväkoti- tai esikouluopettajilta tai kirjastonhoitajalta. Tietoa voi etsiä Internetistä. Mikäli kirjakerho vaikuttaa mielenkiintoiselta, voi kysellä muiden jäsenten mielipiteitä.