Rullaluistimien valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Rullaluistelija
Kuva: © Dmitrii Melnikov | Dreamstime.com

Rullaluistimet - Ostajan opas

RullaluistelijapoikaRullaluistimet keksittiin jo 1760-luvulla, minkä jälkeen ne ovat kehittyneet monilla tavoilla. Rullaluistelu on hauska ja rentouttava tapa kuntoilla vaikka sen opettelu vaatiikin aikansa. Tällä sivulla perehdytään hyvän rullaluistimen ominaispiirteisiin. Läpikäytäviä asioita ovat mm. kenkäosa, renkaat, laakerit, jarrut, kisko ja varaosat. Lopuksi annetaan linkkejä suomalaisten suosimien rullaluistinmerkkien kotisivuille.

Näin ostat rullaluistimet

Valittava luistintyyppi riippuu monesta tekijästä: Kuinka pitkiä matkoja aiot luistella, kuinka usein aiot luistella, kuinka kokenut luistelija olet ja minkälaista luistelua aiot harrastaa.

Kaikkein tärkeintä rullaluistimissa on luistimen istuvuus, joten harrastuksen mukavuuden vuoksi kannattaa hankkia kunnolliset luistimet. Tässä muutamia seikkoja huomioitavaksi, kun lähdet ostamaan rullaluistimia:

  • Sovita luistimet samalla tavalla kuin kengät.
  • Aloittelijat ja aikuiset tarvitsevat erityisen voimakkaan tuen nilkalle
  • Kiinnitä huomiota luistimen renkaisiin. Kovempi rengas on nopeampi ja rullaa kevyemmin. Pehmeämpi rengas on hitaampi, mutta pitää paremmin.
  • Varmista, että vararenkaita, laakereita ja jarrupaloja on saatavilla.
  • Harkitse kantapääjarrulla varustettujen luistinten hankkimista, ne ovat aloittelijalle paras vaihtoehto.
  • Älä hanki ensiluistimiksi viisipyöräistä mallia, ne on suunniteltu erityisesti vauhtia silmällä pitäen.
  • Lapsille voi hankkia yhtä kokoa suuremmat luistimet ja käyttää niissä aluksi paksuja sukkia, tai vaihtoehtoisesti hankkia mallin, minkä kokoa voi säätää.
  • Enemmistö ensiostajista käyttää mahdollisimman vähän rahaa luistinten hankintaan ja saa näin huonon lähdön lajin pariin pettyessään välineisiinsä. Hyvä ohjesääntö onkin sijoittaa niin paljon kuin sinulla on varaa hankkiaksesi laadukkaat luistimet.

    Turvallisuusvarusteet

    Turvallisuusvarusteet ovat äärimmäisen tärkeitä loukkaantumisten välttämiseksi. Älä siis lähde kaupasta ilman kunnollisia suojavarusteita, kuten polvi- ja rannesuojia sekä kypärää, joka suojaa vakavilta päävammoilta.

    Millainen on hyvä rullaluistin?

    Istuva kenkäosa

    Kuten edellä todettiin, tärkeintä kenkäosalle on täydellinen istuvuus jalkaasi. Kengässä on kaksi osaa – jalkaterää ympäröivä kuori sekä nilkkaa tukeva varsi. Kengän tehtävä on tukea jalkaterää ja nilkkaa, ja tämä tuki helpottaa luistelua.

    Jokaisessa kengässä on sisäkenkä ja jalkapeti, jotka voidaan irrottaa pesua varten. Nämä osat ovat kriittisimmät istuvuuden ja mukavuuden kannalta. Tämän vuoksi sisäkenkä kannattaisi sovittaa irrallaan luistimesta ja jos se istuu hyvin, laittaa takaisin paikalleen ja sovittaa uudelleen. Näin menetellen varmistetaan, että itse luistin on sopivan muotoinen.

    Luistimet tulee kiinnittää jalkoihin hyvin. Tähän on olemassa 3 eri tapaa: nauhat, soljet ja yhdistelmä molemmista. Jos soljet painavat epämiellyttävästi, kokeile toista mallia. Nauhakiinnitys on hieman harvinaisempi tapaus; se on säädettävissä tarkemmin, muttei ole niin helppo ja nopea kuin solkikiinnitys eikä välttämättä anna aloittelijalle riittävää tukea.

    Jokainen jalka on hieman erilainen, joten täydellisesti istuvien luistimien löytäminen on vaikeaa. Muista kuitenkin, että huonosti sopivat luistimet voivat aiheuttaa rakkoja, hankaumia, jne. Tilannetta voidaan kuitenkin korjata käyttämällä lisäpehmusteita.

    Rullaluistimen renkaat

    Oikea rengaskoko

    Renkaista riippuu, miten rullaluistin käyttäytyy luistellessa. Ymmärrettävästi mitä helpommin renkaat pyörivät, sitä nopeammin liikut, jolloin on myös riski vauhdin kasvamisesta taitoja suuremmaksi. Käytettävä rengastyyppi riippuu myös alustasta, ja sen tulisi olla hallittavuuden kannalta sopiva.

    Renkaiden koko on siis tärkeä, koska mitä suuremmat renkaat, sitä nopeammin niillä pääsee. Vastaavasti halkaisijaltaan pienempi rengas on hitaampi ja helpompi hallita.

    Harrasteluistimien pyörät ovat pääasiassa halkaisijaltaan 72-76 millimetriä. Aggressiivisilla temppuluistimilla on pienemmät renkaat, kilpaluistimilla taas suuremmat. Koot vaihtelevat 44-80 mm välillä. Kapeat renkaat ovat nopeammat, mutta epävakaammat, kuin paksut. Renkaan koko on merkitty sen kylkeen.

    Renkaan sopiva kovuus

    Renkaat valmistetaan uretaani-nimisestä muovimateriaalista, minkä kovuutta voidaan vaihdella. Uretaanin kovuutta mitataan asteikolla 0-100, missä 0 on pehmein ja 100 kovin. Pehmeät renkaat ovat hitaammat ja kovat nopeammat. Useimmissa harrasteluistimissa käytetään 78A tai 82A -tyypin renkaita.

    Sisäkäytössä kovempi, n. 85A -rengas on suositeltava, ulkokäytössä ja karkeammalla alustalla taas pehmeämpi, esim. 74A -rengas on ihanteellinen. On myös mahdollista käyttää samassa luistimessa eri kovuuden renkaita, mikä mahdollistaa jossain määrin sekä hyvän iskunvaimennuksen että pitkän käyttöiän yhdessä. Renkaan kovuus on merkitty sen kylkeen.

    Korkealaatuiset rullaluistimen laakerit

    Laakerit ovat tärkeitä, koska renkaat pyörivät niiden varassa. Laakerit sijaitsevat renkaiden sisäpuolella. Laakereiden laatu vaikuttaa siihen, kuinka kevyesti renkaat pyörivät eli kuinka paljon luistelijan on tehtävä työtä päästäkseen eteenpäin. Luistimien hinta riippuu paljolti siitä, minkälaisia laakereita niissä käytetään, koska laakereissa on suuria laatueroja. Edullisimmissa rullaluistimissa käytetään heikkolaatuisia laakereita.

    Käytössä jotkin renkaat kuluvat enemmän kuin toiset, joten niiden paikkoja kannattaa vaihtaa välillä. Hankkiessasi luistimia pyydä mukaan huolto-opas, jossa selitetään tämä tarkemmin.

    Jarrut

    Rullaluistimilla hidastetaan vauhtia ja pysähdytään käyttämällä jarrua, joka on sijoitettu yleensä kantapäähän. Jarruttaminen vaatii taitoa, mutta on kuitenkin kohtalaisen helppo oppia osaavan ohjaajan avustuksella. Luistinvalmistajat panostavat paljon jarruttamisen helpottamiseen, ja yksi näistä uutuustekniikoista on nimeltään Rollerblade Advanced Braking Technology, mikä mahdollistaa jarruttamisen hieman yksinkertaisemmalla tavalla.

    On tärkeää, että jarru voidaan tarvittaessa siirtää oikeasta luistimesta vasempaan (tai päinvastoin), sillä jarru kannattaa olla luistelijan dominoivamman puolen jalassa. Useimmilla tämä tarkoittaa oikeaa jalkaa. Älä osta luistimia, joissa jarru on jalan etuosassa. Joissakin, erityisesti kilpaluistimissa, on mahdollisuus poistaa jarru kokonaan.

    Tukeva kisko

    Kisko on tärkeä osa luistinta, sillä se kiinnittää renkaat kenkäosaan. Laadukkaissa luistimissa on jäykät, hyvin kiinnitetyt kiskot, joissa renkaat ovat suorassa linjassa. Huonosti linjatut renkaat ovat epävakaat, joten tasaisen kyydin saamiseksi renkaiden pitää pyöriä tarkalleen samaan suuntaan.

    Kiskot tehdään joko muovista tai metallista, joista metallinen on parempi ja sitä käytetään kilpamalleissa. Joitakin kiskoja voidaan säätää eri tavoilla, mikä voi auttaa ortopedisistä vaivoista kärsiviä luistelijoita. Kaikissa kiskoissa pitäisi pystyä käyttämään sekä pienempiä että suurempia renkaita.

    Varaosien hyvä saatavuus

    Ostaessasi rullaluistimia varmista, että varaosia on saatavilla, erityisesti renkaiden ja jarrupalojen osalta. Jos varaosia ei ole saatavilla, kannattaa harkita jotakin toista luistinmallia.

    Suosittuja rullaluistimia

    Suosittuja rullaluistimia suomessa ovat mm. K2-, Rollerblade- ja Fila-rullaluistimet.