Vaelluskenkien valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vaelluskengät
Kuva: © Ghubonamin | Dreamstime.com

Vaelluskengät - Ostajan opas

Puhuttaessa vaellusvarusteista, kengät ovat niistä yksi tärkeimmistä. Jos haluat kulkea pitkiä matkoja sujuvasti ja turvallisesti, tarvitset oikeanlaiset jalkineet. Ennen kaikkea hyvät jalkineet vähentävät jalkojen väsymistä pitkän päivän aikana. Seuraavaksi tutustumme paremmin vaelluskenkien maailmaan.

Vaelluskenkä käyttötarkoituksen mukaan

Pohtiessasi minkälaiset vaelluskengät olisivat sopivat juuri sinulle, sinun tulee ensin miettiä, minkälaiselle retkelle olet lähdössä, minkälaisissa maastoissa aiot kulkea, kuinka pitkä reissu on kyseessä ja minkälaisia olosuhteita kenkien tulee sietää. Valikoima on laaja – erityisiä kenkämalleja löytyy esimerkiksi kiipeilyyn, maastojuoksuun, vesiurheiluun ja niin edelleen.

Helpoilla poluilla tapahtuvaan liikkumiseen soveltuvat hyvin kevyet vaelluskengät. Hieman järeämpi (pitkävartisempi) versio kengästä soveltuu hyvin kävelyyn ja juoksemiseen. Pidemmille retkille ja silloin kun repun kantaminen on tarpeen, paras valinta on jo pitkävartinen, jäykähkö saapas, jossa on kovamuovi- tai teräsvahvisteita.

Eri tyyppiset vaelluskengät

Päältäpäin katsoen suurimmat vaelluskenkien erot löytyvät niiden pituudesta. Luokittelemme seuraavaksi vaelluskengät ns. low, mid, ja high-cut malleihin niiden pituuden mukaan ja kerromme hieman kustakin.

Low-cut

Nykyaikaiset low-cut -vaelluskengät muistuttavat lenkkareita. Ne ovat kevyitä ja niiden verhoilu on yleensä nylonia. Myös aidosta nahasta tai mokkanahasta valmistettuja low-cut -kenkiä on olemassa, missä jalkineen hengittävyys on muita parempi. Laadukkaimmissa on yleensä nopeasti kuivuva sisävuori paremman istuvuuden ja mukavuuden vuoksi, iskuja vaimentavat pohjat, pehmustettu kieli sekä jalka- ja nilkkavammoja ehkäisevä tuki nilkalle. Useimmissa on kumiset pitopohjat, jotka antavat paremman pidon erityisesti mutaisilla pinnoilla. Low-cutit soveltuvat erinomaisesti kevyille vaelluksille.

Mid-cut

Mid-cut -vaelluskengissä on hieman pidempi varsi, joka tukee nilkkaa paremmin. Monet sekoittavat ne virheellisesti vaellussaappaisiin. Tämän kategorian kengissä on low-cutteja pidempi varsi, mikä ei kuitenkaan täysin peitä nilkkaa. Mid-cut -kengissä käytetään yleensä hyvin hengittävää kangasta, nupukkia tai nahkaa päällisenä. Joissakin malleissa on irrotettavat, iskuja vaimentavat pohjalliset ja teräsvahvikkeiset suojat kärjissä. Tällaiset kengät kestävät kovempiakin vaelluksia.

High-cut

Nämä ovat pitkävartisimpia vaelluskenkiä. Ne antavat paremman tuen nilkalle ja pitävät maaston pikkukivet ja roskat kengän ulkopuolella. Valmistusmateriaaleina käytetään kestävää, vedenpitävää nylonia tai nahkaa, minkä ansiosta kengät soveltuvat hyvin kiipeilyyn ja erityyppisissä sääolosuhteissa liikkumiseen. Parhaissa malleissa on kulutuksenkestävät kumipohjat, jotka antavat maksimaalisen pidon vaikeassa maastossa, kuten mutaisilla ja kivisillä pinnoilla.

Millainen on hyvä vaelluskenkä?

Seuraavaksi tutustumme hyvän vaelluskengän ominaispiirteisiin. Merkkiä ja hintalappua enemmän kannattaa olla kiinnostunut kengän mukavuudesta. On tärkeää kokeilla, miten kenkä istuu ja miltä se tuntuu jalassa ja tarkista, että siinä on kaikki haluamasi ominaisuudet. Muista, että jos haluat kestävän ja laadukkaan, siitä joutuu yleensä myös maksamaan.

Istuvuus

Paras aika sovittaa vaelluskenkiä on iltapäivällä tai alkuillasta, jolloin jalat ovat suurimmillaan. Kenkien pitäisi sopia hyvin vaikka sinulla olisi paksut sukat. Sovittaessa kannattaa hieman kävellä ja tunnustella painetta erityisesti varpaissa, kantapäässä ja nilkassa.

Muutama vinkki oikeankokoisen kengän valintaan:
  • Kengän on oltava tiukka, mutta antaa kuitenkin jalallesi hieman liikkumatilaa.
  • Jos kykenet liikuttamaan varpaitasi mukavasti, on kengässä tarpeeksi tilaa jalkojen normaalille turpoamiselle.
  • Kantapään pitää pysyä paikallaan kävellessä, muuten voit saada rakkoja.
  • Lisäpohjalliset, oikeat sukat, sopivat nauhat – kaikilla näillä on merkittävä rooli kengän istuvuudessa. Huolehdi siis niistä kaikista.

Istuvuus on kriittinen tekijä, kun haluat saada täyden hyödyn irti kengistäsi. Vaikka kenkäpari olisi kaikin puolin huippulaatuinen ja viimeistä h

uutoa, siitä ei ole mitään iloa jos se ei ole oikeankokoinen. Ole siis kärsivällinen etsiessäsi oikeaa paria, huonosti istuva kenkä aiheuttaa tuskallisia rakkoja ja hiertymiä käytössä.

Suoja

Vaelluskenkien tärkein tehtävä on suojata jalkoja maastossa. Hyvissä vaellukengissä onkin paksu ja kestävä pohja, joka suojaa jalkapohjia kiviltä ja pirstaleilta. Tukeva varsi suojaa nilkan nyrjähdyksiltä. Lisäsuoja nilkan alueella, etenkin high-cut -malleissa, suojaa jalkoja ylempää maastossa törröttäviltä oksilta ja tikuilta.

Nilkan tuki

Kaikkein tavallisin vaellustapaturma on nyrjähtänyt nilkka. Siksi kannattaa käyttää kunnollisia vaelluskenkiä, jotka tarjoavat hyvän tuen nilkalle – olipa kyseessä sitten päiväretki tai pidempi vaellus. Jäykän nilkkatuen tarjoavat kengät estävät nilkkaa vääntymästä yli mihinkään suuntaan, toisin kuin esimerkiksi lenkkarit tai tennarit. Kun nilkka on tuettu hyvin, on myös helpompaa pysyä tasapainossa epätasaisilla ja märillä pinnoilla. Nilkkatukea löytyy jossain määrin mid-cut -kenkien kategoriassa, kuten myös tietysti high-cut -malleissa.

Oikeat materiaalit

Kangas- tai nahkapintainen vaelluskenkä antaa jalkasi hengittää ja turvota pitkillä vaelluksilla. Kenkien vedenpitävyys riippuu materiaaleista ja kenkien hoidosta. Vedenpitävä nahka on käsitelty kestämään kosteutta. Heikko kohta ovat kuitenkin nahkajalkineen saumat, jotka voivat vuotaa irtonaisten lankojen tai puuttuvien tikkien seurauksena.

Vedenpitävien jalkineiden haittapuoli on yleensä huono hengittävyys. Vesi, lumi, kaste, purojen ylitykset jne. kastelevat kengät ulkopuolelta ja jalkojesi hikoilu kostuttaa ne sisältä. Monet valmistajat käyttävät hengittävää, vedenpitävää kalvoa kengän sisällä, joka pitää veden ulkona ja päästää hikoilusta kertyvän kosteuden ulos. Tällainen kalvo on mm. Gore-Tex.

Paino

Erityisesti pitkillä matkoilla tai ylämäkeen noustessa jalkineen painolla on suuri merkitys. Mielipiteet vaelluskengän painosta jakautuvat kahteen koulukuntaan, joista ensimmäisen mukaan pitäisi aina valita kevein ja mukavin pari, mitä löytyy. Tätä perustellaan sillä, että jos kannat ylimääräistä painoa jaloissasi, kulutat siihen energiaa, lihaksillesi koituu ylimääräistä rasitusta ja jalkasi väsyvät nopeammin.

Toisen koulukunnan mukaan jalka tarvitsee kaiken mahdollisen tuen ja suojan vaelluksella ja näin ollen kannattaisi valita järeät, paksupohjaiset saappaat. Näin saat parhaan mahdollisen tuen liikkuessasi vaikeassa maastossa ja suojan vaikeita sääoloja vastaan.

Kenkää valittaessa tulisikin ensimmäisenä miettiä jalkineen käyttötarkoitusta ja seuraavana sen käyttömukavuutta.

Pito

Hyvä pito on erittäin tärkeä ominaisuus vaellusjalkineessa. Hyvä kenkä "tarttuu" lähes mihin tahansa pintaan maastossa ja hyvin pitävillä kengillä myös märillä ja liukkailla taipaleilla kulkeminen on vähemmän riskialtista.