Ilmaista musiikkia netistä

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Hae Youtubesta. Kun tiedät videon haluamastasi kappaleesta, on olemassa työkaluja, jotka voivat muuntaa videot mp3-tiedostoiksi, joka on äänitiedosto.
Musiikkia kuuntelemassa
Kuva: © Ghubonamin | Dreamstime.com

Ilmaisen musiikin lataaminen laillisesti

Laillisen ilmaisen musiikin löytäminen netistä on helppoa. Musiikkia netistä etsivä voi ladata uusien nousevien kykyjen ilmaista musiikkia esimerkiksi suomalaisista Mikseri.netistä tai ulkomaisesta Soundcloudista. Ilmaisen musiikin lataaminen netistä ja kuuntelu onnistuu usein pelkällä www-selaimella tai kännykkäapilla.

Suomalaista musiikkia

Mikseri.net

Mikseri.net mainostaa olevansa suomen suurin vapaan mp3-musiikin jakeluun erikoistunut sivusto. Artistit voivat lähettää kappaleitaan sivustolle kuultavaksi. Mikserin ylläpito pyrkii nostamaan esiin lupaavia artisteja ja heidän kappaleitaan. Valintoihin vaikuttavat kokonaistuotannon laatu sekä kappaleen "koukuttavuus". Pyrkimyksenä on valita kappaleita tasaisesti eri genreistä.

Mikseriin rekisteröityneet käyttäjät voivat kommentoida ja arvostella tarjolla olevaa ilmaista musiikkia. Lisäksi he voivat olla keskustella toistensa kanssa foorumeilla kaikenlaisesta musiikkiin liittyvästä, kuten musan tekemisestä, soittimista, laitteista ja ohjelmistoista tai saada apua vaikka yhteistyökumppanien löytämiseen tai demojen tekemiseen. Lisäksi foorumeille voi jättää osto- ja myynti-ilmoituksia.

Mikseriä voi jo kutsua alan konkariksi sillä saitti on ollut toiminnassa vuodesta 2001. Tänä aikana Mikseristä pinnalle ponnistaneita artisteja ovat mm. @junkmail, Uniklubi, Chorale, Happoradio ja Stella. Mikserillä on toimintaa myös netin ulkopuolella. Se on kunnostautunut mm. järjestämällä Camp Mikseri-bileitä, Mikseri-kiertueen ja Mikseri Love Boat -risteilyn.

Mikseri.net

MP3Lizard (Lopettanut toimintansa)

MP3Lizard oli suomalaisen musiikin promoamiseen erikoistunut palvelu, joka tarjosi ilmaista musiikkia itsenäisiltä artisteilta MP3-muodossa. Kyseessä oli Afterdawn-sivuston yksi aikoinaan tunnetuimmista palveluista, joka kuitenkin ajan saatossa menetti merkitystään, ja lopetettiin vuonna 2019. Palvelu ehti toimia kutakuinkin parin vuosikymmenen ajan.

Muita musiikin suoratoistopalveluita

Spotify, Apple Music, ja Youtube Music ovat kaikille tuttuja, mutta joko last.fm tai Soundcloud on tullut kokeiltua.

Last.fm

Last.fm:n erottaa muista ensisijainen pyrkimys auttaa käyttäjiä löytämään uutta, oman maun mukaista musiikkia. Kun kuuntelet palvelussa musiikkai, se samalla oppii minkälaisesta musiikista pidät, ja käyttää sitten omaa "scrobbler"-järjestelmäänsä antamaan kuuntelusuosituksia. Last.fm vahvuudet ovatkin juuri uuden musiikin löytämisessä ja sopii heille, jotka haluavat mieluummin löytää lennossa hyvää musiikkia kuin käyttää aikaa omien soittolistojen yksityiskohtaiseen rakentamiseen ja muokkaamiseen. Last.fm:llä on melkoisen pitkä historia takanaan, se oli yksi ensimmäisiä tämän tyyppisiä palveluita netissä.

Last.fm

Soundcloud

Soundcloudissa suurin osa musiikista on uusilta, vähemmän tunnetuilta ja jopa täysin tuntemattomilta kotioloissa äänittäviltä artisteilta, jotka ovat itse lähettäneet musiikkiaan palveluun muiden kuunneltavaksi, joten tämä jos mikä on paikka, mistä voi löytää nousevien artistien musiikkia.

Soundcloud

Kuuntele musiikkia nettiradioista

Radio Garden

Radio Garden on verkkosivusto, jolla näkyvää maapalloa pyörittämällä voit kuunnella live-radioasemia eri maissa ilmaiseksi. Maapallon pinnalla näkyy vihreitä pisteitä, joista jokainen edustaa kaupunkia tai muuta paikkaa. Kun haluat kuunnella alueen radiokanavia, napsautat vain vihreää pistettä. Palvelun on suosittu poissa kotimaastaan asuville koska sen kautta voi edelleen kuunnella kotimaan radiokanavien soittamaa musiikkia. Muiden maiden kulttuureista kiinnostuneille se avaa myös hienon mahdollisuuden kuunnella muilla seuduilla suosittuja kappaleita ja esimerkiksi opiskella kieliä kuuntelemalla muiden maiden puheohjelmia.

Radio Garden

Ilmaista musiikkia omaan videoon

Free Music Archive

Free Music Archive on pitkään toiminnassa ollut Creative Commons -lisensoidun musiikin jakopaikka. Creative Commons -lisenssillä jaettava musiikki on vapaasti käytettävissä omissa henkilökohtaisissa videoprojekteissa. Kaupallinen käyttö on kuitenkin asia erikseen, ja suurin osa musiikista jaetaan CC-lisenssillä joka ei salli kaupallista hyödntämistä. Aivan kaikkea musiikkia palvelussa tämä ei kuitenkaan koske, mutta valinnanvara pienenee huomattavasti jos musiikkia hakee kaupallisiin videotuotantoihin.

Free Music Archive