Digikuvat paperikuviksi - Kuvapalvelun valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Lähetä kerrallaan isompi määrä kuvia tulostettavaksi. Postimaksut pysyvät kuitenkin samana tai toimitus voi olla jopa ilmainen määrän kasvaessa. Eli, kuvakohtainen hinta laskee. Monilla tulostamoilla on myös määrään perustuvia volyyialennuksia, joista kannattaa ottaa selvää tai kysyä.
Paperille tulostettuja valokuvia
Kuva: © Vivilweb | Dreamstime.com

Digikuvat paperikuviksi

Sentinvenyttäjän digitaalikamera on jälleen laulanut. Muistikortti pitää sisällään viisisataa digikuvaa, joista paperille tulostettaviksi valokuviksi karsiutuu viitisenkymmentä. Muutamien epäonnistuneiden mustesuihkukokeilujen jälkeen sentinvenyttäjä on vakuuttunut, että digikuvien kehittäminen kannattaa jättää hyvän tulostuspalvelun huoleksi. Mutta, mikä kuvapalvelu tulostaisi digikuvat laadukkaiksi valokuviksi näppärimmin ja edullisimmin.

Valokuvapalveluiden hinnoista löytyy suuria eroja. Eräässä vertailussa kymppikuvan sai tulostettua halvimmillaan 9 sentillä kun kalleimmillaan tulostuksesta joutui maksamaan peräti 30 senttiä. Palveluiden vertailu siis kannattaa.

Alkuaikoina digikuvat tilattiin netistä lähettämällä kuvatiedostot kehittämöön sähköpostitse. Hieman myöhemmin edistyksellisimmät kehittämöt alkoivat tarjota tietokoneohjelmaa. Koneeseen asennettuna ohjelma mahdollisti kuvien valinnan, alkeellisia muokkaustoimintoja, kuten kuvan rajaus ja värien säätö ja tietenkin kuvatiedostojen siirto tulostuspalveluun. Monien kehittämöjen kohdalla kehitys on pysähtynyt tähän. Ne tarjoavat edelleen kuvatiedostojen siirtoon vain siirto-ohjelmaa, mikä on toki ihan toimiva systeemi.

Viimeisintä uutta tiedostojen siirrossa ovat kuitenkin www-sovellukset. Ne ovat suoraan www-selaimessa toimivia tietokoneohjelmia, jotka eivät enää vaadi erillisen ohjelman asentamista tietokoneeseen. WWW-sovellukset perustuvat tavallisesti Java- tai ActiveX-teknologiaan. Vaivattoman modernisti digikuvat netistä haluavan pitää siis kuitenkin varmistaa, että tietokoneelle on asennettu mielellään uusin Java runtime tai riittävän tuore Internet Explorer. Valokuvien kehityspalveluita tarjoavien parhaimmistolla on onneksi useita vaihtoehtoja kuvien lähettämiseksi palveluun: postitettava kuvapussi, sähköposti, siirto-ohjelma, www-sovellus ja www-lomake.

Toimitustapa ja toimitusaika

Digikuvien yleisin toimitustapa on postitse. Kuvien toimitusaika vaihtelee tulostuspalvelusta riippuen. Kun kotimainen tulostuspalvelu tulostaa digikuvat paperille ja postittaa ne Suomessa, tilaaja voi odottaa saavansa kuvansa nopeimmillaan noin kahden työpäivän tai pisimmillään reilun viikon toimitusajalla. Muutamat valmistamot antavat mahdollisuuden valita toimituspaikaksi jonkin valokuvausliikkeen, jolloin hinnasta putoavat pois postituskulut. Suurin osa edellyttää maksua postiennakolla. Toiset luottavat kuluttajaan siinä määrin, että kuvat tulevat suoraan kotiin laskun kera.

Netin tarjonnasta

Netti laajentaa kuluttajan valinnanvaraa. Verkko on nykyään markkinapaikka monille paikallisille, pienille kehitys- ja tulostuspalveluille. Ainakin teoriassa ne voivat markkinoida palvelujaan digikuvia netistä hakeville siinä missä suuretkin toimijat. Netin myötä myös tuotevalikoima on kasvanut. Siinä missä valmistamot aiemmin keskittyivät kymppikuviin, nyt valikoimissa loistavat erilaiset albumit, isot ja pienet kuvakirjat, kuvakortit, taitekortit, seinäkalenterit ja kuvajulisteet. Kotimaisten toimijoiden lisäksi digikuvia tulostavat valokuvapaperille myös monet ulkomaiset valokuvalaboratoriot.

Kuvien teettäminen ulkomailla

Tavaroiden tilaaminen ulkomaisista verkkokaupoista on nykyään tavallista arkipäivää, mutta digikuvien teettäminen ulkomaisessa tulostamossa ei silti ole yhtä yleistä. Lukuisa joukko ulkomaisia digikuvien tulostuspalveluja on kuitenkin kiinnostunut suomalaisten näppäilijöiden otoksista. Kotimaisten kuluttajien suosioon pyritään pääsemään edullisilla hinnoilla ja toisinaan toimijoilla voi olla tarjolla kuvatuotteita, joita ei Suomalaisilta tulostamoilta saa. Miinuspuolelle menee maksun tapahtuminen usein luottokortilla ja kotimaisia toimijoita pidemmäksi venähtävä toimitusaika. On myös syytä tiedostaa, että vaikka digikuvien tilaaminen onnistuisikin suomen kielellä, mahdollisten reklamaatioiden teko ja selvittely ei välttämättä enää tapahdu suomeksi vaan vaatii englanninkielen käyttöä.

Mitä hyvälaatuisten digikuvien tulostus vaatii

Digikuvien tulostus hyvällä laadulla vaatii valokuvaajalta tiettyjen perusasioiden huomioimista. Hyvälaatuisten printtien edellytys on, että kuvien kuvakoko, kuvan resoluutio ja pakkaus ovat oikeassa suhteessa tulosteen kokoon nähden. Piirrosten ja muun ei-valokuvamuotoisen materiaalin tulostuksessa pitää huomioida tulostusprosessin erikoispiirteet.

Laadukkaat valokuvat määrää kuvakoko ja kuvan resoluutio

Paperikuvien kokoa mietittäessä on otettava huomioon kuvan resoluutio ja paperin koko. Paperikokoon nähden matalan resoluution omaava kuvakin voidaan tulostaa, mutta tällaisesta digikuvasta tehty paperikuva saattaa olla hieman rakeinen ja epäterävä. Jos tiedätään, että kuvia aiotaan tulostaa, kameran asetuksista kannattaa jo kuvaushetkellä valita mahdollisimman suuri resoluutio. Haittana tästä on yksittäisten kuvien suurempi muistitarve.

Suositus on, että 10x13 kokoisia valokuvia tulostettaessa kuvatiedostojen resoluutio olisi 1024x768 - 1280x 960 pikseliä. Vastaavasti, suositus 13x17 kuvia varten on 1024x768 - 1600x1200 pikseliä ja 20x27 kuvia varten 1280x960 - 2048x1536 pikseliä.

Kuvan pakkaus

Digikamera tallentaa kuvat muistikortille usein jpeg-muodossa. Jpeg-kuvat on pakattu, jotta tiedostokoko saadaan mahdollisimman pieneksi. Mitä enemmän kuvaa pakataan, sitä pienemmäksi tiedostotokoko kutistuu mutta sitä epätarkemmiksi kuvan yksityiskohdat samalla muuttuvat. Parhaat aidot valokuvat saadaan jos kamerasta valitaan jo kuvaushetkellä mahdollisimman kevyt kuvadatan pakkaus.

Piirrosten, julisteiden ja muun taiteen tulostaminen valokuviksi

Tulostuspalveluun lähetetään vedostettavaksi myös muita kuvia kuin valokuvia. Muutama valmistamo tulostaa kuvia yli puolimetrisinä ja näin onnistuu esim. julisteen tulostus. Lähes mikä tahansa digitaalinen aineisto, jonka tarkkuus on riittävä ja jonka kuvamuotoa kuvapalvelu tukee voi lähettää tulostukseen. Esimerkkeinä tietokoneen piirto-ohjelmilla tehty taide, jne. Varoituksen sana on kuitenkin paikallaan. Kuvavalmistamojen käyttämät valokuvatulostimet eivät välttämättä ole parhaimmillaan hyvin pienen tekstin tai esim. tarkoissa viivapiirrustuksissa esiintyvien pienten yksityiskohtien kanssa. Tulostusprosessi on optimoitu valokuvia silmällä pitäen ja valokuvissa tämänkaltaiset virheet eivät näy.

Miten digikuvat päätyvät paperille

Monet kehittämöt tulostavat digikuvat paperille kahdessa vaiheessa. Ensin kuvat tulostetaan värivedostimella valokuvapaperille, jota seuraa paperikuvien kehittäminen valokuviksi normaalissa väriprosessissa. Prosessissa kuviin saattaa tulla värivirheitä, jotka voivat koskea kuvan yksityiskohtia tai laajemmin koko kuvaa. Väriprosessilla on kuitenkin perustelunsa. Vanhan kunnon paperikuvan säilyvyys tunnetaan hyvin. Tutussa väriprosessissa paperikuviksi kehitetyt kuvat saattavat hyvissä olosuhteissa kestää yli satakin vuotta. Mustesuihku- ja muut tämän hetken kuluttajakäytössä olevat tulostusmenetelmät eivät yllä lähellekään tätä.

Digikuvien tulostaminen - vertailu, paras laatu ja testivoittajat

Tulostuspalvelujen vertailu perustuu testeissä saman joukon kuvatiedostoja lähettämiseen tulostettavaksi useille eri valmistajille. Tilausta tehtäessä huomiota kiinnitettiin yleensä tiedostonsiirron, kuvakokojen valinnan ja tilausprosessin yleiseen jouhevuuteen. Kun digikuvista teetetyt paperikuvat kopsahtivat postilaatikkoon, niitä vertailtiin toisten tulostauspalveluiden vastaaviin kuviin ja huippulaitteilla tulostettuihin optimivalokuviin. Digikuvien vertailu tehtiin silmämääräisesti ja joissain tapauksissa myös värianalysaattorin avulla.

Kuvia vertailtaessa herkiksi kohdiksi ongelmille osoittautuivat kuvien kirkkaus, värisävyjen luonnollisuus, kontrasti ja terävyys. Joskus kuvavalmistamojen automatiikka yritti korjata kuvia tehden haitallisia muutoksia kuvan värisävyihin ja kirkkauteen. Erityisen herkkiä mittareita tämäntyyppisille ongelmille ovat ihon, taivaan ja lumen värisävyt. Usein kuvissa esiintyvinä piirteinä ne paljastavat helposti ongelmat valmistamon kuvasäädöissä.

Testeissä havaittiin eroja myös saman valmistamon eri toimituserien välillä. Tämä merkitsee, että digikuvien tulostaminen hyvälaatuisiksi paperikuviksi missä tahansa valmistamossa on aina myös jossain määrin tuuripeliä. Erityisesti tämä havaittiin suurennoksissa. Kymppikuvat olivat tasalaatuisempia. Kun vertailun tuloksia vielä lopuksi maustettiin arvioilla toimitusajasta ja hinnasta, seuloituivat esiin kunkin vertailun testivoittajat.