Vuokramökki vai oma kesämökki

Vastaajista 56% valitsi vuokramökin ja 44% oman kesämökin. Lue perusteluja alempaa.

Vuokramökki
56%
Oma kesämökki
44%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vuokramökki
Oma kesämökki
Vuokramökki
Vuokramökki on valmiina kun sinne menee. Ei tarvitse alkaa raivata talven tai viikonlopun tuhoja, leikata ruohoja, hakata puita, yms. Jää enempi aikaa nauttia lomasta ja mökkeilystä.
Oma kesämökki
Vietän mökillä yli kuukauden vuodessa (kesäloma ja viikonloppuja muina aikoina), ja olen laskenut että oma mökki on silloin taloudellisesti järkevämpi ja muutenkin tällaiseen oleskeluun se on ainoa vaihtoehto. Kumpi on järkevämpi on ihan kiinni siitä, paljonko mökillä viettää aikaa, mitä siellä haluaa tehdä ja kuinka vaihtelunhaluinen on. Ihan taloudellisesti ajatellen, samalla rahalla, mikä kuluu oman mökin kustannuksiin vuodessa, pääsee vuokramökkeilemään noin kolmeksi neljäksi viikoksi. Tällaisia kuluja on tietenkin sähkö, mutta lisäksi pitää huomioida huolto- ja korjauskulut, kiinteistövero ja tie- ja vesimaksut. Tavanomainen kiinteistövero on joitain satasia (300-500 euroa), tiemaksut keskimäärin satasen luokkaa vuodessa, sähköt 500-1000 euroa vuodessa riippuen lämmitysmuodosta ja kuinka pitkälle syksyyn tai miten paljon talven aikana mökillä vietetään aikaa.
Kesämökki
Kuva: © Kondratova | Dreamstime.com

Vuokrakesämökin valinta

Monelle suomalaiselle kesäloma ei ole onnistunut ilman ainakin yhtä mökkireissua. Kesämökillä mieli kevenee ja luonnon läheisyys auttaa monia rentoutumaan stressaavan työrupeaman jälkeen. Mökillä käydään perheen kanssa tai kaveriporukalla, ja mökkejä löytyy niin lapin idyllistä kuin Etelä-Suomen saaristoistakin. Siinä missä toiset käyvät mökillä muutaman kerran kesässä, toisille kesämökki on kuin toinen koti; paikka, jossa vietetään kaikki mahdollinen vapaa-aika.

Se, millainen mökki on hyvä, on mielipidekysymys. Yhteistä monille mökeille on niiden sijainti vesistöjen läheisyydessä, saunan olemassa olo ja pitkä välimatka kaupunkien meluun. Mökkien varustetaso sen sijaan aiheuttaa enemmän keskustelua. Monien mielestä perinteinen vanha hirsi- tai puurakenteinen mökki ilman ylellisyyksiä on paras. Mökillä nautitaan luonnosta ja ulkoilusta; kalastuksesta, grillailusta, järvessä tai meressä uimisesta, kävelyistä maalaisteillä ja kirjojen lukemisesta aurinkoisella laiturilla. Mökin pitää nimenomaan erota omasta kodista varustetasossa. Toiset taas mökkeilevät mieluummin paikassa, jossa on oma huone jokaiselle perheenjäsenelle, mukavuuksia, kuten televisio ja astianpesukone, ja ranta täynnä kesäisiä menopelejä, kuten moottoriveneitä. Sähkön, juoksevan veden, sähkö- tai puulämmitteisen saunan sekä sisä-WC:n tarpeellisuus jakaa niin ikään mökkeilijät kahteen leiriin.

Vaikka monet suomalaiset omistavat kesämökin, mökkien vuokraaminen on yleistynyt viime vuosina. Vuokramökin helppous voi olla tähän syynä; vuokramökistä ei tarvitse pitää huolta talven aikana, eikä sitä tarvitse olla jatkuvasti kunnostamassa. Myös mökkeilyn hinta saa monet vuokraamaan; siinä missä aiemmin perheet viettivät kesänsä mummon vanhalla asuinmökillä, nykyisin kesämökin ostaminen on huomattava investointi.

Vuokrakesämökin varaaminen

Helpoin, ja usein edullisin, tapa mökkeillä on tietenkin ystävän, työkaverin tai sukulaisen mökin vuokraaminen. Mikäli lähipiiristä ei mökkejä omistavia löydy, voi vuokramökkejä katsella sanomalehtien ilmoituspalstoilta, kauppojen ilmoitustauluilta ja varsinkin netistä, jossa valinnan varaa riittää. Yksittäisiä vuokramökki-ilmoituksia voi paikallistaa esimerkiksi keskustelupalstoilta ja osto- ja myyntisivustoilta, mutta kattavin valikoima mökkejä löytyy vuokrauspalveluista, jotka listaavat sekä yksityisten että yritysten tai keskusvaraamojen omistamia mökkejä. Tällaisia palveluita ovat muun muassa Mökit.fi, Nettimökki, Huvila.net, Lomarengas ja Lomaovi.

Useat vuokrauspalvelut tarjoavat asiakkaan käyttöön haku- ja selaustoimintoja, joilla itselle sopiva mökki on helppo löytää. Joissakin palveluissa mökkiä voi etsiä vain sijainnin perusteella, jolloin kaikki kyseisellä alueella sijaitsevat mökit lisätietoineen listataan tuloksiin ja vuokraaja käy mökit läpi itse. Kattavammissa palveluissa mökkejä voi hakea muun muassa sijainnin, mökin pinta-alan, huoneluvun tai vuodepaikkojen sekä mökin saatavuuden mukaan. Myös hinnan perusteella voi hakea mökkiä; hinta voi olla esimerkiksi vuorokaudelta, viikonlopulta tai viikolta. Joitakin mökkejä voi varata myös koko kesän ajaksi. Varustetasohaussa voi määrittää mitä varustusta vuokramökillään ehdottomasti tarvitsee. Tällaisia varusteita voivat olla esimerkiksi oma ranta, laituri, sauna, takka, grilli, vene, pesukone, astianpesukone, jääkaappi, pakastin, sisä-WC, suihku, internet, sähkö ja juokseva vesi. Karttahaussa valitaan haluttu alue lisävalintoineen ja kaikki hakuehtoihin sopivat mökit näkyvät kätevästi kartalla.

Monilla varauspalveluilla on käytössään varausjärjestelmä, josta jokaisen mökin saatavuuden voi tarkastaa jo hakuvaiheessa. Näissä palveluissa mökin voi useimmiten myös varata verkon kautta. Muutoin saatavuutta täytyy erikseen tiedustella puhelimitse tai sähköpostitse mökkiä vuokraavalta taholta. Mökki kannattaa varata ajoissa, sillä parhaat ja edullisimmat mökit varataan aina ensin. Varsinkin lomasesongin ja juhlien, kuten juhannuksen, aikana vapaan mökin löytäminen voi olla hankalaa. Useimmiten mökin vuokra täytyy maksaa jo etukäteen. Tilisiirto on käteismaksua näppärämpi ja turvallisempi maksutapa.

Vuokramökin hyödyt

Vaikka monille oma kesämökki on ainut oikea vaihtoehto, myös vuokramökkeilyssä on omat hyvät puolensa. Ehkäpä tärkein on hinta. Koska vuokramökki vuokrataan vain loman ajaksi, se tulee lähes poikkeuksetta halvemmaksi kuin oman mökin hankinta. Omaan mökkiin täytyy usein ottaa asuntolaina ja lisäksi investoinnit ja korjaukset ovat omistajan vastuulla. Jätemaksut, tiemaksut, bensat ja vakuutukset keventävät myös kukkaroa joka kesä.

Vuokramökkien menekkiä lisää myös niiden helppous. Siinä missä omalla mökillä tehdään usein parannuksia, korjauksia ja puutarhahommia, vuokramökillä rentoutuminen onnistuu paremmin. Vuokraajan täytyy vain saapua paikalle, kaikki muu on lomailuun valmiina. Vuokrakesämökkiä ei myöskään tarvitse huoltaa talven yli, eikä siellä tarvitse käydä kuin silloin, kun itse mielii mökille. Monien mielestä suurimman osan vuodesta tyhjillään oleva omistusmökki on myös epäekologinen valinta, varsinkin, jos mökkiä lämmitetään myös talvisin.

Eri mökkejä vuokraamalla saa vaihtelua kesälomiinsa. Koska vuokrauspalveluiden valikoimissa on niin vaatimattomia pikkumökkejä kuin täysin varustettuja huviloitakin, voi vuokraaja kokeilla vaikka monia erilaisia mökkejä kesän aikana. Toisaalta, kun mieluinen vuokramökki kerran löytyy, voi sen varata itselleen myös tulevina kesinä.

Huomioitavaa

Mökkiä vuokrattaessa kannattaa pitää mielessä, että mökin kuvaus tai valokuvat eivät välttämättä täysin vastaa todellisuutta. Mökille kannattaakin siis lähteä avoimin mielin, mutta toki myös palautetta kannattaa mökkireissun jälkeen jättää, mikäli mökki ei yltänyt tiettyyn standardiin. Aivan jokaista pikkuasiaa ei myöskään mökkien kuvauksissa mainita, joten jos esimerkiksi pullon- tai tölkinavaaja on oman loman onnistumisen kannalta tärkeä varuste, kannattaa sellainen ottaa mukaan jo kotoa. Myös petivaatteet ja pyyhkeet kannattaa tuoda mukanaan kotoa, jollei ole aivan varma, että sellaiset vuokramökiltä löytyvät.

Vuokramökki täytyy siivota ennen kotiin lähtöä, jollei vuokranantajan kanssa ole toisin sovittu. Siisteyttä arvostavien kannattaa valmistautua siistimään mökkiä hieman jo loman alussa, sillä edellisen asukkaan käsitys mökin siivouksesta on voinut olla hyvinkin erilainen. Myös lupa- ja vastuuasiat on hyvä pitää mielessä; mökin lähistöllä sijaitseva ranta ei välttämättä ole kaikkien käytössä, eikä kaikilla vesialueilla saa kalastaa. Tavaroiden rikkoontumiset ja muut mökkiin kohdistuvat vauriot maksaa yleensä vuokraaja, mutta vastuun suuruus kannattaa selvittää mökkiä vuokraavalta taholta. Myös rahojen mahdollinen palautus valituksen yhteydessä riippuu vuokranantajasta.

Teksti: Nelli Kelonen