Robotti-imurin valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Testivoittajat

Seuraavat robotti-imurit ovat voittaneet testejä. Jos tiedät muita testivoittajia, kerro niistä lähettämällä vinkki.

Kuluttaja-lehti 2024 testivoittaja: iRobot Roomba Combo i8

Kuluttaja-lehden vuoden 2024 robotti-imuritestissä voiton vei iRobot Roomba Combo i8.

Testivoittaja sai kehuja erityisesti siitä, että se on erittäin tehokas imuroimaan laattalattialta pölyhiukkaset ja roskat. Se suoriutuu myös pölyn siivouksesta matolta hyvin ja murusien siivouksesta erittäin hyvin. Lisäksi laite sai kiitosta erinomaisesta pistesiivouksesta, hyvästä esteiden tunnistuksesta ja käyttömukavuudesta sekä hiljaisuudesta.

Kritiikkiä testivoittaja sai pölyn siivouksesta seinien viereltä ja lautalattian raoista, sekä karvojen ja savitahrojen siivouksesta, jotka se hoiti vain tyydyttävästi. Suklaatahrojen moppauksessa se suoriutui huonosti, ja navigoinnissa ilmeni vaikeuksia siivouskohteiden osalta.

Testissä olivat mukana seuraavat robotti-imurit (ilman tyhjennysasemaa): iRobot Roomba Combo i8, Roborock S8, iRobot Combo i5, Dreame D9 Max, iRobot Roomba Combo j5, Kärcher RCV 3, Ecovacs Deebot T10, Kärcher RCV 5 ja iRobot Roomba Combo j7. Tyhjennysasemalla varustetuista robotti-imureista mukana olivat: Samsung Jet Bot+, iRobot Roomba Combo i8+, Philips XU3110/02, Hoover HG550DP, Ecovacs Deebot T20 Omni, iRobot Roomba Combo j5+, iRobot Roomba Combo j9+, iRobot Roomba Combo j7+, Philips XU7100/01 ja iRobot Roomba Combo i5+.

Robotti-imuri
Kuva: © Korn Vitthayanukarun | Dreamstime.com

Robotti-imurin osto-opas

Robotti-imurit ovat viime aikoina kehittyneet merkittävästi, muuttuen yksinkertaisista lakaisulaitteista monipuolisiksi, älykkäiksi kodinkoneiksi, joista on paljon apua kodin päivittäisessä siisteyden ylläpidossa. Nämä laitteet on suunniteltu automatisoimaan lattianpuhdistus ja vähentämään työtaakkaa.

Mitä ovat robotti-imurit?

Robotti-imurit liikkuvat itsenäisesti eri tiloissa imien likaa, pölyä ja roskia lattioilta. Ne on varustettu sensoreilla, jotka auttavat niitä välttämään esteitä, kuten huonekalut ja portaat, sekä navigointijärjestelmillä, jotka mahdollistavat tehokkaan kattavuuden ilman ihmisen jatkuvaa ohjausta.

Kenelle robotti-imuri sopii?

Robotti-imurit soveltuvat erinomaisesti kiireisille ihmisille, lapsiperheille ja lemmikkitalouksiin, missä lattioilta löytyy jatkuvasti likaa ja karvaa. Ne ovat myös hyödyllisiä apuvälineitä vanhuksille tai liikuntarajoitteisille henkilöille, joille perinteinen imurointi voi olla fyysisesti haastavaa. Koska robotti-imurit voidaan ohjelmoida siivoamaan tiettyinä aikoina, ne pitävät kotisi siistinä jopa silloin, kun kukaan ei ole paikalla.

Miten robotti-imurit toimivat?

Robotti-imurit toimivat akkukäyttöisesti ja niitä ohjataan usein älypuhelinsovelluksen kautta. Käyttäjät voivat asettaa siivousaikatauluja, valita erityiset siivousalueet ja jopa rajata alueita, joille robotti ei ole tervetullut. Monet mallit pystyvät palaamaan automaattisesti latausasemaansa, kun akku on vähissä, ja jatkamaan siivousta akun latauduttua.

Robotti-imurin tärkeimmät ominaisuudet

Kun valitset robotti-imuria, on tärkeää ymmärtää laitteen keskeiset ominaisuudet, jotka määrittävät sen soveltuvuuden kotisi siivoustarpeisiin. Tässä joitakin tärkeimpiä ominaisuuksia, jotka kannattaa ottaa huomioon:

  • Navigointiteknologia on avainasemassa robotti-imurin tehokkuudessa. Kehittyneet mallit käyttävät laseria tai kameroita luodakseen tarkkoja karttoja kotisi tiloista, mikä mahdollistaa järjestelmällisen ja kattavan siivouksen. Tämä tekniikka varmistaa, että imuri ei jätä alueita siivoamatta ja että se välttää tehokkaasti esteet.
  • Imutehon tarve riippuu kotisi lattiapinnoista ja siivousvaatimuksista. Robotti-imurin imutehon tulisi olla riittävä keräämään pöly, lika ja erityisesti lemmikkien karvat. Joissakin malleissa on säädettävä imuteho, joka mukautuu automaattisesti eri lattiapintojen mukaan.
  • Akun kesto määrittää, kuinka kauan imuri voi siivota ennen latauksen tarvetta. Pitkäkestoisemmat akut ovat hyödyllisiä suurille siivousalueille. Älykkäät lataustoiminnot, kuten automaattinen telakkaan palaaminen ja latauksen jälkeinen siivouksen jatkaminen, lisäävät käyttömukavuutta.
  • Monet nykyaikaiset robotti-imurit voidaan yhdistää älypuhelinsovelluksiin, joiden kautta voit ajastaa siivouksia, määritellä kiellettyjä alueita ja seurata laitteen toimintaa reaaliajassa. Myös ilmoitukset ongelmista ja täydelliset siivousraportit ovat hyödyllisiä ominaisuuksia.
  • Sensoriteknologia auttaa robotti-imureita tunnistamaan pudotukset, kuten portaat, ja estää laitetta putoamasta. Myös lattiapintojen tunnistus auttaa mukauttamaan imutehoa tarpeen mukaan.
  • Robotti-imurien tulisi olla helppoja puhdistaa ja huoltaa. Tarkista, kuinka usein suodattimet, harjat ja muut kuluvat osat on vaihdettava, ja kuinka helppoa näiden osien vaihto on.

Akkukesto ja lataaminen

Robotti-imurien akkukesto vaihtelee mallista riippuen. Yleensä robotti-imurien toiminta-aika täydellä latauksella on noin tunti, mutta on olemassa malleja, joissa akun kesto yltää jopa useisiin tunteihin. Akun kesto määräytyy monien tekijöiden perusteella, kuten imurin imutehon, käytettävän teknologian ja siivottavan alueen vaativuuden mukaan.

Nykyiset robotti-imurit osaavat ladata itsensä pääosin hyvin. Kun akku on vähissä, robotti hakeutuu itsenäisesti latausasemaansa, ja lataus tapahtuu automaattisesti. Tämä ominaisuus on erityisen kätevä suuremmissa kodeissa, jossa yksi lataus ei välttämättä riitä koko kodin siivoamiseen. Järjestelmällisesti liikkuvat mallit voivat jopa jatkaa siivousta kohdasta, johon ne edellisellä kerralla pysähtyivät, mikä tehostaa niiden käyttöä ja parantaa käyttömukavuutta.

Latausaika on myös tärkeä huomioitava tekijä. Useimmat robotti-imurit tarvitsevat muutaman tunnin latauksen akun täyttämiseksi, mikä on otettava huomioon laitteen käyttösuunnitelmassa. Pitkä latausaika voi rajoittaa imurin käyttöä erityisesti suurissa kodeissa, joissa siivous on suunniteltava tarkkaan, jotta koko koti saadaan pidettyä siistinä.

Imuteho ja siivoustehokkuus

Robotti-imurien imuteho on olennainen arvioitaessa laitteen kykyä puhdistaa erilaiset lattiapinnat tehokkaasti. Vaikka robotti-imurit ovat kätevä tapa pitää koti yleisesti siistinä, niiden imuteho ei yleensä yllä perinteisten pölynimurien tasolle, erityisesti kun kyse on syvemmän lian ja roskien poistosta pinnoilta, kuten mattojen syvyyksistä tai lautalattioiden raoista.

Robotti-imurit ovat erityisen tehokkaita kevyemmissä siivoustehtävissä, kuten irtolian ja pölyn keräämisessä kovilta lattiapinnoilta, kuten laattalattialta. Useat mallit kuitenkin kamppailevat suurempien roskien, kuten eläinten karvojen tai hiekkanjyvien, imuroinnissa mattojen päältä. Tämän vuoksi robotti-imurit soveltuvat parhaiten säännöllisen ja ylläpitävän siivouksen tueksi, jolloin ne auttavat pitämään kodin pinnat puhtaina ja vähentävät tarvetta jatkuvasti käyttää voimakkaampaa imuria.

Jotkin kehittyneemmät robotti-imurimallit tunnistavat lattiamateriaalit ja sopeuttavat imutehoa sen mukaan. Esimerkiksi robotti-imurit voivat lisätä imutehoa automaattisesti mattojen kohdalla, mikä parantaa niiden kykyä poistaa likaa ja pölyä tehokkaammin. Tämänkaltaiset ominaisuudet ovat hyödyllisiä monipuolisten lattiapintojen omaavissa kodeissa.

Äänitaso

Äänitaso on tärkeä harkintatekijä robotti-imurin valinnassa, erityisesti tiiviisti asutuissa kodeissa tai talouksissa, joissa hiljaisuutta arvostetaan. Robotti-imureiden äänitasot vaihtelevat mallista ja merkistä riippuen, mutta yleensä ne ovat huomattavasti hiljaisempia kuin perinteiset pölynimurit. Tämä tekee niistä sopivampia päivittäiseen käyttöön, myös esimerkiksi lemmikkien tai pienien lasten nukkuessa.

Robotti-imurit saattavat kuitenkin tuottaa melua, joka voi häiritä joitakin käyttäjiä, erityisesti suuremman imutehon asetuksilla työskenneltäessä. Äänitaso voi vaihdella noin 50 dB (desibelin) hiljaisista malleista aina noin 70 dB äänekkäämpiin malleihin. Äänekkäimmät mallit voivat olla häiritseviä, jos ne on ajastettu siivoamaan aikoina, jolloin kotona oleskellaan. Sen vuoksi suositellaan, että robotti-imurin siivousajat ajastetaan hetkiin, jolloin kotona ei olla, tai käytetään laitetta esimerkiksi toimistotilassa työpäivän aikana.

Navigointiteknologia

Navigointiteknologia on yksi robotti-imureiden keskeisimmistä ominaisuuksista, joka vaikuttaa suoraan laitteen kykyyn suoriutua siivoustehtävistä tehokkaasti ja itsenäisesti. Nykyaikaiset robotti-imurit käyttävät monenlaisia teknologioita tunnistaakseen ympäristönsä ja navigoidakseen esteiden ympäri. Tämä ei ainoastaan lisää laitteen käyttömukavuutta, vaan myös parantaa siivouksen tehokkuutta.

Perustason robotti-imurit saattavat käyttää yksinkertaista satunnaisesti etenevää navigointia, jossa laite liikkuu sattumanvaraisesti ympäri huoneita ja muuttaa suuntaa kohdatessaan esteen. Tällainen järjestelmä voi olla tehokas pienissä ja yksinkertaisissa tiloissa, mutta suuremmat ja kalustetut tilat voivat aiheuttaa haasteita.

Kehittyneemmät mallit käyttävät usein laser- tai infrapunapohjaista skannausteknologiaa, joka mahdollistaa tarkemman huoneen tai koko asunnon kartan luomisen. Nämä laitteet piirtävät ympäristöstään tarkan kartan ja suunnittelevat siivousreitin sen perusteella, välttäen tehokkaasti esteitä ja siivoten systemaattisemmin. Järjestelmällinen navigointi takaa, että koko siivottava alue käsitellään perusteellisemmin ja jättää vähemmän "kuolleita" alueita, joita robotti ei tavoita.

Joissakin huippumalleissa on käytössä myös kamerapohjainen navigointi, joka mahdollistaa vieläkin tarkemman ja adaptiivisemman reitin suunnittelun. Nämä mallit voivat tunnistaa erityyppisiä lattiapintoja ja jopa välttää tummia mattoja, joita niiden sensorit saattavat virheellisesti pitää pudotuksina, kuten portaina.

Ohjelmointi ja käyttöliittymät

Robotti-imurin käyttöliittymä ja ohjelmointiominaisuudet ovat keskeisiä tekijöitä, jotka vaikuttavat laitteen käyttömukavuuteen ja monipuolisuuteen. Nykyaikaisia robotti-imureita voi ohjata ja mukauttaa eri tilanteisiin monilla eri tavoilla, mikä tekee niistä entistä käyttäjäystävällisempiä.

Useimmissa robotti-imureissa on itse laiteessa painikkeita ja LED-näyttö perusasetusten säätämiseen ja laitteen tilan tarkastamiseen. Tämän lisäksi moniin malleihin saa älypuhelinsovelluksen, jonka kautta käyttäjä voi ohjata imuria etänä, asettaa siivousaikatauluja, ja saada ilmoituksia siivouksen etenemisestä tai mahdollisista ongelmista.

Robotti-imurit voivat usein olla ohjelmoitavissa suorittamaan siivoustoimintoja automaattisesti tiettyinä aikoina ja päivinä, mikä auttaa ylläpitämään säännöllistä siivousrytmiä ilman manuaalista vaivaa. Tämä on erityisen kätevä ominaisuus esimerkiksi työssä käyville ihmisille, jotka haluavat tulla puhtaaseen kotiin. Lisäksi, joissakin malleissa käyttäjä voi määritellä rajoja tai määrittää tiettyjä alueita, joita robotti ei saa siivota, kuten alueita, joilla on arvokkaita esineitä tai alueita, joissa lemmikit nukkuvat.

Älypuhelinsovellukset ovat yhä tärkeämpi osa robotti-imurien käyttöliittymiä, ja niiden avulla voi seurata robotin toimintaa reaaliaikaisesti ja tehdä tarvittavia muutoksia siivousohjelmiin myös kodin ulkopuolelta. Näiden sovellusten avulla on mahdollista myös päivittää robotti-imurin ohjelmisto, mikä takaa, että laite pysyy ajan tasalla uusimpien ominaisuuksien ja turvapäivitysten kanssa.

Hinta ja hintaluokat

Robotti-imurien hintahaarukka on laaja, ja se voi vaihdella muutamasta sadasta eurosta puoleentoista tuhanteen euroon mallista ja ominaisuuksista riippuen. Halvimmissa malleissa on perustoiminnot, kuten pölyn imuroinnin ja satunnaisen liikkumisreitin, mutta ne eivät välttämättä selviä vaativammista siivoustehtävistä tai monimutkaisista asunnoista tehokkaasti.

Keskiluokan robotti-imureissa on usein parempi navigointijärjestelmä, kuten kameralla tai lasernavigoinnilla, jotka mahdollistavat tarkemman ja tehokkaamman siivouksen. Nämä mallit voivat myös sisältää älykkäitä ominaisuuksia, kuten sovelluspohjaisen ohjauksen ja mukautuvan imutehon, jotka parantavat käyttökokemusta ja siivoustuloksia.

Kalleimmista robotti-imureista löytyy huipputeknologiaa, kuten tarkkaa karttaa ympäristöstään luovat järjestelmät, kyvyn ylittää korkeat kynnykset, monipuoliset siivoustilat ja kyvyn moppata lattiat siivouksen yhteydessä. Näissä malleissa on usein myös edistyneitä ominaisuuksia kuten automaattisella tyhjennyksellä, jolloin imuri voi tyhjentää roskasäiliönsä itse telakassa.

Takuu ja asiakaspalvelu

Kun hankit robotti-imurin, on tärkeää tarkistaa, millainen takuu laitteella on. Useimpiin robotti-imureihin kuuluu vähintään yhden vuoden rajoitettu takuu, joka kattaa valmistusvirheet ja mahdolliset toimintahäiriöt. Jotkin valmistajat antavat pidennettyjä takuita tai mahdollisuuden ostaa lisätakuun, mikä voi olla hyödyllistä laitteen pitkäikäisyyden ja luotettavuuden kannalta.

Asiakaspalvelu on toinen tärkeä tekijä, jota ei tule unohtaa. Hyvä asiakaspalvelu voi merkittävästi helpottaa mahdollisia ongelmia, jotka voivat ilmetä laitteen käytön aikana. Tarkista, miten yhteydenotto valmistajan tai jälleenmyyjän asiakaspalveluun onnistuu: Onko tuki saatavilla puhelimitse, sähköpostitse vai live-chatin kautta? Ovatko palveluajat sinulle sopivat? Myös muiden käyttäjien kokemukset asiakaspalvelun laadusta voivat olla hyödyllisiä.

On suositeltavaa tutustua valmistajalta saataviin tukimateriaaleihin, kuten käyttöohjeisiin ja usein kysyttyjen kysymysten osioihin heidän verkkosivuillaan. Näiden avulla löytää usein nopeita ratkaisuja yleisiin ongelmiin ja antaa ohjeita laitteen tehokkaaseen käyttöön ja ylläpitoon.

Lopuksi, jos kohtaat teknisiä ongelmia tai laitteesi vaatii huoltoa, tarkista onko valmistajalla paikallisia huoltokeskuksia tai hyväksymiä huoltopisteitä. Näin varmistat, että robotti-imurisi huolto tapahtuu valmistajan ohjeiden ja standardien mukaisesti, mikä voi vaikuttaa myös takuun voimassaoloon.