Joustinpatja vai vaahtomuovipatja

Vastaajista 43% valitsi joustinpatjan ja 57% vaahtomuovipatjan. Lue perusteluja alempaa.

Joustinpatja
43%
Vaahtomuovipatja
57%

Kumpi on sinun valintasi?

Rastita valintasi, jonka jälkeen voit perustella sen. Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Joustinpatja
Vaahtomuovipatja
Vaahtomuovipatja
En pidä joustinpatjasta. Liian kova ja jäykkä minun selälle. Tarvitsen enintään 80kg painavalle tarkoitetun patjan. Silloin vaahtomuovi patja sopii minulle hyvin.
Joustinpatja
Veikkaisin, että vaahtomuovipatja menettää joustavuutensa nopeammin kuin jouset.
Vaahtomuovipatja
Joustinpatja liian jäykkä. Jos joustimen paksuus on 2.0, se on liikaa myös 95kg painavalle miehellenikin, saati minulle. Sijauspatjoilla yritettiin pehmeyttä, mutta harteikas mies ei hyötynyt siitä, enkä minä.Siis tänään tilasin Tampereen vaahtomuovista valmiin patjan, paksuutta 13cm ja E25 on kovuus. Sen päälle petari. Nyt ehkä onnistuu.
Vaahtomuovipatja
Selkäni voi paremmin vaahtomuovipatjalla nukkuessa. Joustinpatjat ovat monesti aivan liian joustavia ja painuvat suhteettoman nopeasti kuopalle käytön mittaan.
Vaahtomuovipatja
Antaa paremman tuen selälle, joustinpatjat aiheuttavat selkäkipuja, koska tarve on kovalle sängylle.
Patja
Kuva: © Anastasiia Stiahailo

Joustin- vai vaahtomuovipatja

Monet suomalaiset nukkuvat yönsä huonolla patjalla. Se voi olla liian kova tai pehmeä, tai jo muotonsa menettänyt vanha patja. Patjojen ergonomia on aikojen saatossa kehittynyt suuresti ja nykymarkkinoilta löytyy niin perinteisempiä vaahtomuovipatjoja kuin uudempia joustin-, latex- ja vesi- tai ilmapatjojakin. Patjan ostajan osa ei kuitenkaan ole helppo, sillä patjojen tyypeissä ja hinnoissa on suuria eroja, ja toisaalta toiselle täydellisesti sopiva patja voi itselle aiheuttaa selkävaivoja tai allergiaa.

Halpa patja voi houkuttaa, mutta se saattaa menettää muotonsa nopeastikin. Kalleinkaan patja ei kuitenkaan takaa täydellisiä unia. Itselle sopivimman patjan löytää kokeilemalla useita eri patjoja jo kaupassa. Myös testijärjestöjen, kuten kansainvälisen ICRT-testijärjestön patjatesteistä voi löytää puolueetonta tietoa patjojen suoriutumisesta testeissä. Pääsääntöisesti hyvän patjan tulisi kestää vähintään 10 vuotta; käyttöikää voi itse pidentää pitämällä patjasta hyvää huolta. Tässä artikkelissa vertailussa ovat yleisimmät patjavaihtoehdot, eli joustin- ja vaahtomuovipatjat.

Ergonominen ja hygieeninen sänky

Hyvä patja antaa tasaisen tuen koko keholle ja mukautuu kehon mukaan. Patjan tulee tukea etenkin vyötäröä ja selkää, ja joustaa hartioiden ja lantion kohdalta. Ihminen nukkuu noin kolmasosan elämästään, joten hyvän patjan hankintaan investoitu raha ja aika eivät milloinkaan mene hukkaan. Patja vaikuttaa yöunen laatuun ja samalla koko kehon terveyteen. Selän terveyden kannalta on tärkeää, että selkä pysyy mahdollisimman suorana kyljellään nukuttaessa ja säilyttää luonnollisen kaarensa selällään nukuttaessa. Patjakaupoissa voi testata kuinka suorassa selkä pysyy eri patjoilla eri nukkumisasennoissa. Uudella patjalla nukuttaessa selkä voi ensin kipeytyä, mutta kipu menee yleensä ohi selän totuttua uuteen patjaan. Myös nukkujan koko vaikuttaa patjan valintaan; iso ihminen tarvitsee tukevan ja tarpeeksi, ainakin 20 cm nukkujaa pidemmän, patjan. Muotonsa menettänyt tai selkävaivoja aiheuttava patja on aina syytä vaihtaa uuteen, muutoin patja tulee vaihtaa 10-15 vuoden välein.

Patjan on hyvä antaa tuulettua aamuisin ennen vuoteen sijaamista. Näin myös kosteus haihtuu patjasta tehokkaammin. Patjaa voi myös imuroida ja sen tai sijauspatjan päällinen on hyvä pestä toisinaan pesukoneessa. Sijauspatja on noin 5 cm paksu erillinen patja, jota pidetään varsinaisen patjan päällä. Sijauspata tulisi vaihtaa noin 3-5 vuoden välein. Sijauspatjan ansiosta vuode on pehmeämpi sekä helpompi sijata ja pitää puhtaana. Useista sijauspatjoista saa päällisen pois pesua varten. Pölypunkit ja bakteerit kuolevat yli 60 asteen pesussa tai kovassa pakkasessa tuuletettuna. Allergisen ihmisen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota patjan valmistusmateriaaleihin ja puhtaanapitoon; useimmista patjakaupoista löytyy erityisesti allergisille ihmisille kehitettyjä patjoja. Lisää hoito-ohjeita tulee yleensä patjan mukana.

Joustinpatja

Joustinpatja on melko paksu patja, joka koostuu rungosta ja kierrejousista. Kierrejouset ovat sängyn sisässä ja niitä ympäröi esimerkiksi vaahtomuovi- tai polyesterikerros. Yleisesti joustinpatja on sitä parempi, mitä enemmän jousia siinä on. Myös jousia ympäröivä pehmustus vaikuttaa patjan laatuun, sillä jouset saattavat tuntua patjan läpi epämiellyttävästi, varsinkin kun patjaa on jo käytetty jonkin aikaa. Joustinpatja on jo turhan kulunut, jos yksikään jousi tuntuu päällysmateriaalin läpi.

Joustinpatjan kulumista estää petaus- eli sijauspatjan käyttö. Sijauspatja on myös huomattavasti helpompi puhdistaa kuin isokokoinen joustinpatja; useimpien sijauspatojen päälliset voi pestä ja ne on myös helppo kuljettaa ulos tuulettumaan. Koska joustinpatjan sisässä on ilmaa, se ei homehdu yhtä helposti kuin vaahtomuovipatja, eikä sen tuulettaminen ole välttämätöntä. Joustinpatja imee myös kosteutta tehokkaasti.

Joustinpatjoja löytyy eri jäykkyyksillä, joten eri patjoja eri jousituksilla kannattaa ehdottomasti kokeilla jo kaupassa. Pussijoustetussa patjassa jouset ovat kangaspussien sisällä, joten ne pysyvät paremmin paikallaan ja joustavat täysin riippumatta muista jousista. Pussijousitettu patja on kestävä ja tukeva. Vyöhykejousitettu patja sen sijaan yhdistelee eri jäykkyyksiä omaavia jousia patjan eri osissa nukkujan painolle sopivassa suhteessa. Vyöhykejousitettu patja ostetaan siis aina sängyn käyttäjän painon mukaan. Parisängyssä kaksi erillistä joustinpatjaa toimii yleensä paremmin kuin yhteinen patja.

Joustinpatja kannattaa kääntää tasaisin väliajoin niin pituus- kuin leveyssuunnassakin. Ilman kääntöä nukkujan paino kohdistuu aina samoille jousille ja patja vanhenee nopeammin kuin muutaman kerran vuodessa käännetty patja. Joustinpatjan voi puhdistaa imuroimalla tai harjaamalla, tai viedä ulos tuulettumaan mikäli patjan suuri koko ei ole sille esteenä.

Vaahtomuovipatja

Vaahtomuovipatjat ovat useimmin 12-20 cm paksuja ja niiden sisus on tehty polyuretaanista. Patjan pehmeys riippuu vaahtomuovin tiheydestä. Tiiviimmät vaahtomuovipatjat ovat yleensä tukevampia ja kestävämpiä kuin pehmeät patjat, jotka saattavat käytössä muuttua muhkuraisiksi tai menettää muotoaan nopeastikin. Vaahtomuovipatjat ovat melko edullisia joustinpatjoihin verrattuna, toki laadukkaasta patjasta joutuu maksamaan kovemman hinnan. Selkäkivuista kärsiville joustinpatja oikealla jousituksella on usein hyvä vaihtoehto, mutta myös uudemmat, laadukkaat vaahtomuovipatjat ehkäisevät selkäkipuja tehokkaasti. Patjan säännöllinen kääntäminen pitää patjan käyttökelpoisena pidempään.

Myös vaahtomuovipatjan kanssa voi ja kannattaa käyttää sijauspatjaa. Vaikka vaahtomuovipatja on ohuempi ja kevyempi kuin joustinpatja, on se silti hankala pestä ja kuivattaa. Vaahtomuovipatjan voi kuitenkin viedä ulos tuulettumaan melko helposti. Vaahtomuovipatja imee kosteutta huonosti, minkä vuoksi se voi homehtua. Säännöllinen tuulettaminen ja sälepohjaisen sängyn hankkiminen estävät patjan homehtumista. Vaahtomuovipatjaa voi lisäksi puhdistaa imuroimalla tai harjaamalla.

Lapsille joustinpatjat ovat melko kovia, joten vaahtomuovipatja on parempi hankinta pienille nukkujille. Lapselle patjaa ostettaessa on hyvä pitää mielessä, että vaahtomuovipatjat saattavat olla paloherkkiä. Patjan valmistusmateriaaleista voi kysyä myyjältä. Lapsen vaahtomuovipatjan hyvä paksuus on 12-15 cm, aikuiselle sopii paremmin noin 20 cm paksu patja. Vaahtomuovipatjat ovat kevyitä ja ne voi rullata kasaan, joten ne sopivat erinomaisesti myös vieraspatjoiksi.

Teksti: Nelli Kelonen