Lapsiperheelle sopivan hotellin valinta

Kerro omat vinkkisi

Kerro omat vinkkisi

Millä perusteilla valitset? Mihin kiinnität huomiota erityisesti? Onko sinulla muita vinkkejä tai oma suosikki? Tehdään yhdessä fiksuja valintoja.

Vinkki
Hei kaikille! 😊 Tärkeimmät asiat lapsiperheiden hotellin valintaan on löytää majoitus, joka sijaitsee lähellä matkakohteen aktiviteetteja, tarjoaa oikeat sängyt vanhemmille lapsille (teinit eivät tykkää onnettomasta vuodesohvasta kun vanhemmille on joku luksusvuode), huomioi lasten ruokailutarpeet (esim. tarjoamalla lapsille suunnatun ruokalistan tai allergiaystävällisiä vaihtoehtoja) ja panostaa turvallisuuteen sekä palveluihin, kuten sisä- ja ulkoleikkipaikkoihin tai vaikka uima-altaaseen. Näin voitte nauttia vaivattomasta ja ikimuistoisesta perhelomasta! 🌟👨‍👩‍👧‍👦
Kaksi lasta istuskelee hotellin uima-altaalla
Kuva: © Alyona Buravtsova

Lapsiystävällisen hotellin valinta

Matkustavien lapsiperheiden määrä kasvaa vuosi vuodelta. Matkustaminen on yleisesti helpottanut netin myötä, sillä varaukset voi hoitaa kotoa käsin ja tietoa myös lasten kanssa matkustamisesta löytyy yllin kyllin.

Monet nykyperheet suosivat hotellimajoittumista. Tähän vaikuttaa matkojen, varsinkin omatoimisten sellaisten, edullisuus sekä se, että yhä suurempi osa matkoista kohdistuu ulkomaille tai muuhun paikkaan, jossa ei ole vaihtoehtoja, kuten vaikka sukulaisia, joiden luona majoittua.

Lapset ovat hotelleille tärkeä asiakaskunta, sillä vanhemmat valitsevat perheen lomahotellin usein muiden lapsiperheiden hyvien suositusten perusteella. Lapsen ikä ja erityistarpeet määrittävät pitkälti millaisessa hotellissa perheen on hyvä asua matkansa ajan.

Esimerkiksi vielä rintaruokinnassa olevan vauvan kanssa lapsiperheille tarkoitettu hotelli ei välttämättä ole sen parempi kuin tavallinenkaan, mutta isompien lasten kanssa matkaavat saattavat huomata, että hotellien leikkipaikat ja lapsille suunnattu ohjelma auttavat myös vanhempia nauttimaan lomastaan, olipa se sitten viikonlopun pituinen kotimaan loma tai rantalomaviikko vaikkapa Etelä-Euroopassa.

Hotellin ominaisuudet

Lapsiystävällisessä hotellissa kaikenikäisten lasten tarpeet on otettu huomioon. Tällaiset hotellit ovat usein huoneistohotelleja, joissa on erillinen makuuhuone, jolloin vanhemmat voivat nauttia lomastaan vapaammin myös lasten jo nukkuessa illalla tai päiväunien aikaan.

Huoneissa on useimmiten mikro lasten ruokien tai vauvan korvikkeen lämmitystä varten; monista löytyy myös pienikokoinen keittiö ja jopa pesukone. Keittiössä voi tehdä lapselle ruuat erikseen, jos ravintolaruoka ei tälle maistu tai jos vanhemmat haluavat ravintolaan mukaansa tyytyväisen ja kyllään lapsen oman ruokarauhan takaamiseksi.

Mikäli lapset syövät muun perheen mukana hotellin ravintolassa, olisi ravintolalla hyvä olla lapsille suunnitellut omat ateriat ja jälkiruuat sekä mahdollisesti myös oma aamiaispöytä. Ravintolan oma leikkipaikka lisää niin lasten kuin aikuistenkin viihtyvyyttä. Pieni lapsi tarvitsee ravintolassa myös syöttötuolin. Ravintolan varustelutaso ja soveltuvuus lapsille kannattaa tarkastaa hotellista ennen matkan alkua.

Lapsiystävällisissä hotelleissa myös huoneeseen saa yleensä pyydettäessä syöttötuolin, häkkisängyn tai potan. Myös rattaita on mahdollista vuokrata joistakin hotelleista. Hotellialueen leikkipaikat ja -huoneet, yllätyslahjat, kuten puuha- tai väristyskirjat sekä lapsille erikseen järjestetty ohjelma ovat omiaan pienten onnistuneeseen lomaan.

Rantalomakohteissa leikki-ikäisille lapsille järjestettävät pelit ja leikit sekä lastenhoitopalvelut mahdollistavat vanhempien rentoutumishetken esimerkiksi uima-altaalla. Lapsiystävällisessä hotellissa on lapsille yleensä enemmän leikkikavereita, mikä voi myös helpottaa vanhempien taakkaa. Mikäli lomalla vietetään aikaa altaalla, lasten uima-allas on leikki-ikäisille ehdoton. Varsinkin eksoottisimmissa kohteissa myös hotellin tarjoamat lääkäripalvelut voivat tulla tarpeeseen lapsiperheille.

Esteettömän liikkumisen takaamiseksi lapsiperheelle sopii parhaiten hotelli, jossa on tilava, lastenvaunuille sopiva hissi sekä tasainen maasto hotellin ympäristössä. Myös hiljainen ympäristö rauhoittaa lapsiperheen lomaa, joten yökerhojen lähellä sijaitsevia hotelleja kannattaa ehdottomasti välttää. Hotellille tulee päästä helposti autolla tai julkisilla kulkuvälineillä. Kaupunkilomilla hotelli kannattaa valita alueelta, josta pääsee helposti ja nopeasti nähtävyyksiä katselemaan.

Hotellin varaaminen

Valmismatkoja suosivat löytävät lapsiystävällisen hotellin helposti matkakuvastoihin tai matkatoimistojen verkkosivustojen hotelliesittelyihin merkityn symbolin tai suosituksen avulla.

Omatoimimatkaajalle hotellin etsiminen voi olla haasteellisempaa. Joissakin hotellien online-varauspalveluissa kuitenkin mainitaan lapsiystävälliset hotellit erikseen. Esimerkiksi Hotels.comista hotellia haettaessa syötetään hakuun aikuisten ja lasten määrä. Lapsiperheelle hotellia haettaessa tuloslistassa mainitaan, mitkä hotellit ovat koko perheelle sopivia. Booking.com ilmoittaa tuloksissa myös lisävuoteen tai vauvansängyn hinnan. Tarkemmat tiedot hotellin lapsiystävällisistä palveluista ja varustelutasosta voi tarkistaa hotellin tiedoista. Muiden perheellisten kokemuksia lapsiystävällisistä hotelleista löytyy hakemalla esimerkiksi keskustelupalstoilta.

Mikäli hotellihuone tuntuu turhan ahtaalta ratkaisulta, Interhomesta voi vuokrata loma-asunnon monista eri kohteista. Asuntojen koot, hinnat ja varustelutaso vaihtelevat, mutta useimmissa on oma keittiö ja mahdollisuus saada lastensänky käyttöön. Mikäli olet lähdössä matkalle vain yhden aikuisen voimin, matkatoimistoilta voi kysyä erikseen hotelleista, jotka eivät veloita lapsesta täyttä hintaa, vaikka huoneessa ei ole kahta aikuista.

Jo hotellia varatessa kannattaa ilmoittaa hotellille mitä lisäpalveluita tulette tarvitsemaan. Näin varmistat, että pyyntösi saapuu hotellille ajoissa.

Matkaan varautuminen

Lapsiperheen matkailussa hotelli ei ole ainoa seikka, jota kannattaa miettiä etukäteen. Lapsen iästä, ruokailutottumuksista ja lomakohteesta riippuen lasten ruuat kannattaa toisinaan ottaa kotoa mukaan. On hyvä muistaa, että ulkomaiden lomakohteissa ei ehkä myydä samanlaista lasten purkkiruokaa kuin Suomessa, ja lapsen loma voi kulua ikävissä merkeissä mikäli hän ei saa mitään mieleistä syötävää. Lääkkeet, korvikkeet, vaipat ja rattaat on myös hyvä ottaa jo Suomesta mukaan, mikäli et ole täysin varma matkakohteen tarjonnasta.

Myös hotellien varustelutaso voi vaihdella paljonkin eri maissa. Esimerkiksi vauvan sängyn kunto voi olla hyvin erilainen kuin sängyn, jossa vauva nukkuu kotona. Hyvien unien takaamiseksi vauvalle voi ottaa mukaan omat lakanat, tai ainakin kodilta tuoksuvan unilelun. Matkasänkykin on hyvä vaihtoehto, sillä vauva voi totutella nukkumaan siinä jo kotona ennen matkaa. Nykyiset matkasängyt ovat melko kevyitä ja menevät pieneen tilaan, joten ne sopivat myös lentokoneessa kuljetettaviksi.

Mikäli hotellihuone ei vastaa odotuksia, kannattaa perheen ehdottomasti yrittää vaihtaa huonetta tai jopa hotellia; lapsiperheiden ongelmat otetaan yleensä melko hyvin huomioon. Lapsiystävälliseksi merkityssä hotellissa myös henkilökunnan asenne lapsia kohtaan tulee olla positiivinen. Kotimaassa hotellien varustelutasoon voi yleensä luottaa, ja asioiden oikaiseminenkin on helpompaa omalla kielellä.

Lapsiystävällistä hotellia varatessa kannattaa muistaa, että kohteessa sekä päivät että yöt ovat täynnä lapsiasiakkaiden elämää. Mikäli perheellä on tarkoitus viettää rentouttava loma vauvan tai pienen lapsen kanssa, tavallinen hotelli voi palvella heidän tarpeitaan paremmin. Tällöin kannattaa ottaa jo kotoa mukaan kaikki vauvan kannalta tärkeä varustus, kuten matkasänky ja kantoliina- tai -reppu. Vauva pärjää hyvin tavallisessakin hotellissa, kunhan perusasiat, kuten lämmin vesi ja puhtaus, ovat kohdallaan.

Matkustelu on yhä useamman hupia nykypäivänä, eikä sen missään nimessä tarvitse loppua perheen perustamiseen. Lasten kanssa matkustaminen voi olla hyvinkin antoisaa, mutta vanhempien kannattaa miettiä jo etukäteen, mitä lasten kannalta tärkeitä ominaisuuksia heidän kodistaan löytyy ja mitä niistä tulisi löytyä myös hotellista.

Netistä voi etsiä muiden perheiden kommentteja lapsiystävällisistä hotelleista ja hotelliin voi myös ottaa yhteyttä ennen varaamista, jos hotellin sijainti, laatu tai palvelutaso epäilyttää.

Matkaan on kuitenkin hyvä ottaa myös aimo annos huumoria; lasten kanssa matkustettaessa kommelluksia kuuluukin sattua, eikä arki ikinä suju yhtä rutiinilla kuin kotona. Pienistä asioista ei siis kannata ottaa turhaa stressiä, kuuluuhan loman olla koko perheen yhteistä laatuaikaa.

Teksti: Nelli Kelonen